Моргана: Книгата си е куца като идея (Angel Fire East)

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Ro#|#
Adept

Моргана: Книгата си е куца като идея (Angel Fire East)

Post by Ro#|# » Mon Apr 11, 2005 1:11 pm

Съжалявам, че чак сега видях коментара, Моргана. Може и да си права, че идеите не са много оригинални, но пък изпълнението си го бива...или поне в третата част. Започнах да чета й първата, но нещо се разсеях и я поизоставих временно.
Не е ли очарователно действието да се развива в сегашния свят,а да има толкова много фентъзи елементи. На мен ми се струва адски привлекателно. А и демоните са доста противнички. А какво би казала за мадамата на Джон Рос, която в началото, след като прекарала една нощ с него си мечтаела да се върне и да остане с него за винаги. После решила, че ще му е достатъчен и за година....в последстивие би се задоволола и с още една нощ с него...Е това е трогателно.
Whatever, предполагам, че след като (предполагам) си прочела трилогията, нещо все те е карало да продължиш напред.

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Mon Apr 11, 2005 6:17 pm

Hi, Ro#|# :)

Когато не отговори по-рано на забележката ми, си помислих, че просто не искаш да спориш за поредицата. Приех това, и на мен ми се е случвало да си замълча, когато някой каже нещо "напротив" за моя обичана книга. :) Както и да е. Сега по същество.
Веднага си признавам, че съм чела само 3-та книга от тази поредица, българското издание на Лира Принт - Ангелски огън на изток. Running with the Deamon & A Knight of the Word не са ми попадали, дори не знам дали са издавани на български. А взех да чета Ангелски огън по простатата причина, че по онова време Тери Брукс беше любимият ми фентъзи автор - прочела съм всичко, що е издавал този автор, къде на български къде на английски, с изкл. на SW, Hook и Sometimes the Magic works. Виж, идеята действието да се развива в наши дни, която на теб ти се струва очарователна, на мен лично никак не ми допада. Ми не знам, но някакси не ме запленява. За романтичната нишка Джон-Джоузи предполагам говориш. Аз съм чела книгата доста отдавна, но днес я изрових от библиотеката си и си поприпомних някои неща заради теб. Амиии... да, има нещо трогателно в това 15-годишно чакане, пък било то и само за една нощ. Обаче, някак мен не ме докосна чак толкова. Може би, защото героите са по-улегнали, все пак към 50-те са, и не мога да разбера този плам, тази страст, този вихър от чувства и у двамата. Но това, което искрено признавам на Тери Брукс е, че много истински е описал тези чувства.
Сега защо казах, че идеята е куца (това, базирано само на Ангелския огън). Първо - света, в който се развива историята - нашият, такъв, какъвто го познаваме. Второ - времето - нашето. Трето - Демонът в Нест - не ми хареса, макар да ми напомни за FF - филмът. Финдо Гаск.
Ами това е в общи линии. Забележката ми беше предизвикана от това, което каза, че ти е причинил превода. Та думата ми е, че ако не си се почувствал докоснат от Ангелския огън, то вината не е в това, че е преведена, а в Тери Брукс. С тази поредица, според мен, не се е справил особено добре. Виж, Ландовър ми е доста по-приятна - с интересните герои, хумора, забавната история. Шанара не искам да я обсъждам.
Ако на теб Word&Void ти харесва, ОК, чети си я. Аз пък ще съм последния човек в този форум, който ще седне да те убеждава в противното.
pulled out

Ro#|#
Adept

Post by Ro#|# » Mon Apr 11, 2005 10:32 pm

Уау, благодаря за обширното разяснение. И това, че си се отворила отново книжката заради мен ме ласкае много :)
Изглежда, Тери доста е рискувал с това странно съчетание на днешния свят и фентъзи / хорър елементите. Обикновено такива хибриди се оказват или голям хит, или ги обявяват за ниско качество. Сигурно и за това сме на противоположни мнения. Май няма нищо по-нормално от това.
Колкото до Джон и Джоузи, май наистина съм позабравил, че са малко възрастни за такъв огън в сърцата...Това определено е странно.
Предполагам, по някакъв начин съм те заблудил за мнението ми за превода...Истината е, че обикновено качеството му не ми прави никакво впечатление.
А като спомена за неотговаряне на постове, спомням си за един наш диалог свързан с Артъс. Дали е възможно да не си отговорила, защото си се засегнала от това, което написах за него?

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Tue Apr 12, 2005 2:41 pm

Ами... не искам да ти разбивам сърцето :lol: но не се ласкай, че изнамерих книгата от библиотеката. Просто бях я позабравила, а пък исках отговора ми да е точен, а не да ти приказвам тук някакви мъглявини колкото да не е без хич. Но благодаря, че ме накара да я отворя отново тази книжка. Някои неща като че ли ги виждам в нова светлина сега като ги препрочитам с 2-3 години дистанция. А и тази романтична нишка... има много красиви описания - "заспали чувства в мен недей събужда". :)
Какво не ми харесва на това, че действието е в наши дни? Липсата на чувството за магичност. Познат свят, с познати неща - няма как да ме плени магическото от книгата.
За Артъс - това сигурно ще да е в темата за W3C. Сега ще погледна, но едва ли е било да не отговоря, защото съм се засегнала. От какво да се засягам, Артъс е просто една компютърна анимация в крайна сметка, колкото и да го харесвам. :)
pulled out

Ro#|#
Adept

Post by Ro#|# » Wed Apr 13, 2005 11:17 am

Спокойно, мацка, не е толкова лесно да разбиеш сърцето ми...не че не ми се е случвало доста често :)
Интересно, на мен точно това, че действието се развива в по наше време ме кара да се чувствам в много по-познат свят. Явно ти си малко по-hard фентъзи фен от мен, не знам. Или просто идеята ми се струва някакси различна и интересна.
Между другото, доста off topic, ти пишеш ли разказчета или поезия?

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Thu Apr 14, 2005 12:12 pm

Ro#|# wrote: не е толкова лесно да разбиеш сърцето ми...не че не ми се е случвало доста често :)
Welcome to the Club!

Докъде стигна с Running with the Demon? Аз имам няколко въпросчета и ако си напреднал достатъчно с книгата, отговори ми, моля. По кое време започва действието т.е. колко преди Ангелския огън е началото на историята на Джон Рос? Аз имам впечатлението, че макар в Огъня Джон да е описан като 50-годишен, всъщност е много по-стар, нещо като Шотландския боец, ако си гледал филма. Ако греша, как точно започва историята му?
Може да се каже, че съм по-хард в смисъл, че съм твърде голям реалист по отношение на заобикалящия ме свят и всекидневната агресия, грубиянство, нетолерантност и нахалство не ми позволяват да видя този свят като възможно място за магия, романтика и епични истории. Не, че в Огъня епоса е кой знае колко, но все пак. Някога падала ли ти е на ум мисълта, че Брукс може да е избрал нашия свят за развитите на действието в W&V просто защото така му е било по-лесно. Не е могъл да измисли истински интересен свят, не са му хрумнали никакви свежи и нови идеи след световете на Шанара и Ландовър и затова - давай, нашия свят ще е. Хем е различно (но не много, да ти напомня, че голяма част от действието в поредицата Ландовър също се развива в познатия ни заобикалящ ни свят), хем не е нужно да се напрягаш много да го мъдриш. Щото на мен и такива мисли са ми минавали през ума.
Не, не пиша ... вече. Много отдавна, преди около 5-6 години съм правила някакви опити за поезия, но се убедих, че съм страшно некадърен автор и чувствата, които ме вълнуват въобще не мога да ги изразя - нито на глас, нито на хартия. Затова, вместо да мъча приятелите си с неграмотно написаните стихове, реших да наблегна повече на четенето и съпреживяването. :)

P.S. А това ... за разбиването на сърцето ... ами надявам се, че разбра и прие шегата. То емотиконите са за тази цел, нали. :)

P.P.S. Предполагам, че темата ти е отворена за всички останали съфорумници и макар ника ми да присъства в заглавието и, ако някой друг иска да се включи в обсъждането, е добре дошъл.
pulled out

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Apr 14, 2005 12:30 pm

Morgana wrote: Някога падала ли ти е на ум мисълта, че Брукс може да е избрал нашия свят за развитите на действието в W&V просто защото така му е било по-лесно. Не е могъл да измисли истински интересен свят, не са му хрумнали никакви свежи и нови идеи след световете на Шанара и Ландовър и затова - давай, нашия свят ще е. Хем е различно (но не много, да ти напомня, че голяма част от действието в поредицата Ландовър също се развива в познатия ни заобикалящ ни свят), хем не е нужно да се напрягаш много да го мъдриш. Щото на мен и такива мисли са ми минавали през ума.
Нали сте наясно, че света на Shannara е света на W&V от далечното бъдеще? Само питам де :lol:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Thu Apr 14, 2005 12:34 pm

Ама ние с теб, Yan, вече на Вие ли си говорим? :?
pulled out

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Apr 14, 2005 12:46 pm

Аз визирах двама ви с Ронин :)
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Ro#|#
Adept

Post by Ro#|# » Fri Apr 15, 2005 12:42 am

Аз лично предлагам, Тери да свърже W&V, Shannara и Landover в едно произведение като напише общо продължение, в което да участват герои и от трите, примерно, призовани от силите на Word-a, за да се справят с feeder-ите....
Това ми напомня за една моя фентъзи поредица (май трябваше да я пратя на конкурса, ама нищо), в която действието започва във фентъзи свят (населяван от 3 раси), после преминава през един паралелен (отново приказен) свят, минава през трети подобен и накрая и през нашия...Ох, даже и аз се обърках. Та значи, ако има интерес, пишете и ще пост-на четирите части.