С една дума - Защо?
С две - Е, и?
Кратка версия: Готин гейм трейлър, ама защо го обсъждаме при Филмите, а не в подфорум Игри?
Дълга версия: Зак Снайдър е ентусиазиран занаятчия, който копипейства похвати от кадърните си колеги с неподправената радост на получил първата си видеокамера прогимназист ("Най-после ще снимам фенфилм, йеее!!!")
Така наречените режисура, сценарий и актьорска игра са на ниво "курсова работа в произволна западна киноакадемия, дело на напорист студент, при когото амбицията изцяло замества таланта". (За жалост не е някакво изключение.)
Прословутите визуални ефекти, бойна хореография и прочие кеф за гръбначния мозък - изкефиха ме на голям екран. Ама не ме впечатлиха, понеже годината все пак е 2011, а не 1998, а през последните 12 години се появиха двуцифрено число филми, където тези компоненти са използвани по-смислено.
Давам 1999 г. за отправна точка заради Епизод 1 и първата Матрица - и от тях, та до Аватара, преминавайки през другите два нови Стар Уорса, другите две Матрици, Властелините, Кил Биловете и т.н. и т.н. (та дори Син Сити и Планета Страх). Been there, saw that, only better, един вид.
Харесах първите минути до момента, в който персонажите взеха, че заговориха. Скот Глен поначало ме кефи, но тук ролята му спокойно можеше да се изпълнява от неизвестен петостепенен актьор - толкова ниски изисквания имаше към нея.
Краят беше отвратително лицемерен, а ретро-атмосферата може би целеше да ни внуши, че такива работи са останали в миналото и в наши дни ама съвсем не се случват вече. Последните псевдофилософски ню ейдж лайна добавиха финалния щрих
- Spoiler: show
- в напъните за оптимизъм, където не му е работата. А по принцип съм фен на хепиендове. Тук обаче нямаше място за такъв. Тук си трябваше край тип финала на "Ейнджъл" или на епизода на Саут Парк с хокейния мач и болното от рак детенце - No Hope.
Мощен превес на формата над съдържанието. Още малко и филмът щеше да се разпадне на съставните си демота.
Дано вземат да направят игра по този чудесен гейм трейлър. Това ще е най-смисленото оправдание за съществуването му.