Какво става когато прочетеш книга след десет години повторно

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Sep 03, 2010 10:39 am

Ако книга ми е харесала като съм бил на друг акъл ще продължавам да я ценя дори само като част от израстването ми, дори да ми се вижда вече слабичка и да не я пипна - Винету примерно. Хубавите книги не омаляват като дрехите :). Препрочитането не е акт на елементарно преповтаряне Жоре. Спиралата нагоре таковата. Тъй като човек така и така не може да прочете и наебе всичко въпроса е да си достави максимум удоволствие с подръчни средства. :P
Last edited by Xellos on Fri Sep 03, 2010 10:59 am, edited 1 time in total.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Sep 03, 2010 10:49 am

Xellos wrote:Ако книга ми е харесала като съм бил на друг акъл ще продължавам да я ценя дори само като част от израстването ми, дори да ми се вижда вече слабичка и да не я пипна - Винету примерно. Хубавите книги не омаляват като дрехите :). Препрочитането не е акт на елементарно преповтаряне Жоре. Спиралата нагоре таковата. Тъй като човек така и така не може да прочете и наебе всичко въпроса е да си достави максимум удоволствие с подры§ни средства. :P
:beer: ++ :beer:
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 03, 2010 1:23 pm

Не бе, така е, ма за мен принципът е колкото повече, толкова повече. Предпочитам да прочета колкото се може повече различни неща (доколкот изобщо чета вече), нежели да преповтарям едно и също с мътното желание нещо ново да ми фане сърцето там. При това признавам, че има книги, при които шансът да стане, е голям (споменатия Спасител в ръжта примерно), но има и много, с които е нулев (уви дори пратчетките влзиат там)
This is it. Ground zero.

ashandarey
Smallfolk

Post by ashandarey » Fri Sep 03, 2010 2:34 pm

Здравейте, от доста време чета форума, най сетне реших и аз да се включа в някоя и друга дискусия :)

Има една книга, която според мен всеки трябва да прочита на всеки 5-10 години. За момента съм я чел три пъти и всеки път я усещам по различен начин. Става дума за Малкия принц. Няколко книги/поредици съм препрочитал, но това е книгата, която всеки път все едно я чета за първи.
"Duty is heavy as a mountain, death is light as a feather."

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Sep 03, 2010 3:15 pm

Подхванах отново "Хрониките на Амбър", малко повече от десет години след първия път, когато ги четох.
Все същия кеф са си.
Честно казано, мисля, че в голяма степен зависи от книгата. Как да го обясня? Има и стриктно детски книги, които човек би чел с удоволствие и пораснал, но повечето... А и не е само това, на дванайсет иска екшън, приключения, магия, екшън, фантастика и екшън. Или поне аз бях така... Като поотрасне, вече иска и герои, диалог, стил и т.н. Не че ценя екшъна по-малко, де, в това отношение надали ще се променя. Въпросът е, че с израстването си читателят започва да прави разлика между екшън и зле описани битки, примерно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 03, 2010 3:45 pm

Много е як Амбърът да :)
This is it. Ground zero.

ashandarey
Smallfolk

Post by ashandarey » Tue Sep 07, 2010 10:15 am

tigermaster wrote:Подхванах отново "Хрониките на Амбър", малко повече от десет години след първия път, когато ги четох.
Все същия кеф са си.
Честно казано, мисля, че в голяма степен зависи от книгата. Как да го обясня? Има и стриктно детски книги, които човек би чел с удоволствие и пораснал, но повечето... А и не е само това, на дванайсет иска екшън, приключения, магия, екшън, фантастика и екшън. Или поне аз бях така... Като поотрасне, вече иска и герои, диалог, стил и т.н. Не че ценя екшъна по-малко, де, в това отношение надали ще се променя. Въпросът е, че с израстването си читателят започва да прави разлика между екшън и зле описани битки, примерно.
Амбър и аз го препрочетох наскоро ...14 години след първия път ....Мислех че си спомням нещо, но се оказа че 80% от нещата ми бяха мъгла .... Иначе пак си умрях от кеф. Особено като завърши петата книга, последната с Коруин, все едно се разделих с най - добрия си приятел ...
"Duty is heavy as a mountain, death is light as a feather."

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Sep 07, 2010 12:09 pm

б.т.в. Амбър ми е една от поредиците които помня че ми бяха екстремно скучни навремето и ще ми е интересно как ли ще ги възприема сега.