Един от най-интересните аспекти в тези заглавия е епичната (буквално) музика и креативността на композиторите подбрани от продуцента Bruce Timm. Няколко имена от този списък: Shirley Walker, Kristopher Carter, Michael McCuistion, Lolita Ritmanis...
Искам за отбележа, че Danny Elfman, няма почти нищо общо. Първоначално е отказал използването на мотивът му от игралния филм на Tim Burton...чак в последствие появява желание и музиката му е добавена в интрото на Batman TAS при преопаковането на сериала. Музиката на интрото при оригиналното излъчване е на Shirley Walker.
Не твърдя, че съм гледал всички Batman анимации. Не твърдя че съм изгледал и всичко на тема Batman от DCAU...опитът ми е в посока Justice League, Justice League Unlimited и direct to video анимациите, които напоследък прави Bruce Timm.
По-близкото ми запознаване с OST-тата се случи заради Batman Beyond. Това е относително по-кратко и по-нискобюджетно сериалче в поредицата. Изгледах сезоните и филма за нула време и останах с впечатлението за оригинални идеи, но липса на средства и време за разработваните им. (А да...и филмът беше някакъв гигантски homage към Akira) Най-якото нещо в него беше музиката.
Реших да си я намеря и попаднах на един странен, непълен, разнороден и касапски накълцан batch от OST-та на Batman анимации. Музика от сериалите (Batman TAS, Beyond и пр.), музика от филмите (Mask Of The Phantasm, Subzero и т.н.), единични теми (Superman TAS) и пр.
Реакцията ми - страхотно!
Музиката от по-старите неща напомня хем за класически приключенски филми, хем за detective-noire, хем за 50-рски sci-fi horror (това и очакваме от Batman).
Музиката от по-футиристичните Batman Beyond и Return Of The Jocker е жестока сплав между рок, техно и екшън атмосферата позната ни от предните заглавия (естествено комбинация от нови и ремикснати познати стари теми). Интересното е, че е дело на същите хора.
Какъв професионалист трябва да си, че да познаваш и владееш старите музикални холивудски хватки и в същото време да може да ги представиш в абсолютно съвременен вариант?
Отговорът трябва да е - страшно добър.
Не бях гледал Mask Of The Phantasm и Subzero. Музиката им ме вдъхнови, да ги издиря очаквайки едва ли не най-великите приключенски филми за всички времена...за съжаление самите анимации ме разочароваха.

Това обаче не омаловажава емоцията, която изпитвам при слушането на OST-тата им.
Силно препоръчвам OST-тата на Batman TAS, Batman Beyond (и най-вече на филма Return Of The Jocker) и Batman & Mr. Freeze: SubZero (но не и самото филмчи

Други фенове на тази музика тук?