Кога беше първият ви сблъсък с анимето (на колко години) и под каква форма (телевизия, видеокасета, Интернет, препоръка от приятел и т.н.)? П ървият сблъсък беше преди около две години, след като един приятел ми препоръчваше с месеци да гледам едно аниме. Ако не броим когато гледах разни анимета по телевизия, преди повече от 10 години. Но тогава си нямах представа що е това аниме.
А с мангата? Maнга не обичам да чета.
Можете ли да си спомните кои са първите ви аниме и манга? Първото ми аниме беше Наруто, което заразях по среда, но от там започна всичко.
Колко често (към сегашна дата) гледате аниме и/или четете манга? Зависи. Не гледам аниме непрекъснато, а само когато нещо ме впечатли или ми хареса, препоръчано от приятели, форуми или напоследък - Анимания.
От колко време се наричате аниме/манга фен (ако се наричате де)? Ами от около година и половина. Не съм маняк, но определено съм фен

Трудно ли ви беше да намерите информация за тези жанрове в началото? Не. Всъщност информация се намира под път и над път. Стига да има желание - има и начин.
Кои са основните ви източници на информация за тях сега (Интернет, списания, други медии)? Преди бяха разни форуми и чичо гугъл, а сега почти и само - Анимания

Кое правите повече – да гледате аниме или да четете манга – и защо? Повече гледам аниме. Манга не обичам да чета. Казано честно - не си падам по черно-бели рисунки, а и така не успях да свикна да чета на обратно. В анимета има визия, цветове, звук, движение. Лично за мен това много повече допринася за чувството и удоволствие.
Какво ви привлича в тези жанрове (анимето и мангата)? Ужасно много неща. Като за начало това са уникалните истории. Тия японци са гениални. Има толкова изчанчени, интересни и уникални анимета, че просто не е истина. Рядко нещо друго може да се мери с фантазията и въображението, които са вложени в някои аниметата. Освен това в тях има от всичко по МНОГО. За всяка възраст, за всеки вкус и за всяка прищявка. Каквото ти се гледа - намираш го.
Интересът ви към тях доведе ли до интерес и към японската култура като цяло? Всъщност - да. Не съм японофил, но определено започнах да се поинтересувам от тяхната култура, бит и начин на живот.
Участвате ли в някакви клубове с аниме/манга насоченост? Не.
А в клубове, свързани с японската култура (икебана, оригами и др.)? Не.
Посещавате ли някакви срещи на аниме фенове (от форуми, сайтове) и колко често? Случи се да посетя няколко пъти сбирки на аниме фенове от анимесбг във Варна, но ми се стори бая жалко и повече не се вяснах.
Посещавате ли по-големи събития като Aniventure, косплеи и др.? Не ми се е отдала възможност, но за в бъдеще - мисля да посещавам, би ми било интересно.
А бункасаи (културни фестивали на японската култура)? Същото.
С какво са ви полезни тези срещи и събития?
Знаете ли кога за първи път са се появили по-голям брой аниме/манга фенове в България и кои са били първите им организации – клубове, сайтове, форуми и др.? Нямам си идея. Мисля, че са от Анимес Бг, преди около 6-7 години. Но казано честно - не знам.
Податливи ли са според вас незапознатите с материята ви връстници на аниме/манга влияния (демек лесно ли се зарибяват хората)? Не. Предубедени са, най-вече ако не се интересуват от фантастика или нещо по-необичайно. Даже си нямат идея за какво става въпрос и го мислят за пълна простотия, въпреки че шансът да се зарибят е огромен.
Какво смятате за започналото популяризиране на аниме/манга културата в България чрез по-засилените внос и създаване на „официални” стоки (dvd-та, манги на български и чужди езици, списания като Shogun и Animania)? Форумите, издаването на Шогун, организираните клубове и мероприятия, както и разбира се - Анимания.
Смятате ли, че аниме и манга културата ще се развият в добра насока в България или по-скоро ще останат за „избрани” хора? По-скоро ще си остане за "избрани" хора, защото в България повечето са идиоти. Но повярвайте ми и "избраните" не са малко.
Въобще, одобрявате ли инициативите за популяризирането им у нас? Разбира се.
Ако имате да споделите още нещо, давайте, и благодаря за отделеното време! ^^ Не се сещам. Готин лексикон. Това е първият, който решавам от около 3 години насам :Д