Big Brother и цензурата

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 14, 2010 3:35 pm

Песните са както най-лесния начин за учене на език, така и за налагане на някакви модели. Да видим, ако си отраснал тананикайки "тигре, тигре, нямаш ли пари - стари бабички" дали няма да смяташ, че парите купуват секс и това е нормално. Нещо повече - агресията и простащината в Биг Брадър поне се осъжда дори в телевизията, по която върви. Идеологията на мерцедесите и на мутресите само се възпява.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 14, 2010 3:41 pm

Чалгата не знам дали претендира за каквото и да е, но е факт че децата в квартала масово припяват песнички от жанра и си играят на мерцедеси и манекенки.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Apr 14, 2010 3:43 pm

Сестра ми на пет години с цяло гърло пееше "Hail! Hail! Hail and kill!", пък нещо в момента не я влече нито изкормването на враговете, нито тру-метълът, характерен за половината песни на тази група. А още тогава знаеше добре за какво става дума в текстовете им.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 14, 2010 3:48 pm

Не е същото и ме съмнява сестра ти на пет години да си е превеждала текстове на Меноуор докато ги слуша.
Дет се вика и аз се радвах на Slayer но превода им на angle of death ми звучи твърде "disturbing" на български ако трябваше да го пея по пътя.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Apr 14, 2010 3:59 pm

Не е същото, но е достатъчно близко, а на сестра ми текстовете й ги превеждах аз, поради причината, че леко й забранихме да използва думи, които не знае.
На децата, дето си играят на манекенки и мерцедеси, това са им го вкарали родителите им в главиците. `щото тати ако важно-важно обяснява при всеки удобен повод коя мутра с колко манекенки се уреждала и колко добре си живеели, детенцето ще възприеме много повече от там, отколкото от който и да е текст.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Wed Apr 14, 2010 4:01 pm

Винаги изпадам в потрес от хора които искат да забраваняват, премахват и т.н. предавания, които не харесват и/или не разбират. Защото ББ не е предаване, което прави характеристика на обществото ни и оценка на БГ семейството, а шоу! Шоу което можеш да си пуснеш да се посмееш на егоизма на този, цинизма на онзи, глупоста на трети и толкоз. Кажете ми с какво са по "умни" или "забавни" 2/3 от сериалите и шоу програмите(за тези които ги следят поне с полови око) та всички винаги се нахвърлят вкупом на ББ, а иначе дума не обелват за другите?
Ако си говорим за морални ценности - какви точно прийчва клоуна в цирка, надрусаняка в "How High" или бабата дето си вее цицте в "България търси талант"? Ниакви! Но те и не предполагат да показват такива, а да забавляват. Смеха сам по себе си е надсмиване над нещо и това на кое точно се смееш ти е въпрос единствено на твоето въображение.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 14, 2010 4:04 pm

Аз пак ти казвам че е еднонещо пет годишно дете да слуша английска песен която изобщо не осмисля , дори и да си и превеждал нещо (което и е прозвучало като приказка за змейове и юнаци), и съвсем друго да слуша текст на български на битова основа.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Apr 14, 2010 4:09 pm

Съгласен с тайгърмастъра за поемането на ценности най-вече от мама и тати.

Майндкрайм, въпросът ти с какво са по-умни и забавни другите програми е твърде глупав, за да получи отговор, уви.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 14, 2010 4:11 pm

Абсолютно. И аз на пет по думите на баба ми съм знаела френската песен с "комси, комси, комса" (както и да се казва наистина) и са ми казвали как се превежда, но ми е минало през едното ухо и излязло през другото. Дори да го запомниш, пак асоциацията не е автоматична. Докато при текст на родния език осмислянето и свикването става дори и неосъзнато.

Естествено, че мама и тати влияят най-много, но това не значи, че другите неща не оказват влияние. Особено при вечно заети родители, което е масов случай. А този аргумент може да се даде и в защита на Биг Брадъра - ако мама и тати, чичо и леля и баба и дядо не са такива семейства, тези по телевизията няма да им изградят представата, че семействата са такива принципно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Wed Apr 14, 2010 4:31 pm

Trip wrote:Съгласен с тайгърмастъра за поемането на ценности най-вече от мама и тати.

Майндкрайм, въпросът ти с какво са по-умни и забавни другите програми е твърде глупав, за да получи отговор, уви.
За тях обаче, никои не тръби! Което явно ги прави по малко пошли и морално осакатяващи.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Apr 14, 2010 4:43 pm

Mindcrime wrote:Винаги изпадам в потрес от хора които искат да забраваняват, премахват и т.н. предавания, които не харесват и/или не разбират. Защото ББ не е предаване, което прави характеристика на обществото ни и оценка на БГ семейството, а шоу! Шоу което можеш да си пуснеш да се посмееш на егоизма на този, цинизма на онзи, глупоста на трети и толкоз. Кажете ми с какво са по "умни" или "забавни" 2/3 от сериалите и шоу програмите(за тези които ги следят поне с полови око) та всички винаги се нахвърлят вкупом на ББ, а иначе дума не обелват за другите?
Ако си говорим за морални ценности - какви точно прийчва клоуна в цирка, надрусаняка в "How High" или бабата дето си вее цицте в "България търси талант"? Ниакви! Но те и не предполагат да показват такива, а да забавляват. Смеха сам по себе си е надсмиване над нещо и това на кое точно се смееш ти е въпрос единствено на твоето въображение.
Ъъъ, извинявай, ама да сравняваш художествени произведения(сериали, "How High" - това не съм го гледал, бтв, за какво става дума?) или нормални шоу-програми с предаване, което претендира за реалност(нали е риалити) е некоректно. Пак да си го кажа, макар че написах нещо подобно преди няколко поста.
А, да, аз никъде не съм писал за забраняване на шоу. Ама, както казва Trip, `айде верно да не е в осем вечерта, да няма ток-шоу след него и да не го обсъждат в новините, а? `щото дори и да не искам да имам нищо общо с него, няма как да избегна това. Не и ако реша, все пак, да гледам телевизия или да почета вестник - и двете ги правя рядко, ама все пак... Тук някой написа, че предаването се отразявало предимно по жълти вестници и списания, обаче статии за "Биг Брадър" има във всички вестници, които ми попадат пред погледа, откакто го има това предаване. В училище ми проглушаваха ушите с Нед, Гро, Зара и к`вито бяха там още, забравил съм ги, от вестници, новини, разни други предавания редовно научавам, че еди-кой-си от къщата направил еди-какво-си, без това изобщо да е моя работа или да го искам. И при положение, че в деветдесет процента от случаите става дума за долнопробна простотия, някакси се дразня много. Да не говорим, че за мен предаване, което за забавление показва как мъж пребива жена си, трябва да бъде забранено. Сега, съжалявам, ама това доста минава границите на приемливото...

@RRS
Хубаво, де. Лош пример. Само че съм прогледал доста грубиянски екшъни горе-долу когато съм проходил, брат ми също, сестра ми - и тя. Говоря за "Умирай трудно" в първи клас, да кажем. Сигурно има някакво влияние върху личността ми, доколкото си израснах любител на екшън-историите, но никога не съм разигравал с приятелчетата сцени от подобни филми. Не че не сме си играели на полицаи и лоши, де, но то е друго.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Apr 14, 2010 4:44 pm

Определено повечето неща на света са по-малко пошли и морално осакатяващи от последния ББ.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 14, 2010 4:49 pm

Кхмъм, сам си си отговорил в същия пост
Хубаво, де. Лош пример. Само че съм прогледал доста грубиянски екшъни горе-долу когато съм проходил, брат ми също, сестра ми - и тя. Говоря за "Умирай трудно" в първи клас, да кажем. Сигурно има някакво влияние върху личността ми, доколкото си израснах любител на екшън-историите, но никога не съм разигравал с приятелчетата сцени от подобни филми. Не че не сме си играели на полицаи и лоши, де, но то е друго.
Ъъъ, извинявай, ама да сравняваш художествени произведения(сериали, "How High" - това не съм го гледал, бтв, за какво става дума?) или нормални шоу-програми с предаване, което претендира за реалност(нали е риалити) е некоректно

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Apr 14, 2010 5:00 pm

RRSunknown wrote:Кхмъм, сам си си отговорил в същия пост
Ъъъ, извинявай, ама да сравняваш художествени произведения(сериали, "How High" - това не съм го гледал, бтв, за какво става дума?) или нормални шоу-програми с предаване, което претендира за реалност(нали е риалити) е некоректно
И песента, и филмът са примери, целящи да покажат, че художествените произведения не влияят толкова върху развитието на личността, ако ги има родителите да си възпитават децата. Децата обикновено знаят, че Брус Уилис трепе хората "наужким", затова и не е такъв проблем, какъвто е да им покажат, че някой блъска главата на жена си в масата наистина. Поне за себе си знам, че документалното филмче за някакви филипински операции ме психира адски много, а обезглавяванията в "Шотландски боец" ме изпълваха с кеф. И двете ги гледах на предучилищна възраст.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 14, 2010 5:08 pm

Ами нали това ти казвам - зависи дали показват нещо с претенция за реализъм или е очевидно с фантастични елементи.