Пореден спор става ли за четене Колелото а.к.а. Fun Fun Fun

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Thu Nov 24, 2011 10:10 am

coldie wrote:>>>аз като фенбой<<<
Надявам се да ми позволиш един последен път да опитам - обсъждаме качествата на Робърт Джордан като писател. Кое точно не схващаш? Джордан Е слаб писател. Не отричам ролята му в популяризирането на фентъзито, нито пък вероятността във всичките му книги да има определен брой сполучливи моменти или хубави идеи. Нито те нападам, защото харесваш книгите му, като хиляди други. Харесвай си ги, точи лиги, псувай Сандерсън наум и каквото там друго ти клати пишката. Обаче айде спуши малко тоя "вие не разбирате" балон, щото дразниш.

Езотериката и символиката, за щастие, не определят литературните качества на едно произведение. И когато некадърен автор пише некадърното си творчество, ако ще през изречение да прави препратки към езотерични лайна, това хич не се отразява положително на изходния материал.

А, да - на твое място бих се въздържал от преценка на чуждия "акъл", когато в способностите ти не влиза дори правилното използване на родния език. Пробвай първо с българския правопис, пък след това започвай да ни разкриваш мистичните "системи" на Джордан. Някак обидно е.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Nov 24, 2011 11:29 am

След поста на колди имах краткото усещане, че съм попаднал в шейсетарски епизод от Зоната на здрача. Ще изям една вафла, за да си напомня в коя реалност живея.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Nov 24, 2011 12:43 pm

Паралелната реалност :roll:

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Nov 24, 2011 1:06 pm

8-ми клас?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Nov 24, 2011 1:10 pm

Логиката на постовете? (и към РРС, и към Джейми)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Nov 24, 2011 1:23 pm

че съм попаднал в шейсетарски епизод от Зоната на здрача
паралелната реалност на колди ли?
каква логика искаш повече ?

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Nov 24, 2011 2:23 pm

Продължавам да не схващам какво си се опитвал да кажеш.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Nov 25, 2011 2:18 pm

Допуснах, че Колди е в 8-ми клас, което в известна степен би обяснило постовете му.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Nov 25, 2011 2:22 pm

Trip wrote:Продължавам да не схващам какво си се опитвал да кажеш.
По скоро ние не разбираме опитите ти за остроумие и шейсеттарски епизоди на зоната на здрача. Каква е връзката на колди със зоната здрача от шейсетте? Какво общо има яденето на вафла?

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Nov 25, 2011 2:56 pm

Шейсетарските епизоди от Зоната на здрача са пълни със "символика" и "езотерика". А вафлата я споменах, защото тогава се готвех да изям една Мура Чоко Дриймс.

Сега е твой ред.

annorion
E'lir

Post by annorion » Sun Nov 27, 2011 11:48 am

Trip, от теб би станала страхотна Айез Седай. Ако не знаеш какво е това, не се плаши... това е просто защото не си чел Колелото, но пък за сметка на това се справяш страхотно с имитирането на компетентност по темата. И да не кажеш, че пиша несвързани със спора неща - Айез Седай са жени, главно( не че те наричам жена), които в повечето случаи си пъхат носа там, където не им е работата, и си въобразяват, че знаят много всичко за нещо, дори да са чуват за това нещо за първи път. Да ти напомня на някой? На теб? Не! Не!!! Не напомнят на теб, ти все пак си чел цял 1% от първа от многото томове на произведението, което така лекомислено хулиш.

Сега да си говорим честно. Дори Джордан да е най-некадърният писател на тази планета, при тези обстоятелствата правото ти да го хулиш е меко казано нищожно. Или както казва един герой от Колелото "Не можеш да съдиш нещо или някой, преди да си го разбрал".

Сега за другите участници в темата, които са далеч по-компетентни от най-дейният участник в нея( извинявай, Trip, не че подценявам литературните ти разбирания и вкусове, но изказванията от типа 'не харесвам черния хайвер, макар никога да не съм го опитвал' сещаш се, че не минават навсякъде)...

World building-а на дадена поредица, според мен поне, или е добър или не, и това не зависи от обема на поредицата. Факт е, че има произведения, които са близки като обем до Колелото, но сетинга е там колкото да има къде да се разхождат героите и да извършват подвизите си. И също така е факт, че има произведенията със също толкова голям обем, които наистина те карат да се възхитиш на света, в който се развива действието, на географските особености, но флората и фауната, на народите, които го населяват, на техните обичаи, митология, разбирания за света. Тези неща или са добре направени, или не. Смятам че в Колелото са направени страхотно. Както и в Малазана, и в Песента. И за мен съотношение world-building към брой страници е глупаво сравнение. Не можеш да казваш, че едно бойно поле е по-реалистично, защото един автор на него може да опише интересна битка в рамките на 20 страници, докато на друг автор ще му трябват 50 страници. Това вече зависи от подхода на всеки автор и от уменията му да пише само толкова, колкото е разумно за дадената сцена, или даденият сюжет. И да, големият брой страници на поредицата може би спомага, за да бъде света на Колелото дори по-пълнокръвен, но това може да се изтъкне като аргумент също да речем и за Малазанска книга на мъртвите, или за Песен за Огън и Лед, макар и в различна степен.

Някой каза, че героите не се развивали чак толкова интересно в по-късните книги, като изключим Мат и Ранд. Да, това е така. Но това не означава, че се развиват нелогично. Не може всеки да израства до rock star awesomeness, нито в живота, нито в книгите. Признавам, че при един-двама героя Джордан малко е попретупал нещата, но при повечето дейни участници в сюжета, развитието на характерите им е до голяма степен логично, макар и не винаги интересно. Част от второстепенните герои израстват, други пък не, но при повечето промените или липсата на такива си идва абсолютно логично.

Сега за сюжета - той е интересен. В книги 7-10 има какво да се желае откъм неговата скорост на развитие, да, но пък е интересен, и в повечето книги нещата се развиват с добри темпове, така че да може да се обърне внимание на важните, и някои не чак толкова важни неща. И в Колелото може и да не става въпрос за най-интересната и страхотно развиваща се история на света, но съчетанието с готин свят, добър стил на разказване( макар и малко муден понякога) правят Колелото една от по-добрите поредици в жанра. Казах.

Trip
Moderator

Post by Trip » Sun Nov 27, 2011 3:39 pm

Колко много общи приказки ;_;

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Nov 28, 2011 8:40 am

Верно бая общнеят ;_;

Бтв, аз пък съм ги чел всите и Трип дося не е казал нищо невярно. Just saying.
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Nov 28, 2011 10:54 am

На мен пък не ми се видят общи. Човекът съвсем конкретно си говори.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Nov 28, 2011 11:04 am

Абе не съжалявам че не ми е в библиотеката поредицата, но пък ме гложди любопитство все пак съм я чел до меренето на рокли :). То излезе ли до края или се чака още 1, че се пак да отгърна на последна страница поне?
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”