А иначе по темата "за и против Властелина" - been there, done that, този път глвано ще ви гледам сеира.
Talkin` about Tolkien
Дайте да не се караме за популярността, а? Едно, че няма точен начин да се измери, второ нищо не значи - че то и "Биг Брадър" е много популярно нещо, дето се вика.
А иначе по темата "за и против Властелина" - been there, done that, този път глвано ще ви гледам сеира.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- Ambartanen
- Arcanist
- Ambartanen
- Arcanist
- Lubimetz13
- Mistborn
Да бе, на вас Името Свещено да ви се покаже само, и всички скачате като гладни добермани на разфасована крава. И пак на Властелина го обърнахте - бил ли той популярен, не бил ли... Нищо де, не ви се сърдя прекалено много, едно подаръче ще изглади отношенията ни.
Между другото, ей така, за оправдание на съществуването на темата като цяло, мисля да споделя някое и друго съждение за двата сборника, излезли официално на българския пазар(приложенията към "Властелинът на Пръстените" не ги броя, щото излязоха с по-късното издание) - "Силмарилион" и "Недовършени предания". Те вече ми бяха интересни, с което се надявам да изкупя отчасти вината си в презрителните ви очи. Особено "Недовършени предания", където въпросните предания си бяха направо от извора, така да се каже, защото повечето от тях не са минали редакция от самия автор и предпечатно кълцане - и тук присъстват преждеспоменатата(все някъде трябва да е спомената, нали?) статика и двуизмерност - някак си нещата си остават върху страниците, не могат да влязат и в главата, но това е и целта. Все пак, става дума за приказки. И точно понеже тук Толкин не се опитва да се прави на романист, на мен тази страна на всепризнатия му и безспорен гений повече ми допада. Освен това детската му книга "Опасното кралство" ми хареса доста. Може би защото нямаше почти нищо общо с Арда, но не само. А последният разказ в нея беше на крачка да ме трогне, сериозно. Естествено, това бе неутрализирано от раздела с песни за Том Бомбадил...
Ей, готово! Излях си душата, четете и се дивете :Р
Между другото, ей така, за оправдание на съществуването на темата като цяло, мисля да споделя някое и друго съждение за двата сборника, излезли официално на българския пазар(приложенията към "Властелинът на Пръстените" не ги броя, щото излязоха с по-късното издание) - "Силмарилион" и "Недовършени предания". Те вече ми бяха интересни, с което се надявам да изкупя отчасти вината си в презрителните ви очи. Особено "Недовършени предания", където въпросните предания си бяха направо от извора, така да се каже, защото повечето от тях не са минали редакция от самия автор и предпечатно кълцане - и тук присъстват преждеспоменатата(все някъде трябва да е спомената, нали?) статика и двуизмерност - някак си нещата си остават върху страниците, не могат да влязат и в главата, но това е и целта. Все пак, става дума за приказки. И точно понеже тук Толкин не се опитва да се прави на романист, на мен тази страна на всепризнатия му и безспорен гений повече ми допада. Освен това детската му книга "Опасното кралство" ми хареса доста. Може би защото нямаше почти нищо общо с Арда, но не само. А последният разказ в нея беше на крачка да ме трогне, сериозно. Естествено, това бе неутрализирано от раздела с песни за Том Бомбадил...
Ей, готово! Излях си душата, четете и се дивете :Р
Нямам особени лични наблюдения отпреди години, но поне моето впечатление е, че "Властелинът" винаги е бил далеч по-популярен от всички останали представители на жанра, преди и след филма, и преди Хари Потър, разбира се, ако можем да броим последното за фентъзи. А това, че Конан бил по-популярен, ми се вижда тотална нелепост. Всяко фентъзи винаги се сравнява с "Властелинът", всеки нов фентъзи писател е "претендент за трона на Толкин"(а не на Хауърд и т.н.) и т.н. Колкото и нелепа да е класацията за книга на столетието, фактът, че "Властелинът" я е спечелил, също говори много. Разровиш ли се из Интернет за разни фентъзи класации по популярност и т.н. - "Властелинът" неизбежно е в челото, независимо дали са правени преди филмите.
Не че това има особено значение за мен, но фактите са си факти.
Не че това има особено значение за мен, но фактите са си факти.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Lubimetz13
- Mistborn
- Ambartanen
- Arcanist
Феновете според мен пък са тези, които си правят труда да четат (каквито и да е) книги (розовите романи не ги броя за книги, а за тоалетна хартия
). Масите са тея, дето си клатят краката пред телевизора, слушат си най-новия "хит" на Азис и чакат с нетърпение единствения момент в деня, когато раздвижват мозъка си - "Биг Брадър", където група подобни им вършат простотии по телевизора.
Масите просто не четат фентъзи, така че нямат значение в това кой е по-полулярен, неотчитайки филмовата истерия. Така че логично е който е най-популярен сред феновете, да е най-популярен и изобщо.Както казах, популярността сред феновете е едно, а тази сред масите -друго.
Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Ambartanen
- Arcanist