A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri May 27, 2011 2:13 pm

Те броните са най-бутафорното нещо от целия сериал. Особено дотраките са жалкарска картинка - в сериала са някаква сбирщина от кол и в въже, направо да се зачудиш защо им плащат данък и се страхуват от тях.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Fri May 27, 2011 2:24 pm

Аз нямам предвид липсата на баталии толкова, колкото факта, че "епичността" според мен идва от авторовия глас в първа книга, не от драмат(ург)ичното съдържание в смисъл на сцени и събития. Просто парчетата бекграунд, които Мартин пуска през мислите на героите, ми го създават усещането - а тук няма как да се обособи толкова лесно и ясно, колкото в литературата.

Ето примерно, думите на Джора във втори епизод, когато разправяше за есхатологията на дотраките, на мен доста отчетливо ми го създаде това усещане. В думите на Визерис във ваната с прислужницата-курва също го имаше тоя резонанс, когато разправяше за черепите в тронната зала. Доста от сцените на Вала, които съдържат само главните герои - също. Оная бабичката, дето приказваше на Бран, и дедо Емон в същия епизод (трети май) също ми добавиха към атмосферата по тоя начин, ако и тяхното да беше нарочно scary-fairytale-like като стил.

На мен мизансценът, честно казано, не ми е направил впечатление като лош до момента, но не съм и свикнал да го гледам, а и някак усещам другаде фокуса на сцените в тоя сериал.

edit: Хм, а като се замисля, това е ДОСТА по-як начин да въведеш ненатрапчиво усещане за фентъзийност и мащаб без постоянно изместване на планини, изкъртване на геоложки плочи и вдигане на урагани до небето като непрестанно повтаряш на читателя по един или друг начин колко е епично това, което се случва в момента...

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri May 27, 2011 2:44 pm

Именно де - атмосфера и разказване >> ефекти.
Между другото не знам колко човека имат представа какъв подвиг беше яденето на сърце от денерис. Конското сърце както ми каза един приятел ветеринар е много специфично нещо - най-здравия и усукан мускул в коня.

User avatar
Devoted of Slaanesh
Paragon
Posts: 740
Joined: Fri Jul 04, 2008 2:53 pm
Location: Austria

Post by Devoted of Slaanesh » Sat May 28, 2011 10:33 am

И няма по дяволите вълчища ... :twisted:

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Post by coldie » Sat May 28, 2011 11:33 pm

RRSunknown wrote:Те броните са най-бутафорното нещо от целия сериал. Особено дотраките са жалкарска картинка - в сериала са някаква сбирщина от кол и в въже, направо да се зачудиш защо им плащат данък и се страхуват от тях.
Ма, не :) не Мане :) Това сте поредният който се учудва на екранният образ на дотраките, само на мен ли, още докато четях книгата ми се сториха сериозна тъпня граничеща с идиотщина..
Иначе сериала е готин, последния номер 7 сякаш беше най-добрия. Но това не променя факта, че сериала крещи "аз съм нискобюджетка". Дори не съм особен фен на книгата. Обаче хм, кои са другите фентъзи сериали? Не се сещам нещо.
С една дума трябва да сме доволни.

kire4a
Commoner
Posts: 25
Joined: Fri Feb 20, 2009 10:09 pm

Post by kire4a » Sun May 29, 2011 5:59 am

Тъкмо изгледах 6 и 7 еп. Не знам как е в книгата ('щото ме домързя да я дочета :mrgreen: ) , но на екрана правят впечатление липсата на мащабни сцени и ефектни кютеци. Все пак е епично фентъзи (ако не се лъжа) с определен брой жанрови клишета ! Иначе продължава да ми харесва много. Лафовете за 'нещата от живота' и сценографията са на високо ниво. Онази от 300 е ясна, но само на мен ли ми прави впечатление, че Шон Бийн се разкарва като насран последните няколко серии.

The Borgias: пилота е на Нийл Джордан и даде заявка за нещо наистина добро. Та викам аз - Тюдорите не ги гледах поненеже всички в каста ме дразнеха, ама тоя непремено ще го следя заради Джеръми Айрънс и 1-2 готини мадами. Обаче след пилота всичко тръгна надолу... Преди няколко епизода леко вдигна левъла, но явно за да удари още по силно дъното. Добре че свърши - бутафория колкото ви душа иска.

Вметката за Борждиите е в контекст Шоутайм VS HBO

пп а Камелот колко е злеее :lol:

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Sun May 29, 2011 1:33 pm

Якото на Песента е, че наличието на скапаните жанрови клишета е сведено0 до санитарния минимум и в повечето случаи дори да ги има не се показват на зрителя/читателя.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6266
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Sun May 29, 2011 3:00 pm

Важното е да имат достатъчно бюджет за втори сезон и да представят както трябва битката в края на втори том, която може да стане нещо епично с достатъчно пари. Обаче ме съмнява, защото ще се изискват твърде много кинти.

Спойлъри за втори том:
Spoiler: show
Битката между корабите, обхванати от адския огън, мелетата на брега, в които Тирион сечеше наред, нищо, че е джудже - епика отвсякъде, обаче ще е трудно всичко това да се направи прилично.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon May 30, 2011 7:57 am

Май се появи и осми епизод.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon May 30, 2011 9:23 am

Мне, тая седмица си е седми нормалната версия.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon May 30, 2011 1:37 pm

The Dragon wrote:Май се появи и осми епизод.
Уви не :dash: :dash:

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Mon May 30, 2011 8:52 pm

Седми беше могъществен откъм развитие на Играта на Тронове.

Единствен минимален недостатък - да го спомена в началото и да приключа:
Spoiler: show
Това, че Дух лаеше. Освен да е било някое куче в Нощния страж, но от сцената при излизането останах с впечатление, че е Дух. А той затова е кръстен така - защото е безшумен.


Петир Белиш отново показа защо ми е любимият персонаж (заедно с Тирион). Особено в сцената, в която разкри стила си на игра. Между другото човекът спази обещанието си към Кейтлин да помогне на Нед с каквото може.
Spoiler: show
Пък като Нед не приема, негов проблем.


Двете ми любими реплики:

Do you still think that good soldiers make good kings?

When you play the Game of Thrones you win or you die. There is no middle ground.



Както и A lion doesn't concern himself with the opinions of a sheep. В контраст с I want no bloodshed.


Като цяло най-силните моменти бяха речите - на Тивин, двете на Петир и тази накрая (впрочем, някой още да смята Джейсън Момоа за твърде женствен в ролята на хал Дрого?) и последната сцена, естествено - тая я чаках отдавна, точно с тия последни думи.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon May 30, 2011 9:15 pm

passer-by wrote: Като цяло най-силните моменти бяха речите (впрочем, някой още да смята Джейсън Момоа за твърде женствен в ролята на хал Дрого?) и последната сцена, естествено - тая я чаках отдавна, точно с тия последни думи.
Ами Момоа е неподходящ. Доста полиран, напомпан и позьор - на мен ми седи като един по мускулест Лорас Тирел. Липсва тази жилавост и коравост, които ми останаха като впечатление от книгата. Но не мога да се сетя за подходящ актьор да го изиграе.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Mon May 30, 2011 9:22 pm

The Dragon wrote:Ами Момоа е неподходящ. Доста полиран, напомпан и позьор - на мен ми седи като един по мускулест Лорас Тирел. Липсва тази жилавост и коравост, които ми останаха като впечатление от книгата. Но не мога да се сетя за подходящ актьор да го изиграе.
Даниеле...

Image

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon May 30, 2011 9:33 pm

Elaborate please? МъжЪ в черно не ме плаши.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests