Аниме-препоръки и рикуести
Добре си направил. От Студио Гибли бих те посъветвала да видиш Nausicaa of the valley of the wind, Grave of the fireflies, My Neighbor Totoro и Porco Rosso - заслужават си повече от Castle in the sky и Howl. Nausicaa всъщност не е на студио Гибли, ама е правена от същите хора преди основаването на студиото. Има и един друг филм правен от тея хора, доста различен от останалите им неща, по един от най-култовите френчайзи в Япония (този за крадеца Лупин III):
Lupin III - The Castle of Cagliostro
Много е як.
Освен тези филми, пълнометражки, които бих препоръчала са:
От Мамору Ошии (тоя дето е правил Ghost in the Shell):
Angel's Egg
Patlabor: The Movie
От Сатоши Кон (мир на праха му, велик беше):
Perfect Blue
Millennium Actress
Tokyo Godfathers
Разни:
The Wings of Honneamise - страхотна фантастика
Dead Leaves
Mind Game
Последните две са супер оригинални, със супер изродски арт и анимация. Не са за всяка уста лъжица, но за мен са от най-добрите неща, правени от японците.
Евентуално може да погледнеш и Vampire Hunter D: Bloodlust. Аз нещо не споделям всемирната любов народна за тоя филм, но пък на теб може да ти хареса.
Lupin III - The Castle of Cagliostro
Много е як.
Освен тези филми, пълнометражки, които бих препоръчала са:
От Мамору Ошии (тоя дето е правил Ghost in the Shell):
Angel's Egg
Patlabor: The Movie
От Сатоши Кон (мир на праха му, велик беше):
Perfect Blue
Millennium Actress
Tokyo Godfathers
Разни:
The Wings of Honneamise - страхотна фантастика
Dead Leaves
Mind Game
Последните две са супер оригинални, със супер изродски арт и анимация. Не са за всяка уста лъжица, но за мен са от най-добрите неща, правени от японците.
Евентуално може да погледнеш и Vampire Hunter D: Bloodlust. Аз нещо не споделям всемирната любов народна за тоя филм, но пък на теб може да ти хареса.
При все че не претендирам и за модикум от "стажа" на Амелия, препоръчвам Paprika. Абсолютно бетон ли си че няма да гледаш сериали? Има два-три сериала които според мен трябва да са задължителни. Аз всъщност поради споменатата от теб причина пък не гледам филми и сериали принцпино. За времето за което гледам филм или 1 епизод на HBO сериал, да речем, мога да изгледам 4 аниме епизода.
Мерси за бързите отговори. Започвам да си натоварвам нета ей сега.
А по отношение на сериалите не съм бетон. Но просто нещата стоят така:
Имам свалени около 80 филма - до 90-те(не ми се мисли кога ще мога да изгледам по-старите класики) + Spaced, Lexx, Fringe, Journeyman, Doctor Who, Burn Notice(само последните два започнати) + незнайно колко анимета.
+ няма да казвам колко игри не съм довършил(подсказка - 30+)
+ още толкова, които не съм започнал
Тежко ми е. Много ми е тежко
Нищо не пречи да препоръчате, но незнам кога ще намирам време за нещо с двуцифрен брой епизоди.
А до края на света остава година и половина.
Ако дойде, преди да съм изгледал Battlestar Galactica и A Game of Thrones, в Рая по-добре да имат интернет

А по отношение на сериалите не съм бетон. Но просто нещата стоят така:
Имам свалени около 80 филма - до 90-те(не ми се мисли кога ще мога да изгледам по-старите класики) + Spaced, Lexx, Fringe, Journeyman, Doctor Who, Burn Notice(само последните два започнати) + незнайно колко анимета.
+ няма да казвам колко игри не съм довършил(подсказка - 30+)
+ още толкова, които не съм започнал
Тежко ми е. Много ми е тежко
Нищо не пречи да препоръчате, но незнам кога ще намирам време за нещо с двуцифрен брой епизоди.
А до края на света остава година и половина.

Ако дойде, преди да съм изгледал Battlestar Galactica и A Game of Thrones, в Рая по-добре да имат интернет

There are no rules! I'm gonna get you!
Еми споко, Мартикс, ние няма да те изпитваме на това, което си гледал. Забавлявай се и когато имаш възможност и желание споделяй тук мнения за видяните неща. 
Паприка също е на Сатоши Кон и не съм я сложила в списъка, щото е леко деривативна на фона на Милениум Актрес и Пърфект Блу (и сериала му Paranoia Agent). Но ако човек развие любов към режисьора, няма лошо да гледа и Паприката - тя също е много хубав филм сама за себе си.

Паприка също е на Сатоши Кон и не съм я сложила в списъка, щото е леко деривативна на фона на Милениум Актрес и Пърфект Блу (и сериала му Paranoia Agent). Но ако човек развие любов към режисьора, няма лошо да гледа и Паприката - тя също е много хубав филм сама за себе си.
- RRSunknown
- Elder God
- RRSunknown
- Elder God
Вие пък сте изредили всичко по-яко
.
Хайде и от мен една депресарщина (+ алтернативна история) - Jin Roh: The Wolf Brigade и едно разнообразно и карикатурно - Memories.
Апропо, на Гибли (или както там се произнася, Джибури?) за мен най-яки са им точно нетипичните (Tonari No Yamada-kun) или филмите отпреди основаването на студиото (дето ги каза Amelia - Nausica, Lupin III: The Castle of Cagliostro). Останалото ми звучи, като перманентен рециклаж.
Paprikata е интересна най-вече заради визията, останалото са все познати Кон-щини.
Миналата и по-миналата година излезнаха няколко наистина много красиви във визуално отношение филма...ама щом програмата ти е претоварена...а и част от тях са по френчайзи, които евентуално си си гледал...
Офф-топик:
Аз лично бих дропнал Lexx. Да пука ако разбирам защо и се кефят на тази нискобюджетна боза...или ако не друго има в пъти по-яки и негледани неща...или пък N-то преглеждане на сезон от Бъфи си заслужава в пъти повече.
А, какво е това Spaced? Хич не ми вдъхва доверие.

Хайде и от мен една депресарщина (+ алтернативна история) - Jin Roh: The Wolf Brigade и едно разнообразно и карикатурно - Memories.
Апропо, на Гибли (или както там се произнася, Джибури?) за мен най-яки са им точно нетипичните (Tonari No Yamada-kun) или филмите отпреди основаването на студиото (дето ги каза Amelia - Nausica, Lupin III: The Castle of Cagliostro). Останалото ми звучи, като перманентен рециклаж.
Paprikata е интересна най-вече заради визията, останалото са все познати Кон-щини.
Миналата и по-миналата година излезнаха няколко наистина много красиви във визуално отношение филма...ама щом програмата ти е претоварена...а и част от тях са по френчайзи, които евентуално си си гледал...
Офф-топик:
Аз лично бих дропнал Lexx. Да пука ако разбирам защо и се кефят на тази нискобюджетна боза...или ако не друго има в пъти по-яки и негледани неща...или пък N-то преглеждане на сезон от Бъфи си заслужава в пъти повече.
А, какво е това Spaced? Хич не ми вдъхва доверие.
- RRSunknown
- Elder God
Мисълта ми беше, че ако вече е гледал други неща от същия автор в Paprika ще го впечатли предимно визията...Ако пък обича идеите и (извинете за неуместната чуждица) trope-овете на Кон, във филма ще намери още от тях.
(Хипотетична ситуация - Martix вече е гледал Perfect Blue и се чуди дали и защо Paprika си заслужава.)
Лично аз не харесвам Perfect Blue и го дропнах някъде в началото, а Millennium Actress въобще не ми е в кръвната група - Agent Paranoia, Paprika и Tokyo Godfathers са ми любимите.
Сетих се за още две неща: Kakurenbo и Cat Soup, не са велики...но са приятни, кратки и атмосферни.
(Хипотетична ситуация - Martix вече е гледал Perfect Blue и се чуди дали и защо Paprika си заслужава.)
Лично аз не харесвам Perfect Blue и го дропнах някъде в началото, а Millennium Actress въобще не ми е в кръвната група - Agent Paranoia, Paprika и Tokyo Godfathers са ми любимите.
Сетих се за още две неща: Kakurenbo и Cat Soup, не са велики...но са приятни, кратки и атмосферни.