A Dance With Dragons [СПОЙЛЕРИ до 4-та книга вкл.]
- Moridin
- Global Moderator
Но признавам, че преводите на Валери пак ми се струват безкрайно произволни. Страхотен талант за издирване на фентъзи-звучащи стари български думи ("Бял пристан" - идеален превод като звучене!), но английската фонетика е тотално в джаза. Просто не си представям как Harrenhall може да е Харънхъл? Обяснено е много пъти, че това е the Hall of Harren (The Black). Как точно хол става хъл?? (да не говорим, че дори е дума, влязла в българския, макар и с друго значение) Няма как да не си спомни човек за денрабЪ ;Р
Аз лично бих го превел Харенхал (привърженик съм при фентъзи преводите да се спазва немската транскрипция, като по-традиционна, английската звучи нелепо модерно, особено на фона на пристани и бродници), но поне да беше Харънхол, като ще е на английски...
Допълнително, някои преводи на английски имена просто не звучат добре преведени (Битърстийл) и моето лично усещане е, че трябва да се оставят. Рейнджър = обходник също е прекален ЛюбоНиколовизъм. Повече българи знаят думата рейнджър, отколкото полуизмисленото обходник.
Children of the Forest не бяха ли Горските чеда в предните преводи? Доста по-поетично ми е от "децата на гората".
Но както и да е, random rant, ignore ;D
Аз лично бих го превел Харенхал (привърженик съм при фентъзи преводите да се спазва немската транскрипция, като по-традиционна, английската звучи нелепо модерно, особено на фона на пристани и бродници), но поне да беше Харънхол, като ще е на английски...
Допълнително, някои преводи на английски имена просто не звучат добре преведени (Битърстийл) и моето лично усещане е, че трябва да се оставят. Рейнджър = обходник също е прекален ЛюбоНиколовизъм. Повече българи знаят думата рейнджър, отколкото полуизмисленото обходник.
Children of the Forest не бяха ли Горските чеда в предните преводи? Доста по-поетично ми е от "децата на гората".
Но както и да е, random rant, ignore ;D
This is it. Ground zero.
- RRSunknown
- Elder God
- Devoted of Slaanesh
- Paragon
Няма да е 9-10 години пич, ако сериалът оцелее (чукам на дърво) ще са максимум 4-5;;
При все това тайничко се надявям този път да се вмести в 2-3 годишен срок.

При все това тайничко се надявям този път да се вмести в 2-3 годишен срок.

"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен
Емон Таргариен
- Moridin
- Global Moderator
Към 1/3 съм (затова и не четох горните два спойлера) и книгата започна леееееко да слогва. Дано тенденцията не продължи.
Забелязавам, че във всичко освен в култа към Кутрето, съм на точно обратно мнение с Дем
Горчиви сълзи лях, че чаптърите на Бран са само 3, това определено е най-интересното нещо, което чакам с нетърпение да стигне до някакво развитие, макар че поне затвориха мини-арка с враната.
С Денерис ми беше значително по-интересно предните книги, докато обикаляше и описваше супер яките места по света. Сега се започна едно евтино политиканстване (не особено реалистично и то), което определено ми лази по нервите силно.
Така и преди за мен най-слабата част от четвърта книга - безумно многото псевдо-политически чаптъри с Церсей и Джейми в Кралски чертог - за Дем се оказа най-ценното ;Р
надявам се поне да се кефиш на Дорн!!!
(макар че Куентин е силно под очакванията ми)
Забелязавам, че във всичко освен в култа към Кутрето, съм на точно обратно мнение с Дем

Горчиви сълзи лях, че чаптърите на Бран са само 3, това определено е най-интересното нещо, което чакам с нетърпение да стигне до някакво развитие, макар че поне затвориха мини-арка с враната.
С Денерис ми беше значително по-интересно предните книги, докато обикаляше и описваше супер яките места по света. Сега се започна едно евтино политиканстване (не особено реалистично и то), което определено ми лази по нервите силно.
Така и преди за мен най-слабата част от четвърта книга - безумно многото псевдо-политически чаптъри с Церсей и Джейми в Кралски чертог - за Дем се оказа най-ценното ;Р
надявам се поне да се кефиш на Дорн!!!
(макар че Куентин е силно под очакванията ми)
Last edited by Moridin on Thu Nov 24, 2011 6:28 pm, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.
- RRSunknown
- Elder God
- Moridin
- Global Moderator
Предполагам това се отнася само до "общата" част. Частта, която е паралелна на 4-та книга, засега кърти бая.
Last edited by Moridin on Thu Nov 24, 2011 6:28 pm, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.
- RRSunknown
- Elder God
Ще видиш по-натам. Въпроса е че половината книга си е писана паралел за четвърта , сигурно още по времето в което е писал четвърта като обща книга, преди да реши да цепи на две. След паралелната част обаче следва дописваната с продължаване на историята и там според мен започва буксуването.
Едит: Явно са напечатали още бройки скоростно защото днес си я получих в бг варианта нищо че бяха обявили 02.12 за дата. Корицата за пореден път е правена на Paint но са добавили гъзарска релефност на надписа.
Едит: Явно са напечатали още бройки скоростно защото днес си я получих в бг варианта нищо че бяха обявили 02.12 за дата. Корицата за пореден път е правена на Paint но са добавили гъзарска релефност на надписа.