Скот Бакър - The Second Apocalypse
Ми едносрично (или веселяшко-офтопично) прекратяване на участието кажи-речи в момента, в който аз лично очаквам да сковеш някаква аргументация. Пак казвам, може да не ти се занимава, но просто създава определено впечатление, още повече като е в теми за някви книги примерно, където се очаква хората да навлизат в подробности, особено след като не са участвали активно в темата до момента. На теб средната ти дължина на постовете в тази е един ред...
- JaimeLannister
- Forsaken
Еми да. Ама това е във форума все пак. Всъщност лаконичността не може да е аргумент за антиинтелектуалност.
Иначе си доста прав. Често не ми се занимава да обсъждам, защото ми се струва, че се стига до едно безпредметно прелиане от пълно в празно. А и твърде много уважавам и приемам гледната точка за личното мнение, личното възприемане и т.н. Заради това обичам да казвам какво е МОЕТО усещане и разбиране за дадена книга. Нямам нужда да доказвам някакви неща, поне не и често, а и предпочитам да го правя на живо, а не във форуми.
Като се замисля, преди повече се впрягах, повече пишех и ми беше по- забавно.
Хм... Пък и в края на краищата фактът, че това, което може да прави Келхус лично мен ме кара да възприемам книгата като неубедителна и да ми се разваля кефа си е някакво силно субективно нещо. Познавах човек, който на същия принцип не четеше книги с пътуване във времето и ми се струваше глупаво. Сега друг е въпросът, че на мен даденото нещо ми се струва неубедително точно в тази книга, а не по принцип. Тоя факт няма да промени мнението на Роланд, обаче.
Иначе си доста прав. Често не ми се занимава да обсъждам, защото ми се струва, че се стига до едно безпредметно прелиане от пълно в празно. А и твърде много уважавам и приемам гледната точка за личното мнение, личното възприемане и т.н. Заради това обичам да казвам какво е МОЕТО усещане и разбиране за дадена книга. Нямам нужда да доказвам някакви неща, поне не и често, а и предпочитам да го правя на живо, а не във форуми.
Като се замисля, преди повече се впрягах, повече пишех и ми беше по- забавно.
Хм... Пък и в края на краищата фактът, че това, което може да прави Келхус лично мен ме кара да възприемам книгата като неубедителна и да ми се разваля кефа си е някакво силно субективно нещо. Познавах човек, който на същия принцип не четеше книги с пътуване във времето и ми се струваше глупаво. Сега друг е въпросът, че на мен даденото нещо ми се струва неубедително точно в тази книга, а не по принцип. Тоя факт няма да промени мнението на Роланд, обаче.
Не говорим въобще за променяне на нечие мнение. Това е в най-добрия случай страничен ефект, а в обичайния - не се случва дълго време след конкретната дискусия. Но една подробна аргументация, добра или лоша, си остава да ферментира в съзнанието на тоя, който я чете, което си е ценното на дискусиите по принцип.
А иначе лаконичността - не, но определеният тип лаконичност - да. Щото аз от последния ти отговор така и не разбрах дали всъщност знаеш какво значи терминът conceptual breakthrough във фантастиката, или просто не те интересува. А да напишеш рандъм въпрос със смисъла на "А какво значи тоя термин?" би ти отнел не повече от 5 секунди, при което аз щях да пусна един текст с добра дефиниция, който щеше да си стои, други хора щяха да го прочетат и евентуално да го харесат, някои може би щяха да питат каква е връзката между него и тая книга, и т.н., и т.н.
Но при положение, че ти се струва преливане от пусто в празно, те разбирам защо си избрал просто да се оттеглиш. Просто имай предвид, че на поне двама души в тая тема им е станало интересно що мислиш, че телепортацията на Келхус е нещо прекалено, и сега ще си останат само с любопитството. Тук не пише само Роланд все пак.
А иначе лаконичността - не, но определеният тип лаконичност - да. Щото аз от последния ти отговор така и не разбрах дали всъщност знаеш какво значи терминът conceptual breakthrough във фантастиката, или просто не те интересува. А да напишеш рандъм въпрос със смисъла на "А какво значи тоя термин?" би ти отнел не повече от 5 секунди, при което аз щях да пусна един текст с добра дефиниция, който щеше да си стои, други хора щяха да го прочетат и евентуално да го харесат, някои може би щяха да питат каква е връзката между него и тая книга, и т.н., и т.н.
Но при положение, че ти се струва преливане от пусто в празно, те разбирам защо си избрал просто да се оттеглиш. Просто имай предвид, че на поне двама души в тая тема им е станало интересно що мислиш, че телепортацията на Келхус е нещо прекалено, и сега ще си останат само с любопитството. Тук не пише само Роланд все пак.
- JaimeLannister
- Forsaken
Да.Trip wrote:Не говорим въобще за променяне на нечие мнение. Това е в най-добрия случай страничен ефект, а в обичайния - не се случва дълго време след конкретната дискусия. Но една подробна аргументация, добра или лоша, си остава да ферментира в съзнанието на тоя, който я чете, което си е ценното на дискусиите по принцип.
Наистина не знам какво значи?
А защо ме дразни това с телепортацията вече казах. Но все пак- просто е един от моментите, за съжаление не единствен в тази книга, когато си казвам- да бе да, е те това нема как да стане. Точно така се почуствах, четейки. Доколко, защото аз не обичам телепортация, заради това, че е неубедително написано или че телепортацията е по принцип нещо прекалено, не мога да кажа. По- скоро комплекс от всички тези неща плюс известна доза кофти настроение и други очаквания.

- JaimeLannister
- Forsaken
Въпросът е не дали нещо може да стане във физическия ни свят, а дали е описано убедително, като да може да се случи, в света, който авторът е изградил.Roland wrote:Ама това е фентъзи... С магия... Почти нищо в тая трилогия "няма как да стане"
Ама няма смисъл да започвам да обяснявам отначало неща, които казах вече.
- Moridin
- Global Moderator
Симски, ти просто си Келхус-фенбой, нека да приемем фактите.
Наистина настръхват космите на ръцете от сцената с Акеймион накрая, не от безкрайно дискънектнатия от всичко и никой не знаещ за какво се бори Келхус (хех, тук има граматическа грешка и въпреки това се ползва в езика
).
Въпреки че въпросният (Ака) беше путка почти цялата трилогия, накрая най-сетне се сдоби с голям чеп и показа на Торн Форестър къде зимуват раците.
Наистина настръхват космите на ръцете от сцената с Акеймион накрая, не от безкрайно дискънектнатия от всичко и никой не знаещ за какво се бори Келхус (хех, тук има граматическа грешка и въпреки това се ползва в езика

Въпреки че въпросният (Ака) беше путка почти цялата трилогия, накрая най-сетне се сдоби с голям чеп и показа на Торн Форестър къде зимуват раците.
This is it. Ground zero.