Тийнейджърките-убийци осъдени на 8 и 9 години
Moderator: Moridin
- JaimeLannister
- Forsaken
Още малко и ще стигнем до въпроса за смъртното наказание...
Иначе... Малко, много, мътна работа...
Не се знае какво ще излезе след 8-9 години от тия моми, ама силно ме съмнява да е добро. Колкото до невинността. Ми има си закон и по нечия приумица той казва, че като си на 14 и убиваш, това не е еднакво с това да си на 20 и да убиваш. Пак мътна работа...
Не знам.
Любимец, нормално е убийството да е интересно, ама има други работи, които би трябвало да те спрат да го извършваш. Морал...
Иначе... Малко, много, мътна работа...
Не се знае какво ще излезе след 8-9 години от тия моми, ама силно ме съмнява да е добро. Колкото до невинността. Ми има си закон и по нечия приумица той казва, че като си на 14 и убиваш, това не е еднакво с това да си на 20 и да убиваш. Пак мътна работа...
Не знам.
Любимец, нормално е убийството да е интересно, ама има други работи, които би трябвало да те спрат да го извършваш. Морал...
- Freddy Krueger
- Adept
Мда, много кофти се държаха гадовете. Аз също не гледам телевизия, ама вчера пуснах, за да се покевя на кризата с боклука. И пуснаха репортажа за убийците. Ония двете се скъсаха да реват, ама след дъжд качулка. Но родителите им.... Бутаха камерите, заплашваха журналистите, едно кирливо адвокатче се изтъпани и рече, че "клиентката му е невинна и ще се бори за справедливост"
Еба си наглоста! Тия не са ли чували за крумовите закони? Това им трябва на тях.

Еба си наглоста! Тия не са ли чували за крумовите закони? Това им трябва на тях.
Не мое да мъмриш, брат!
Всъщност това, което аз ще кажа не е нищо ново. Но подкрепям мнението, че убийците се създават от обществото и средата, в която живеят. Щом родителите се държат арогантно дори сега, какво ли е било възпитанието и какви са ценностите на тези деца. А че са деца - деца са. Не случайно пълнолетие се навършва на 18 години. Затова освен присъдите за тях, трябва да има присъди и за родителите. И то не само тези пари, които ще платят. А най-лошото е, че вместо да се косим сега е трябвало да се направи нещо много отдавна. И да не ставам пророк, но с тези присъди няма да се приключи. Ще има и още такива случаи. В никакъв случай, разбира се, не казвам, че не трябва да бъдат наказани. Въпросът винаги е - това какво ще помогне?
Не е случаен фактът, че човек под 18 години е непълнолетен. Ако зависеши от мен, щях да вдигна летвата на 21
. И не заради права като това да сключваш валидни сделки или да гласуваш на изборите, а именно заради наказателната отговорност. Да, децата и под 10 години разбират горе-долу какво значи убийство. Но то не се изчерпва само с това един човек да спре да диша и "да го няма вече". Убийството е не само акт на насилие срещу жертвата, но и срещу самия себе си - потъпкваш светлото и ценното в себе си, потъпкваш бъдещето си, потъпкваш вярата си хубавото у хората и в живота. Едно дете не става убиец от хубав живот и любящи, внимателни родители и близки. Едно дете не може да е убиец, защото още не се е научило на толкова много неща за живота, че няма как да осъзнае значението и последиците на деянието си. Което е определящо при въпросите за вината.
Виж, бих наказала родителите... Макар, ако са хора, те със сигурност вече сами се наказват!

Виж, бих наказала родителите... Макар, ако са хора, те със сигурност вече сами се наказват!
Юда, егоист, луда и wow-холик 

Аз от доста време телевизия не гледам и вестници не чета поради куп причини, така че за този случай чувам сега. Но от линка, който сте пуснали в началото на топика поразбрах това-онова. Най-много ме възмути това, че не знам коя си от двете била се разкаяла. Виж я ти! Разкаяла се била, моля ви се! И каква полза от това разкаяние сега?
Напълно съм съгласна с Марфа. Аз ако бях на мястото на родителите на убитото момиче щях да си отбележа датите на излизане на двечките от затвора и да си чакам кротко.
А тия двете ще ги пуснат предсрочно, на 100%. Въпросът е само колко точно предсрочно. На бас мога да се хвана, че няма да лежат твърде много и в никакъв случай няма да лежат точно колкото им се полага.
А родителите на убитото момиче? Тях изобщо показаха ли ги по телевизията? Никой нищо не споменава за тях?
Напълно съм съгласна с Марфа. Аз ако бях на мястото на родителите на убитото момиче щях да си отбележа датите на излизане на двечките от затвора и да си чакам кротко.
А тия двете ще ги пуснат предсрочно, на 100%. Въпросът е само колко точно предсрочно. На бас мога да се хвана, че няма да лежат твърде много и в никакъв случай няма да лежат точно колкото им се полага.
А родителите на убитото момиче? Тях изобщо показаха ли ги по телевизията? Никой нищо не споменава за тях?
Ако падна, искам да знам, че съм скочила, а не, че някой ме е бутнал...
- Lubimetz13
- Mistborn
Ланис, няма никакво значение кой какво знаел за живота и каква салата предпочитал - не може да има компромис. Просто не може. Възрастта не е оправдание и плачът пред камера не е извинение. Съжалявам, ако ти разбивам представите за живота, но невинни убийци на този свят няма, а опитите на тези две лигли да се представят за такива, да се престорят, че всичко се е случило почти случайно и в крайна сметка те, видиш ли, били ощетени, че не можели да се понасят и били готови да направят всичко, за да върнат приятелката си, са жалки и смешни небивалици. Ако им вярваш, значи не познаваш особено дълбоко крехката детска душевност.
Роланд, поверителна информация за възрастта си не издавам без съответното заплащане :Р
Роланд, поверителна информация за възрастта си не издавам без съответното заплащане :Р
- Moridin
- Global Moderator
(предварително се извинявам, че пиша толкова... студено. опитах се да погледна съвсем обективно и отделно от случая на въпроса. щото по самия случай хората казаха достатъчно, ще се повтарям само..)
Ами аз лично съм привърженик на концепцията, че човек нито е зло животно, нито пък е ангелче по рождение, ми си е абсолютна табула раза. И като такава подлежи на оформяне единствено посредством начисто изграждащите му се логически вериги и емоционални въздействия. Въпросните се изграждат на свой ред посредством семейния и социалния живот на детето. Това по въпроса кой е виновен за нечии действия - ми това изобщо не може да се каже.
Да се съсредоточим върху логическите вериги. Едно и също престъпление в зависимост от начина на изграждане на детското съзнание може да е както осъзнато като престъпление (в който случай отговорност логически носи извършителят), така и неосъзнато като престъпление или с други думи нещо, за което социалната среда е пропуснала да уведоми детето, че не е правилно - тук "не е правилно" естествено означава, че е вредно за развитие на самата социална среда, защото престъпленията не са нещо повече от това, ако се абстрахираме от емоционалния въпрос - в който случай отговорност логически трябва да носи средата/родителите на детето.
Сега да се върнем на емоционалния момент. Проблемът при непълнолетните е именно той - затова те се смятат за лабилни и не в състояние да преценяват - защото при тях емоционалният момент е в състояние много по-лесно да възпрепятства логическия. Емоционалният момент може да е (както в доброто старо минало на любимеца) както истински афект, ревност, болка и т.н.; така и (както в разложеното настояще) просто скука - и това всъщност е емоционално състояние. И така, възможно се оказва дори при правилно изградена среда за детето, правилно възпитание, както и съзнателна дейност у напълно здрав млад човек - реално той да се окаже жертва на своята емоция. Е кой е виновен тогава? Природата ли? Защото ако минем в другата крайност - възпитанието да е такова, че да не позволява на емоциите никога да надделяват над логиката (което е решение, нали, от страна на родителя) - пак реално получаваме един незавършен емоционално осакатен човек, което не е оправдано. А балансът да се намери при един тийнейджър е МНОГО трудно и не е по силите на всеки - можеш ли тогава да лишиш този всеки от правото да има деца, защото МОЖЕ пък да ИМА възможност дечкото ти да се смахне и толкова да го заболи кракът, че да утрепе някого? Ами не, не може. И от тая гледна точка наказанията над непълнолетни наистина има смисъл да са по-малки, защото те не могат да влияят правилно на себе си - и това наистина отчасти независи от тях.
Въпросът е омешан малко и с това какво значи отговорност. Отговорност (наказателна) означава наказание, което смятаният за виновен трябва да понесе - за обществото с възпитателна цел, за жертвите - с емоционална цел. Колкото до възпитателната, се въздържам от определение доколко наказанието на деца е смислено - от една страна децата понякога са в състояние да осмислят престъплението, но не и наказанието - което го прави безсмислено и по-скоро вредно, тъй като ги превръща във вече наистина повредени и завършени престъпници, докато (както някой каза) ако вместо наказание се действа по други методи, идеята е, че непълнолетният може да стане полезен за обществото. Емоционалната цел (отмъщение и чувство за справедливост у близките на жертвата) си е за мен съвсем оправдана, но за обществото може да стане неоправдана, ако противоречи на възпитателната (точно случая с неразбирането на наказанието).
С други думи - наистина зависи от случая. Според мен в настоящия случай наказанието е напълно оправдано. Момичетата нито са луди, нито нещо им куца в общуването.. съвсем са си съзнавали какво правят, макар и да не са си давали сметка за реалният резултат - един човек, който никога повече няма да го има... което е... болно :/ и горе-долу обезсмисля всичко по-горни разсъждения... но наказанието - пак за мен лично - няма да има никакъв възпитателен ефект върху други подобни случаи. Напълно никакъв. Медиите наистина експонираха процеса, както и би трябвало, ако гоним възпитателен ефект, но те не се съобразяват с това да бъдат разбирани от деца. А на детето трябва да му се обясни някак - визуално, емоционално - точно това.. че този човек наистина никога повече няма да го има.
едит: по настояване на Рол добавям, че идеята на тоя пост (щом се търси такава) е да опише проблемите, които аз виждам, около определянето на позиция по въпроса за наказателната отговорност на непълнолетни.
Ами аз лично съм привърженик на концепцията, че човек нито е зло животно, нито пък е ангелче по рождение, ми си е абсолютна табула раза. И като такава подлежи на оформяне единствено посредством начисто изграждащите му се логически вериги и емоционални въздействия. Въпросните се изграждат на свой ред посредством семейния и социалния живот на детето. Това по въпроса кой е виновен за нечии действия - ми това изобщо не може да се каже.
Да се съсредоточим върху логическите вериги. Едно и също престъпление в зависимост от начина на изграждане на детското съзнание може да е както осъзнато като престъпление (в който случай отговорност логически носи извършителят), така и неосъзнато като престъпление или с други думи нещо, за което социалната среда е пропуснала да уведоми детето, че не е правилно - тук "не е правилно" естествено означава, че е вредно за развитие на самата социална среда, защото престъпленията не са нещо повече от това, ако се абстрахираме от емоционалния въпрос - в който случай отговорност логически трябва да носи средата/родителите на детето.
Сега да се върнем на емоционалния момент. Проблемът при непълнолетните е именно той - затова те се смятат за лабилни и не в състояние да преценяват - защото при тях емоционалният момент е в състояние много по-лесно да възпрепятства логическия. Емоционалният момент може да е (както в доброто старо минало на любимеца) както истински афект, ревност, болка и т.н.; така и (както в разложеното настояще) просто скука - и това всъщност е емоционално състояние. И така, възможно се оказва дори при правилно изградена среда за детето, правилно възпитание, както и съзнателна дейност у напълно здрав млад човек - реално той да се окаже жертва на своята емоция. Е кой е виновен тогава? Природата ли? Защото ако минем в другата крайност - възпитанието да е такова, че да не позволява на емоциите никога да надделяват над логиката (което е решение, нали, от страна на родителя) - пак реално получаваме един незавършен емоционално осакатен човек, което не е оправдано. А балансът да се намери при един тийнейджър е МНОГО трудно и не е по силите на всеки - можеш ли тогава да лишиш този всеки от правото да има деца, защото МОЖЕ пък да ИМА възможност дечкото ти да се смахне и толкова да го заболи кракът, че да утрепе някого? Ами не, не може. И от тая гледна точка наказанията над непълнолетни наистина има смисъл да са по-малки, защото те не могат да влияят правилно на себе си - и това наистина отчасти независи от тях.
Въпросът е омешан малко и с това какво значи отговорност. Отговорност (наказателна) означава наказание, което смятаният за виновен трябва да понесе - за обществото с възпитателна цел, за жертвите - с емоционална цел. Колкото до възпитателната, се въздържам от определение доколко наказанието на деца е смислено - от една страна децата понякога са в състояние да осмислят престъплението, но не и наказанието - което го прави безсмислено и по-скоро вредно, тъй като ги превръща във вече наистина повредени и завършени престъпници, докато (както някой каза) ако вместо наказание се действа по други методи, идеята е, че непълнолетният може да стане полезен за обществото. Емоционалната цел (отмъщение и чувство за справедливост у близките на жертвата) си е за мен съвсем оправдана, но за обществото може да стане неоправдана, ако противоречи на възпитателната (точно случая с неразбирането на наказанието).
С други думи - наистина зависи от случая. Според мен в настоящия случай наказанието е напълно оправдано. Момичетата нито са луди, нито нещо им куца в общуването.. съвсем са си съзнавали какво правят, макар и да не са си давали сметка за реалният резултат - един човек, който никога повече няма да го има... което е... болно :/ и горе-долу обезсмисля всичко по-горни разсъждения... но наказанието - пак за мен лично - няма да има никакъв възпитателен ефект върху други подобни случаи. Напълно никакъв. Медиите наистина експонираха процеса, както и би трябвало, ако гоним възпитателен ефект, но те не се съобразяват с това да бъдат разбирани от деца. А на детето трябва да му се обясни някак - визуално, емоционално - точно това.. че този човек наистина никога повече няма да го има.
едит: по настояване на Рол добавям, че идеята на тоя пост (щом се търси такава) е да опише проблемите, които аз виждам, около определянето на позиция по въпроса за наказателната отговорност на непълнолетни.
This is it. Ground zero.
С това не съм съгласен. Човешкото съзнание работи различно при всеки индивид още от раждането му. Има такова нещо като предразположеност към определени реакции, определени емоции, приемане на определен тип влияние и т.н. и отхвърляне на други. И това не можеш нито с моментни емоции да го обясниш, нито с външно влияние от какъвто и да е вид. Т.е. не съм съгласен ,че хората се раждат никакви и стават в последствие някакви, това просто не е така. А че да търсиш кой е виновен пост фактум е напълно излишно, няма да споря, така си е.Moridin wrote:Ами аз лично съм привърженик на концепцията, че човек нито е зло животно, нито пък е ангелче по рождение, ми си е абсолютна табула раза. И като такава подлежи на оформяне единствено посредством начисто изграждащите му се логически вериги и емоционални въздействия. Въпросните се изграждат на свой ред посредством семейния и социалния живот на детето. Това по въпроса кой е виновен за нечии действия - ми това изобщо не може да се каже.
Що се отнася до тия двете сладурани, ся си мисля друго. Ок, ще кажем - семейната среда е виновна. Ще кажем - причерняло им пред очите (и на двете едновременно?), решили са, планирали са (вследствие причерняването? Въх тия силни трайни импулсивни емоции), обаче... ами просто все стига до още и още. Оправдаваш всичко до един момент, после просто няма как. Щото изпускаме момента, че после са заплашвали и друга своя съученичка. Видели са, че става, и са решили да трепят наред. И какво сега? Глупави са, не са осъзнали какво са направили? Пак ли? Докога? Такива не ги искам около себе си просто. Дори да приемем тоталната им невинност и прочее, бидейки олигофрени (макар че те просто не са), остава фактът, че те трябва да бъдат махнати от обществото, най-малкото временно. И след като не са луди, защото те много явно не са, тогава къде? Друг изход някой да предлага? Или да си ги държим в къщи и да ги възпитаваме колко било лошо? Ми той и Мор го каза - най-малкото морално не е справедливо спрямо роднините на убитата.
And you can't dance with a devil on your back...
- Moridin
- Global Moderator
How can you tell? Интервюираш новородени ли? Човешкото съзнание по-точно НЕ работи при раждането на никого :РЧовешкото съзнание работи различно при всеки индивид още от раждането му.
Да, естествено, че има генетични предразположения към емоции, иначе всички деца в едно семейство шяха да са еднакви. Но това, което е вродено на човек, по-скоро единствено и главно податливостта на различните емоции, което все едно в мойта теза съм приел за неизвестна величина, така че значка никва...Има такова нещо като предразположеност към определени реакции, определени емоции, приемане на определен тип влияние и т.н. и отхвърляне на други.
This is it. Ground zero.
Първо, бабината й трънкина на тезата ти и кво било неизвестна величина в нея, тва не е математика :/ Второ, има предразположеност и на различни реакции спрямо различните емоции. И не е нужно да взимаш интервюта от новородени, за да знаеш, че се държат различно. Отгледал съм щото едно и съм наблюдавал други покрай него. Реагират различно на еднакви дразнители или не реагират изобщо. Ся, ти можеш до безкрай да включваш тия неща в общата дефиниция и пак да излиза, че всъщност говорим за празни паници, чакащи запълване. Ма всъщност е все 5 дали човек се ражда различен, или в първите 5 минути странични фактори почват да му влияят по различен начин, отколкото биха повлияли на друг в същата ситуация.
And you can't dance with a devil on your back...
- Moridin
- Global Moderator
Не, момент ся, примерите ти са единствено що се отнася точно до емоциите и реакциите на тях. Логическо нищичко няма у детето, докато не си го създаде само, наблюдавайки света. Тука няма какво да си говорим за вродени намсикакво си, това е дет се вика отдавна проучен ефект, невронни мрежи и т.н. Естествено, че в първите 5 минути ще са вече различно (е няма са 5 минути, нито 5 седмици, ма уотевър), но това вече си Е ефект на средата абсолютно.
А емоционалният момент не е само до това колко лесно ти кипва - това е едната страна на нещата, за която съм говорил. Другата е емоционалното възпитание, което именно си зависи от средата и от възпитанието - то е нещо като фина настройка върху първосигналните емоции, която може да го докара и до по-груба настройка в някои случаи.
А емоционалният момент не е само до това колко лесно ти кипва - това е едната страна на нещата, за която съм говорил. Другата е емоционалното възпитание, което именно си зависи от средата и от възпитанието - то е нещо като фина настройка върху първосигналните емоции, която може да го докара и до по-груба настройка в някои случаи.
This is it. Ground zero.