Все се каня да подхвана някой от другите му най-известни романи, но кога ли ще стане...

Понеже Жоро блее, а аз не обичам теми като тая да гният, когато могат да не го правятMoridin wrote:Междувременно прочетох и The Penultimate Truth на Дик.
Интересен микс между Човекът от високият замък и психарските му книги, но като такъв - малко ни риба, ни рак. Идеята накратко е, че по време на Третата Световна човечеството е натикано под Земята, а останалите да се бият горе са сключили примирие и сега лъжат онези долу, че войната продължава, за да се наслаждават сами на огромния свят.
Противно на очакванията, почти няма сериозни сюжетни обрати. Хареса ми (за пореден път) онова нарицателно неуловимо качество на Дик, чиите герои правят и им се случват супер странни лудници, докато те разсъждават вербално по един такъв удивително битов начин. Изобщо в книгата има доста разсъждаване и е бая интровертна, в което донякъде напомня Палмър Елдрич, но за съжаление не е толкова психопатска и си остава повече с размислите, отколкото с някакви особени промени на реалността. Но пък, предполагам, то би започнало и да се изтърква вече...
Като цяло съм доволен - действието е малко бавно и скромно, но от средата натам я глътнах. Краят е типично неебателен, но не успя да ме подразни, а и продължавам просто да се възхищавам на стила на Дик и необяснимото му свойство да съчетава по странно естествен за сай-фай роман начин делничния размисъл с омг прозренията и случките.
И все пак се бях напалил малко повече от нужното от хвалбите по Юбик и т.н. - мисля, че тази книга конкретно не е от най-добрите на Дик, но си струва четенето.
На мен точно Time Out of Joint ми е може би любимата кинга на Дик, заедно със Стигмите. Точно там му започват психопатиите - първото от по-значимите му произведения. Our Friends From Frolix 8 почти ми се е заличила от паметта - позамислих се и успях да си спомня много малко неща. Но определено това беше книгата, в която Бог е умрял и са открили останките му в космоса.Roland wrote:От нямане какво да правя на Хийтроу, си купих единствената книга на Дик, която продаваха там - никога нечуваната от мен Our Friends From Frolix 8. Оказа се, че си има причина никога да не съм я чувал - крайно средняшки написана, схематична и неубедителна както на ниво сюжет, така и на ниво герои и отношения. Същевременно обаче си я има Диковската психопатия и финалът е доста... смразяващ и несигурен. Цялостно всъщност ме изкефи и ме зариби да продължа с Дик. Мисля да захапя Time Out of Joint сега.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest