Buffy the Vampire Slayer & Angel - SPOILERS
Защото е кулминацията на "everybody sucks but Spike". Идеята явно е била да се стигне до другата ми "любима" реплика "Only Spike has my back". Обаче има едно малко проблемче - фендъмът хич не ще Спайк да се променя много-много (дори и когато уж му хлопа дъската в първите епизоди на седми сезон намира време да иде да си изруси скалпа, защото да не вземе някой фен да се оплаче:lol:). Какво правим - окепазваме всички останали с плахата надежда на техния фон Спайк да изглежда по-прилично, едва ли не като спасителя на бял кон, закрилящ Бъфи от гадните й "приятели" (няколко епизода по-късно той наистина идва и удря Фейт в лицето, обвинявайки я в предателство към Бъфи, нищо, че си няма и бегла предстасва какво се е случило, когато Бъфи си взе шапката и си тръгна). Сега за някои зрители може да е върха на романтиката да покажеш среден пръст на света, заради гаджето си и да му се доверяваш до степен на идиотизъм. Може да им се види съвсем нормално провидението да те спасява на всяка крачка, защото си твърде тъп, за да взимаш правилни решения. Сори, всичко това не ми е вкуса. Още по-малко по вкуса ми е свеждането на Джайлс до поредния лош баща в Бъфивърса.
П.П. Мамка му, бях се зарекъл, че няма да споря повече на тема последните сезони, а каква стана тя.
П.П. Мамка му, бях се зарекъл, че няма да споря повече на тема последните сезони, а каква стана тя.

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- Dr. Horrible
- Forsaken
Към passer-by - e, сега, ясно е, че една и съща реплика може да повлияе на двама души по коренно противоположен начин. Аз не претендирам за доказване на някаква велика истина, просто споделих някои от моментите, които смятам за достойнство на двата сезона. Може друг човек да сметне точно тези цитати за най-ужасните, но все пак мисля, че е по-добре да се дискутира конкретен текст. С други думи – исках да остава сериалът сам да говори за себе си, а не да кажа моите думи за него. Няма защо да се обсъждат впечатления – колкото и страници да се изпишат, нито на вас ще ви стане приятно да гледате отново тези сезони, нито на мен ще ми стане противно. Но чрез обсъждане на нещо по-конкретно може поне да се получи интересна беседа.
Matrim, аз не виждам въпросната сцена като възхвала на Спайк. По-скоро я възприемам като възхвала на самата Бъфи, която в случая категорично имаше по-трезва преценка – Спайк не беше опасен, дори можеше да бъде особено полезен, следователно убиването му би не би спомогнало с нищо. Джайл не е лош човек, но не е перфектен. И именно посочения от мен цитат показва, че има такива моменти в живота, когато човек трябва да се довери на себе си, защото дори най-мъдрите и най-образованите грешат. И същевременно сериалът не превръща Бъфи във всесилна и всезнаеща, защото само няколко серии по-късно тя прави тотално грешна преценка и изпраща млади момичета на смърт. Тоест идеята, така както аз я виждам, е – (1) вярвай на преценката си, но (2) не се главозамайвай. И това е доста особена позиция, тъй като двете й части в някаква степен си противоречат, нещата не са бели и черни, а именно сиви. И аз в това виждам силата на последните сезон – никой от главните персонажи не е тотално безгрешен. И Спайк не е безгрешен, той наистина няколко епизода по-късно идва в къщата и раздава юмруци и силни думи, без въобще да има идея какво е станало.
И недей да се ядосваш, че си писал пост по този въпрос, на мен са ми интересни вижданията ти.
Matrim, аз не виждам въпросната сцена като възхвала на Спайк. По-скоро я възприемам като възхвала на самата Бъфи, която в случая категорично имаше по-трезва преценка – Спайк не беше опасен, дори можеше да бъде особено полезен, следователно убиването му би не би спомогнало с нищо. Джайл не е лош човек, но не е перфектен. И именно посочения от мен цитат показва, че има такива моменти в живота, когато човек трябва да се довери на себе си, защото дори най-мъдрите и най-образованите грешат. И същевременно сериалът не превръща Бъфи във всесилна и всезнаеща, защото само няколко серии по-късно тя прави тотално грешна преценка и изпраща млади момичета на смърт. Тоест идеята, така както аз я виждам, е – (1) вярвай на преценката си, но (2) не се главозамайвай. И това е доста особена позиция, тъй като двете й части в някаква степен си противоречат, нещата не са бели и черни, а именно сиви. И аз в това виждам силата на последните сезон – никой от главните персонажи не е тотално безгрешен. И Спайк не е безгрешен, той наистина няколко епизода по-късно идва в къщата и раздава юмруци и силни думи, без въобще да има идея какво е станало.
И недей да се ядосваш, че си писал пост по този въпрос, на мен са ми интересни вижданията ти.

But goddamn,
you got me in love again
you got me in love again
Работата е там, че и Джайлс, и Бъфи са абсолютни дебили във въпросния епизод. Само че планът на Джайлс най-много да бе навредил на Спайк, докато този на Бъфи е буквално самоубийствен. Тя не се доверява на Спайк, тя се доверява на The First Evil. Какво спира въпросния да активира тригъра в главата на Спайк и да му каже "пич, изколи всичкото народ в къщата"? Само plot convenience-a. Бъфи бива възнаградена за идиотизма си по-късно когато Спайк и the amulet of asssitude изтребват урук-хаите.Matrim, аз не виждам въпросната сцена като възхвала на Спайк. По-скоро я възприемам като възхвала на самата Бъфи, която в случая категорично имаше по-трезва преценка – Спайк не беше опасен, дори можеше да бъде особено полезен, следователно убиването му би не би спомогнало с нищо. Джайл не е лош човек, но не е перфектен. И именно посочения от мен цитат показва, че има такива моменти в живота, когато човек трябва да се довери на себе си, защото дори най-мъдрите и най-образованите грешат.
Да не говорим, че това което ти описваш вече сме го гледали във Prophecy Girl, да речем. Със 100% по-малко character assassination, при това.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
- Dr. Horrible
- Forsaken
Оф, най-новият брой на комиксите е глупав. Но не е смешно-глупав като предишните няколко, просто скучно глупав. В един форум правилно изразиха цялостната идея на случващото се:
- Spoiler: show
But goddamn,
you got me in love again
you got me in love again
- Dr. Horrible
- Forsaken
Правя си риуоч на Бъфивърса. В момента съм на втори сезон на Buffy (тъкмо изгледах осми епизод) и след всяко гледане изчитам съответните ентрита в The Complete Slayer на Кeith Topping, който продължава да е най-добрият гайд на сериала, който съм срещал. А сериалът е все така страхотен. Дано намеря начин да си докарам и Angel бокса до Америка преди да стигна до него...
Междувременно - непретенциозно ревю на първи сезон в блога.
Междувременно - непретенциозно ревю на първи сезон в блога.
And you can't dance with a devil on your back...
- Dr. Horrible
- Forsaken
Buffy: What should we do with the trio here? Should we burn them?
Willow: I brought marshmallows.
*they all stare at her*
Willow: Occasionally I am callous and strange.
--------
Cordelia: Boy, of all the humiliations you've had that I've witnessed, this was the latest.
Willow: I brought marshmallows.
*they all stare at her*
Willow: Occasionally I am callous and strange.
--------
Cordelia: Boy, of all the humiliations you've had that I've witnessed, this was the latest.
Buffy Rewatch - Season 3
ТОЛКОВА по-як ми се видя на второ гледане... Многократно по-добър от първите два.
ТОЛКОВА по-як ми се видя на второ гледане... Многократно по-добър от първите два.