Тийнейджърките-убийци осъдени на 8 и 9 години

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Dilvish the Damned
Paragon

Post by Dilvish the Damned » Mon Jan 17, 2005 8:35 pm

Юристите да ме поправят, ако бъркам, но на тая причина й викат "мотив", ако не се лъжа нещо... Иначе ония две девойки в заглавието също са имали причина... Никой не казва, че е правилна, разумна или дори вменяема, но е причина - за тях.

А като цяло не съм забелязал хората да са престанали с трепането... Държи си първенството като забавление още отпреди 25 000 години. Не мисля, че дори и сексът го води.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jan 17, 2005 8:40 pm

А не, май все пак го води, ма не можеш да правиш секс едновременно с 300 000 души, докат ядрените бойни глави просто си го могат...

И да, Мат, хората СЕ трепят без причина нон-стоп. И ВСЕКИ от тях може да ти изтъкне над 18 различни причини да го прави.
And you can't dance with a devil on your back...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Jan 17, 2005 8:54 pm

Roland of Gilead wrote:А не, май все пак го води, ма не можеш да правиш секс едновременно с 300 000 души, докат ядрените бойни глави просто си го могат...

И да, Мат, хората СЕ трепят без причина нон-стоп. И ВСЕКИ от тях може да ти изтъкне над 18 различни причини да го прави.

Ами тогава, дайте всички да ги осъдим като потенциални убийци, а? Превантивна мярка, чиста работа - няколко атомни бомби и екзекутираме всички потенциални смутители на реда. Стига с преувеличенията, а? Тръгнахме от това, че преценката на двете убийци както и зрелостта им като цяло е на по-ниско ниво от нормалната, на което ти се изцепи, че така било при 80% от хората. Логиката ни подсказва, че ако това твърдение беше вярно, труповете щяха да задръстват улиците и гробищата, а не сметищата щяха да се препълнени. Не знам защо дори трябва и да убеждавам в някого в това, все едно да спорим дали слънцето изгрява всеки ден. :roll:
Че има много заблудени индивиди - има. Но дотам, че да се трепят без причина - не са кой знае колко много. Дори и войните да вкараме в тази категория, в тях учавства доста малка част от населението на света. Може да поспорим дали подкрепата за дадена война не те прави пак "безпричинен убиец", но нека да не стигаме дотам, а?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Mon Jan 17, 2005 8:55 pm

индивидуалното разглеждане на всеки случай е хубаво нещо, но понеже и съдиите са хора, законите и зададените там рамки на присъдата свалят част от отговорността от тях и я турят на обществените плещи.
пък и за да има универсална справедливост в тоя случай съдиите ще трябва да са запознати с всички подобни случаи, което е ммм..абе трудно.

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Mon Jan 17, 2005 8:58 pm

Браво бе! Заби ми ПЦ-то и, докато си препиша поста, има 7-8 мнения :shock: :!:
Роланд wrote:Аха, е значи ще се съгласиш, че това важи за 80% от човешката раса, че и повече, нали така? Ма ги съдим и тях...
Опитва се да се постигне някакво равенство между всички хора, затова и има точно определени възрасти, на които се достига пълнолетие, малолетие и не-знам-си-какво-си-още. Разликата в мисленето на един и същ човек, когато е на 14 и когато е на 18 години е огромна. Просто в тази възраст непрекъснато се изменя гледната точка, убежденията и вярванията на хората. Тогава се формират представите на хората за света. Сега съм на 17 и мога да кажа, че преди 6 месеца мислех по много различен начин сравнено с в момента, да не говорим, за когато съм бил на 14. Ясно ми е, че този процес не спира, докато сме живи, но в обществото, както е устроено сега, най-активен е от 12-20 годишна възраст (примерно) С оглед на тази промяна е и по-малкото наказание за непълнолетни - след 8 години се очаква тези момичета да са напълно различни като представи, вярвания...като хора изобщо!
Роланд wrote:И да, Мат, хората СЕ трепят без причина нон-стоп. И ВСЕКИ от тях може да ти изтъкне над 18 различни причини да го прави.
Да, но има някаква общоприета причина. Война, справедливост или нещо такова, в което е убедено в момента мнозинството от индивидите. Това не го прави по-правилно по принцип, но в случая е важно дали е правилно според обществото.
Не смятам, че тези наказания ще ги накарат да осъзнаят защо постъпката им е грешна. Надявам се да стане така, но не го вярвам.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jan 17, 2005 9:05 pm

Само дето не ставаше дума за убийства ни най-малко в споменатите 80%, а за осъзнаване на света около теб, околните, самия себе си и т.н. Което пак твърдя, не може да е извинение за престъпление от такъв тип, имайки предвид именно въпросните 80%, на които си държа.

Drizzt Do`Urden
Jaghut Tyrant

Post by Drizzt Do`Urden » Mon Jan 17, 2005 9:09 pm

да, ма т'ва си ти, нормален човек, предполагам, без склонности към убийство :Р
А ония 2-те са.. хмм.. ми, това са две прости, глупави момичета тип курвите на у-то, точно от тоя тип дето все гледат да са най-перфектни от всички, поне доколкото разбрах от това, което прочетох/видях из медийте.
Точно за тия не мисля, че след година-две ше им дойде акъла в главите, даже напротив, по-скоро биха пропаднали още повече...
Така поне мисля аз, де...
-You Said it yourself, Kain.. There Are only two sides to a coin..
-Apparently so. But suppose you throw a coin enough times... But suppose one day, it lands on its edge..

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jan 17, 2005 10:13 pm

Предварително се извинявам за безсмисления пост, сериозно.
Аз и досега не мога да измисля какво да кажа по темата. Установих, че имам склонност да задълбавам в размишления за обществото, морала, наказанието и т.п. като такива, и явно не съм единствената; разговорът се отклони накъде ли не в тия (колко станаха вече? 10...) страници. Но думата беше в крайна сметка за онези две момичета и техните присъди. И ако трябва да го кажа с две думи, емоционално - отвращават ме. Обаче в момента, в който се стигне до това да определя за себе си какво заслужават, не знам какво да мисля. Едва ли не всичко казано дотук ми мина през главата. Всякакви гледни точки, Марфа много хубаво ги обобщи... И накрая ми остава само емоцията.
Към Таис и Ланис: аз бих искала да чуя вашето мнение, защото това ви е професията и сте най-навътре в системата от всички тук. Не съм съгласна с вас за някои неща, например тонът понякога звучи сякаш поучавате "непрофесионалистите"... Би трябвало да имате някаква по-конкретна гледна точка, освен ако не сте като мен на 100 мнения едновременно :) А това за запознатостта наистина звучи като измъкване (дори да не е), защото никой тук няма да се запознае с всички обстоятелства, а и се съмнявам, че изобщо е възможно това, дори за Съда. Просто преценяваме въз основа на това, което ни е известно.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Mon Jan 17, 2005 10:20 pm

Roland of Gilead wrote:Само дето не ставаше дума за убийства ни най-малко в споменатите 80%, а за осъзнаване на света около теб, околните, самия себе си и т.н. Което пак твърдя, не може да е извинение за престъпление от такъв тип, имайки предвид именно въпросните 80%, на които си държа.
Зависи изцяло от гледната точка. За теб може да са 80%, за някой по-осъзнат от теб 95%, за мен 30% и т.н.. Въпроса е че точно тези момичета са много по-малко осъзнати от средностатистическия гражданин и същевременно от собствения си потенциал да се осъзнаят с времето. Затова и наказанието е по-малко отколкото ако бяха на 20 години.

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Mon Jan 17, 2005 10:43 pm

мдам... изчетох двете страници изписани, докато не съм влизала и вече се убедих, че говорим на различни езици...

искате мнението ми за конкретния случай, сякаш не го изразих многократно... вероятно е професионално изкривяване... съжалявам, ако на вас ви звучи превзето, но чета постовете на Ланис и не проумявам какво още не става ясно, както по отношение на точно тези присъди за тези девойки, извършили това престъпление, както и какво още не става ясно за личното мнение... наистина не разбирам :?

ще се опитвам да го кажа отново и в резюме, макар вече да не вярвам някой да разбере какво казвам:
- постановените присъди не са нещо неочаквано за мен и не ми се струват ниски - повече от това не мога да кажа, защото не съм запозната с материалите по делото;
- дали присъдите им са справедливи - не мога да кажа, защото... да, познахте - не съм запозната с материалите по делото...

не разбирам обаче вашата смелост да съдите така с лека ръка човешки същества, почти деца, които се люшкат по вълните на емоциите и страстите си...

пак казвам - не ви разбирам... не разбирам и това, че вие не разбирате моите думи... явно няма и да се разберем, но със сигурност зная, че не бих пратила дори за година в затвора някого без да съм проучила всеки факт от случая лично, събирайки всякакви доказателства, изслушвайки всякакви свидетели, за да бъда убедена в това, което ще постановя, вместо да гледам телевизия... радвам се, че никой от вас не е съдия по това дело, че и по което и да е дело...
Tais - 80 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar

Drizzt Do`Urden
Jaghut Tyrant

Post by Drizzt Do`Urden » Mon Jan 17, 2005 10:57 pm

не разбирам обаче вашата смелост да съдите така с лека ръка човешки същества, почти деца, които се люшкат по вълните на емоциите и страстите си...
бе, Таис, get real, тва освен деца са и убийци и това доказани такива трябва най-отговорно да понесат последствията от делото си. Какво повече искаш? И именно защото са деца са осъдени на 8/9 години, а не на 30, да речем. Напълно достатъчно се изговори по телевизий и вестници че да не можеш ни най-малко да прецениш колко ужасна всъщност е постъпата им. Люшкали се по вълните не емоцийте и страстите си... моля ти се, това не ги оправдава изобщо.
Всеки нормален човек се вълвнува по различни поводи и изпитва емоций, ма значи ли, че трябжа да нарамя кривата лопата щото, представи се, някой мой познат имал по-хубави дрехи?
-You Said it yourself, Kain.. There Are only two sides to a coin..
-Apparently so. But suppose you throw a coin enough times... But suppose one day, it lands on its edge..

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Jan 17, 2005 11:38 pm

Сигурно повтарям доста хора, но пак ще кажа - фактът е, че е извършено абсолютно предумишлено, обмислено и хладнокръвно убийство и извършителките са вменяеми. Оттук нататък присъдата трябва според мен да е една и съща независимо от възрастта. В каква степен съзнавали последствията от деянието си и т.н. за мен няма значение -факт е, че са извършили възможно най-тейкото престъпление, но са се отървали с нелепо ниски присъди само защото били на невръстна възраст. Какво ме интересува мен, че можело да се променят, в момента били тотални вманиачени олигофренки, но имало надежда и т.н. Трябва да има наказание, съотвестващо по размер на престъплението, независимо от възрастта и кой какво осъзнавал за последиците(докато са вменяеми). Иначе какво излиза, то и някои тъпанарчета с коефицент на интелигентност 65 да почнат да получават по-малки присъди, щото не могатсъвсем да зацепят, че убийството е лошо и наказуемо нещо? Или за всеки признат за виновен да се прави психологическа оценка доколко съзнавал последиците и т.н.? Стига глупости, като ен им стига акъла или не са дорасли да мислят разумно, това си е техен проблем и могат да си го обмислят на спокойствие през безкрайните години в затвора...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 18, 2005 12:12 am

Ambartanen wrote:Зависи изцяло от гледната точка. За теб може да са 80%, за някой по-осъзнат от теб 95%, за мен 30% и т.н.. Въпроса е че точно тези момичета са много по-малко осъзнати от средностатистическия гражданин и същевременно от собствения си потенциал да се осъзнаят с времето. Затова и наказанието е по-малко отколкото ако бяха на 20 години.
Извини ме за некоректния въпрос, но ти конкретно как изчисли, че са "много по-малко осъзнати"? Някъде из нета има таблица ли, що ли?

Иначе с Дем сме на приблизително едно мнение. В случая говорим за това кое е редно и кое не. Ясно е, че законът е такъв, но за мен поне е ясно и, че тия работи с възрастта са абсолютно условни. Дегенератът отсреща, дето си надува музиката в 3 през нощта е ПО-малолетен от всеки ненавършил 18 (че и 28) години в този форум, само че законът ще го третира като възрастен. А той не е възрастен психически, нито някога ще стане.

И Таис, извинявай, грубо е, ама ае стига мелодрама, а? Бедните деца, дето се люшкали на вълните на емоциите си. Ама не, Любимецът за този момент беше прав, мамка му - ПОДИГРАВКА е с паметта на убитото момиче да се разсъждава по тоя начин :/ ОК, на съдията му е задължение, ама на тук присъстващите не ни е, колкото и, по дяволите, да сме компетентни или некомпетентни в областта. Стига приказки за люшкане, неуравновесени емоции и горещи вълни, да му се незнае! И жертвата е била в същата възраст, но не тя ги е убила, а те нея. Едни хора убиват, а други - не, толкова ли е сложно да се приеме мисълта? И тия, които убиват, се наричат убийци. ОСОБЕНО в ситуация като сегашната - студенокръвно, планирано, изчислено, премислено. За какви деца изобщо си говорим, тук няма *никакви* деца за мен. Детето е нещо чисто и невинно посвоему, дори най-големите твари сред тях. Да измислиш убийство, да го композираш и да го изпълниш хладнокръвно... това не е детска постъпка, това е постъпка на... друг човек. Няма да кажа "голям", но на нещо, което е антипод на детството, което неминуемо означава, че детството е свършило. Дреме ми на да не казвам кое за биологичната им възраст на двете мръхли, честно казано :(

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Tue Jan 18, 2005 9:15 am

Аз просто казвам, че не са осъзнати, колкото 80% от обществото, а не че не трябва да носят отговорност за постъпката си. 8 и 9 години не ми изглеждаха на пръв поглед като достатъчно време, но всъщност на тяхната възраст е голямо наказание...
Е и според мен няма да се поправят в затвора, а наказанието е малко за... наказание на това престъпление. Според мен би трябвало да ги вкарат за повече време, а да им намалят присъдите ако се забележи наистина такова поправяне или връщане в правия път. Ако обаче разберат грешката си, 8 години стигат, ако не - и 50 не са достатъчни.

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Tue Jan 18, 2005 10:22 am

ами че чешете си езиците, бре, кой ви спира... аз пък не мога да подходя непрофесионално по въпроса, дали защото не мога да си го позволя при една така сериозна тема, дали защото годините обучение и професионален опит си казва думата... все тая...

но пък, като те чета си мисля, че и 18 години е ниска граница за пълнолетие... май американците по-добре са я изчислили... :roll:
Tais - 80 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar