Споделете пак
Moderator: Moridin
Добре де, къв точно ви е проблемът с месенето? На мен това ми е най-лесната част, че даже ме и кефи. Много повече ме притесняват неща като втасване и печене, че там може да се осере нещо. Тук нямам жива мая, имам една суха, от която никога не съм сигурна колко да взема (сайта на производителите е с ужасна навигация и трябва да преминавам от грамове в унции в чаени лъжици - кога ще влязат в СИ система тия нещастници, не знам). Аз ей сега ще почвам да ги правя.
Вчера си боядисах яйцата - беше критично за пореден път, мразя я тая страна. Боите тук са некви максимално безвредни и не хващат добре. Единствените яйца без печат, които намерих, бяха някви органик бели - та да са още по-бледи. Тук нямат червен цвят - имат някво оранжево розово. Абоминация. Българската ми шефка ми беше пратила от Бг някакви изгъзени бои, в които мажеш яйцето с ръце - изобщо не се получи, изцъркахме цялата червена боя само на едно яйце, при това стана неравномерно. И едно златно направих със златната и дотам...
Ще взема да накарам нашите да ми купят сега докато има нормални български и ще си ги донеса за другия великден.
Вчера си боядисах яйцата - беше критично за пореден път, мразя я тая страна. Боите тук са некви максимално безвредни и не хващат добре. Единствените яйца без печат, които намерих, бяха някви органик бели - та да са още по-бледи. Тук нямат червен цвят - имат някво оранжево розово. Абоминация. Българската ми шефка ми беше пратила от Бг някакви изгъзени бои, в които мажеш яйцето с ръце - изобщо не се получи, изцъркахме цялата червена боя само на едно яйце, при това стана неравномерно. И едно златно направих със златната и дотам...
Ще взема да накарам нашите да ми купят сега докато има нормални български и ще си ги донеса за другия великден.
Пъдпъдъчите станаха обаче много красивички
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Никога не съм могла да правя козунак, затова пък майка добре го прави, а родата добре го консумира! Ще взема да пробвам някой път, но засега се задоволявам само да боядисвам яйца. Утре ще се развъртя с писеца!
Миналогодишните станаха яки - но е много времеемко.
Миналогодишните станаха яки - но е много времеемко.
- Spoiler: show
(\ /)
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
Омесих ги! Опеках ги! Ако знаете само как ухае из къщата...
А яйцата станаха приказни. Взех си белички, от онези дет се водят от свободни кокошки. Не знам дали са свободни кокошките, но явно че ги хранят и ги кътат по-добре от другите, щото от 36 яйца няма ни едно дори бегло пукнато. Жълтъците им пък са направо като на домашни - тъмнооранжеви.
Амели, значи още сега ще ти купя едни боички и ще те сдобия с тях. Те са най-простите - от 60 стотинки, обаче хващат здраво и от тях се получават великолепни цветове. Направо като рекламни стават. Дори тая година не си играх да ги крася толкова, щото то просто нямаше смисъл. Направих само няколко Фабержета, като наблегнах на портокаловите дръвчета. Станаха чудесни. Сега ме е яд, че не взех поне още едно пликче с диамантени теменужки, ама не бях ги правила и не знаех колко красиви стават. Пъдпъдъчите са големи сладури!
И да, никъв проблем не им е месенето на козунаците. Виж, ако човек се захване да прави 10 кила, ще се озори. Но с два килограма брашно не е никак страшно. Оф, излизам от стаята, щото козунаците са приютени тук временно и има реалната опасност да си наводня клавиатурата. Мнямммм...
А яйцата станаха приказни. Взех си белички, от онези дет се водят от свободни кокошки. Не знам дали са свободни кокошките, но явно че ги хранят и ги кътат по-добре от другите, щото от 36 яйца няма ни едно дори бегло пукнато. Жълтъците им пък са направо като на домашни - тъмнооранжеви.
Амели, значи още сега ще ти купя едни боички и ще те сдобия с тях. Те са най-простите - от 60 стотинки, обаче хващат здраво и от тях се получават великолепни цветове. Направо като рекламни стават. Дори тая година не си играх да ги крася толкова, щото то просто нямаше смисъл. Направих само няколко Фабержета, като наблегнах на портокаловите дръвчета. Станаха чудесни. Сега ме е яд, че не взех поне още едно пликче с диамантени теменужки, ама не бях ги правила и не знаех колко красиви стават. Пъдпъдъчите са големи сладури!
И да, никъв проблем не им е месенето на козунаците. Виж, ако човек се захване да прави 10 кила, ще се озори. Но с два килограма брашно не е никак страшно. Оф, излизам от стаята, щото козунаците са приютени тук временно и има реалната опасност да си наводня клавиатурата. Мнямммм...
- The Dragon
- Elder God
- Posts: 9054
- Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm
Боичките са на велинградската фирма PET (пет). Ползвам ги от години, много съм доволна. Изглеждат ей така:
Струват между 59 и 69 стотинки, зависи откъде ще си ги купи човек. Кутийката струва толкова. Аз лично употребих две кутийки, защото инак една таблетка се разтваря в половин чаша гореща вода, а няма как да топна яйцето в толкова малко течност. Затова по две таблетки за една чаша. Червените са по две таблетки в пликче, та аз сложих 4 от тях. На същата фирма има боички на прах, които също са хубави, само че аз съм си свикнала с тези.
Фабержетата са декорации пак на същата фирма. Те пък изглеждат ей така:
Картончетата са с големина на книжка на Пратчет. Едно пликче струва около 3,50, но става за украса на две или три яйца. Скъпичко е, но си заслужава, особено за хора, дето не са Дафита и не могат да рисуват такива красотички по яйцата. (благородна завист, много красиво бе, Даф!) Ето едно портокалово дръвче и една диамантена теменужка:
Струват между 59 и 69 стотинки, зависи откъде ще си ги купи човек. Кутийката струва толкова. Аз лично употребих две кутийки, защото инак една таблетка се разтваря в половин чаша гореща вода, а няма как да топна яйцето в толкова малко течност. Затова по две таблетки за една чаша. Червените са по две таблетки в пликче, та аз сложих 4 от тях. На същата фирма има боички на прах, които също са хубави, само че аз съм си свикнала с тези.
Фабержетата са декорации пак на същата фирма. Те пък изглеждат ей така:
Картончетата са с големина на книжка на Пратчет. Едно пликче струва около 3,50, но става за украса на две или три яйца. Скъпичко е, но си заслужава, особено за хора, дето не са Дафита и не могат да рисуват такива красотички по яйцата. (благородна завист, много красиво бе, Даф!) Ето едно портокалово дръвче и една диамантена теменужка:
Жоро, пчелен восък - нагрява се на свещ. Писеца е метална фунийка вържу дървена дръжка - и фунийката има лошия навик да се запушва. Другият проблем е, че трудно се улучва точно колко да се държи над свеща и восъка си изтича преди да съм стигнала до яйцето.
http://2.bp.blogspot.com/_wZob45gcrBI/S ... mplekt.jpg
Аууу, Марфе, на мен пък много ми хареса онова жълтичкото с листата! Трябва да го пробвам с восъка някак.
http://2.bp.blogspot.com/_wZob45gcrBI/S ... mplekt.jpg
Аууу, Марфе, на мен пък много ми хареса онова жълтичкото с листата! Трябва да го пробвам с восъка някак.
(\ /)
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
Марфа и Дафи - евала, страхотни са. Майка ми тази година фейлна малко с яйцата в четвъртък, защото се опитахме да ги направим за 30 минути и се спукаха около 1/3, а останалите са с някакви горе-долу скапани цветове, без червените. Но днес съм взел 10 яйца и една боя за 4 лева та дано стане по-добре втория път.
Марфе, много са яки яйцата - на мен шефката ми беше пратила и фабержета некви, ма аз имах търпение да направя само 2 яйца с нея, като по второто просто лепих детелинките, не го правих като мрежа. Тва с дръвчето е много яко обаче. Мерси много за боите - виж им плз срока - трябва да е до 2013-а поне. И ми вземи двечки, да имам за всеки случай. Мерси много, супер си! Като си дойда ще ти дам паричките.
Ето снимка:
http://i64.photobucket.com/albums/h162/ ... G_0071.jpg
Козунаците бяха 3, но на единия му се измести предпазното фолио във фурната и се овъгли твърде от едната страна. Отвътре под изгорялото е страхотен обаче. Кръглия на снимката е със стафиди и се разду до пукване, заради което съм сложила листенцата здравец да скрият. Скивате ли как си имам здравец в Канада? Майка ми ми го прати в пощенски плик по пощата за годишнината от сватбата и той пристигна с черни изсъхнали листа и почти мъртъв, но го саферясах и сега си прави туфички в една кофичка от кисело мляко.
Правоъгълния на снимката е с парченца шоколад - Марфата ми пусна мухата и аз си купих чоклет чипс и тествах - много вкусно се получи.
Разбира се, печенето беше най-ужасната част както винаги. Отне им време докато се опекат и отвътре и поизгоряха отдолу. Обвинявам маята - сухата мая е вселенско зло и е виновна за всичко. Другият път ще си купя жива, ако успея да намеря, че не е лесно. Как да е, де - къщата мирише от вчера, много е гот. Сега ще закусваме с изгорял козунак и козунак с шоколад. Миналата година бяха по-сухи и степани (пак заради маята - сложих доста по-малко) и не се надуха. Тези се топят в устата направо.
Ето снимка:
http://i64.photobucket.com/albums/h162/ ... G_0071.jpg
Козунаците бяха 3, но на единия му се измести предпазното фолио във фурната и се овъгли твърде от едната страна. Отвътре под изгорялото е страхотен обаче. Кръглия на снимката е със стафиди и се разду до пукване, заради което съм сложила листенцата здравец да скрият. Скивате ли как си имам здравец в Канада? Майка ми ми го прати в пощенски плик по пощата за годишнината от сватбата и той пристигна с черни изсъхнали листа и почти мъртъв, но го саферясах и сега си прави туфички в една кофичка от кисело мляко.
Правоъгълния на снимката е с парченца шоколад - Марфата ми пусна мухата и аз си купих чоклет чипс и тествах - много вкусно се получи.
Разбира се, печенето беше най-ужасната част както винаги. Отне им време докато се опекат и отвътре и поизгоряха отдолу. Обвинявам маята - сухата мая е вселенско зло и е виновна за всичко. Другият път ще си купя жива, ако успея да намеря, че не е лесно. Как да е, де - къщата мирише от вчера, много е гот. Сега ще закусваме с изгорял козунак и козунак с шоколад. Миналата година бяха по-сухи и степани (пак заради маята - сложих доста по-малко) и не се надуха. Тези се топят в устата направо.
Last edited by Amelia on Sat Apr 03, 2010 7:52 pm, edited 2 times in total.
Аре стига с тия козунаци през ден закусвам с такова нещо ;р Нищо специално не са ;р
Баси демиджа днеска, мръднах до Метро за кофа, парцали и некви месца и се върнах с микровълнова, тостер и миксер... Не стигнаха парите та върнах хлебопекарната... За да е пълен празника пребойдисах си 30тина квадрата стени, место некви умрели яйца и се занимавах с канализация и вик и са мисля да си скимтя в нас доволен...
Баси демиджа днеска, мръднах до Метро за кофа, парцали и некви месца и се върнах с микровълнова, тостер и миксер... Не стигнаха парите та върнах хлебопекарната... За да е пълен празника пребойдисах си 30тина квадрата стени, место некви умрели яйца и се занимавах с канализация и вик и са мисля да си скимтя в нас доволен...
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Успях да спукам 3 от 36, щото ги оставих да врят много дълго. Иначе им намерих цаката - слагам кърпа на дъното на тенджерата, вадя яйцата от хладилника няколко часа по-рано, за да се стоплят до стайна температура, слагам ги в началото в студена вода и оттам - на котлона, слагам сол, варя ги на много бавен огън, дълго време. Миналата година нито едно не се пукна.
Мазоку, умхи - тук козунак нема, така че требва да се готви.
Мазоку, умхи - тук козунак нема, така че требва да се готви.
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest