За или против притежаването на лично оръжие

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Locked
raylight
Sorcerer

Post by raylight » Sun Sep 12, 2010 12:15 am

Аз съм за правото на самозащита и за закони, които не са в полза на престъпниците. Не знам дали искам всеки да може да има по един склад оръжие вкъщи, не ми се струва добра идея да е неограничено право.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Sep 12, 2010 12:26 am

raylight wrote:Аз съм за правото на самозащита и за закони, които не са в полза на престъпниците. Не знам дали искам всеки да може да има по един склад оръжие вкъщи, не ми се струва добра идея да е неограничено право.
Бърз въпрос - петата поправка кой я ползва - виновните или невинните?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Sep 12, 2010 2:46 am

RRSunknown wrote:Чесали сме го това - пак ли почваме с единични примери.
Естествено че рандъм пияница ще пука на нова година - той ще пука и без оръжия , или със самоделки бомби, или ще се качи в колата да сгази някой.
И естествено че цялата маса войници ще се намерят неколцина да не издържат психически- дали ще имат оръжие под ръка или не в случая няма значение.
b.t.w. Ако знаете колко много хора реално си ходят с легално оръжие и нищо не са направили :)
Въпросът е, че когато имаме единични примери на поделение, ако това стане масово, ще имаме единични примери във всеки блок, на всяка улица и т.н. А е ясно, че и без оръжие можеш да направиш ужаси - въпросът е, че с оръжие е мноооого по-лесно и дори без да направиш усилие. В това е проблемът - щом ти хрумне имаш лесен и мигновен начин да излееш емоциите си. Към себе си или към някой друг.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Sep 12, 2010 11:20 am

Това е доста силно твърдение което не бих се наел да докажа или оборвам.
Но едно съм 100% сигурен - хората използват без задръжки и с лека ръка оръжие които се водят несмъртоносни , а които са опасни.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Sep 12, 2010 2:14 pm

Масово убийство заради недобре приготвени яйца

Поредна кървава драма шокира САЩ, този път предизвикана от битов скандал, предаде Асошиейтед прес

Четиридесет и седем годишен мъж застреля петима души и после се самоуби на паркинг за каравани в град Джаксън, в американския щат Кентъки.

До кървавата развръзка се стигнало, след като Станли Нийс се скарал със съпругата си относно това как тя е приготвила ястие от пържени яйца за закуска. На Станли яденето не се понравило и той започнал да се кара на жена си. Тя избягала от семейната каравана и се скрила при съседите, но Станли я последвал и я застрелял. После убил и доведената си дъщеря, която също била в караваната на съседите. След това Станли застрелял и тримата души, намиращи се там и станали очевидци на кървавата драма.

Преди да се самоубие, мъжът разрешил на намиращо се там момиче да избяга. После се застрелял.
Не се уточнява с какво оръжие е извършено масовото убийство.
Ето отново единичен случай :) Все пак истина е че можеше да направи и със сатър това, но тогава жертвите имаха по голям шанс за оцеляване.

Проблема е как да дадем оръжие само на тези които не са тригър хепи.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Sep 12, 2010 4:03 pm

Точно със сатър не бих се надявал на голям шанс :?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Sep 12, 2010 5:05 pm

Ми сатърът като минимум не е далекобойно оръжие и хората по-лесно могат да избягат или дори да му се противопоставят. Виж, то човек сигурно може и да убие като прегризе нечия сънна артерия. Но ще му е много по трудно и ще се замисли дали бърканите яйца си заслужават усилето.
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Sep 12, 2010 5:20 pm

Твърдиш че при битов афект убиеца ще отиде спокойно да извади оръжие от касата, да го зареди и да отиде да стреля вместо да награби първото попаднало нещо.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Sep 12, 2010 5:52 pm

Според мен по-скоро твърди, че при битов афект на убиеца ще му е много по-лесно да убие с огнестрелното оръжие, което му е под ръка, отколкото със сатъра.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Sep 12, 2010 6:01 pm

Именно. Бтв, не знам защо реши, че всички с оръжие непременно имат и каси, в които го държат. И дори да е така, когато имаш пистолет, ти автоматино се сещаш първо за него при агресия. Няма какво да се оглеждаш има ли сатър, ножът дали не е в миялната и т.н. Имаш си пищов, първо се хващаш за него. Бтв, явно на човека с лошо сготвените яйца му е било най-лесно да вземе пистолета, откъдето и да е било.
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Sep 12, 2010 6:08 pm

Личи си че говорите незапознато :) - няма човек който си държи пищова на колана или на масичката зареден.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Sep 12, 2010 6:54 pm

В казармата може и да няма. Иначе, естествено, че не го държиш под 5 ключа в мазето. Взел си го ако някой ти влезе в къщата да можеш да се защитиш (или поне това е официалната версия). Съответно си го държиш на лесно място. Може би не чак на масичката, но зад лека кутия в шкафа. Бтв, хайде да не споменавам за хората, които и си ги разнасят насам-натам - имаше няколко случая на засреляни в дискотеки...
I don't wanna die

bsb
Paragon

Post by bsb » Sun Sep 12, 2010 7:04 pm

RRSunknown wrote:Личи си че говорите незапознато :) - няма човек който си държи пищова на колана или на масичката зареден.
А ти откъде знаеш?
Аз като видях на най-неочаквано и леснодостъпно място пистолет (не съм го оглеждал и нямаше как да преценя дали е истински, но като имам предвид човека, най-вероятно беше истински), от това да тръгна ли да правя изводи, че никой не си държи личното оръжие под ключ?
А и "зареден" е достатъчно разтегливо - примерно с патрон в патронника, с патрон(и) в пълнителя, с изваден зареден пълнител до пистолета.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sun Sep 12, 2010 7:05 pm

RRSunknown wrote:Личи си че говорите незапознато :) - няма човек който си държи пищова на колана или на масичката зареден.
Както казваше Уди Алън, за какво ми е да държа вкъщи незаредена пушка?
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Sep 12, 2010 7:14 pm

@bsb Сигурно знам защото познавам поне 50 човека с оръжие.
@Ghibli - смешно е да си мислиш :lol: че всички ловджии, полицаи, военни и охранители им трябва оръжие в къщи.

б.т.в. Докато пиша това по телевизията показаха случая с със пържените яйца и веднага след това казаха за убита жена в България с брадва.