Пореден спор става ли за четене Колелото а.к.а. Fun Fun Fun
- RRSunknown
- Elder God
- Interpreter
- Forsaken
Тъкмо се канех да напиша нещо в същия дух, но първо полюбопитствах да видя има ли в превода подобна фраза. Няма.RRSunknown wrote:В интерес на реализма току що ме вя вятър който ми залепи якето за гърба и ми развя крачолите във всички страни
Трип прави очевидната грешка да чете фентъзи в оригинал

"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
Btw, май се оказва, че в тоя случай последното е самата истинаInterpreter wrote:Тъкмо се канех да напиша нещо в същия дух, но първо полюбопитствах да видя има ли в превода подобна фраза. Няма.RRSunknown wrote:В интерес на реализма току що ме вя вятър който ми залепи якето за гърба и ми развя крачолите във всички страни
Трип прави очевидната грешка да чете фентъзи в оригинал

Edit: A иначе в оригинал съвсем ясно се указват залепения за гърба плащ и как вятърът streams the earth-colored wool (на панталоните му) behind him.
Незнам как да го обясня,но ще се опитам:).Има някаква ""магия"" в тази книга.Колкото и да е мудна на моменти,дразнещите описания на разните му там полянки,облеклото на жените ,шиенето и пиенето на чай в продължение на 3 глави,характера на жените (тези сто на сто са писани от Хариет) и още поне 10-ната неща,които дразнят, за мен си остава едно от най-добрите и пълнокръвни фентъзита писани някога.И се радвам,че избраха Сандерсън да довърши историята,защото според мене се представя прекрасно.Лично мнение и не натоварвам никой с него.
П.П. Някак си не ми е понятно хора,които никога не са я чели дадена книга ,как могат да изкажат адекватно мнение за нея,ако ще и да са чели 2 тома рецензии, мнения и т.н.
П.П. Някак си не ми е понятно хора,които никога не са я чели дадена книга ,как могат да изкажат адекватно мнение за нея,ако ще и да са чели 2 тома рецензии, мнения и т.н.
Бих могла да кажа, че аз мога *за себи си* да отсъдя толкова твърдо от няколко страници, ако една книга е неграмотно написана, боклучива до долнопробност и отвращение и т.н. Иначе дори няколкостранични разкази варират като качество в течение на действието и за мен една такава увереност е почти вяра в собствени суперсили. От друга страна, няма как да ти хареса, щом вече толкова си се надъхал и със сигурност ще намериш сума ти кардинални и всепомитащи грешки от типа на "те тръгнаха на изток - два абзаца пейзаж - Ранд пришпори коня си към залеза".
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Напротив, здравия разум и обширни познания точно поставят Колелето пред стената с цигара, и само убер Техническия тролинг подход на Трип към въпросната поредица подклажда толкова горещо темата
. Романтичния подход към поредицата, както и сполучливи моменти и герои в цялата гмеж я остойностяват достатъчно за който си я харесва.

„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
- Interpreter
- Forsaken
Как се държат маститите шекспироведи?
Ники, убер-техническия подход е просто внимателно четене. Сериозно. И на мен Дейвид Фарланд ми беше убер, когато го четох на 16, щото беше първото фентъзи след Властелина, а него го четох на 12-13, преди да изградя всякакви познания и инстинкти. Еми, Дейвид Фарланд не е убер, когато имаш с какво да го сравниш. Ся, сори, ама ако вас не ви измъкват от художествената илюзия описания на вятър, дето духа в две посоки едновременно (това е само един пример от доста), браво на вас. Не виждам що това обаче да ми се води недостатък.
Едит: Морви, за мен е вяра в натрупания досега опит. Много пъти се е потвърждавало, а изключенията са били твърде малко. Ако нещо започва посредствено, но да кажем компетентно, естествено, че го продължавам достатъчно, за да го оставя да ме изненада. Ако нещо е написано с два леви крака, рядко му давам шанс след първите страници (или дори първите абзаци, ако е кратък разказ).
Сандерсън в никакъв случай не е блестящ писач, а не чак толкова рядко даже е банален (в стилово отношение), но му прочетох цяла трилогия и ми се чете още от него. Примерно.
Ники, убер-техническия подход е просто внимателно четене. Сериозно. И на мен Дейвид Фарланд ми беше убер, когато го четох на 16, щото беше първото фентъзи след Властелина, а него го четох на 12-13, преди да изградя всякакви познания и инстинкти. Еми, Дейвид Фарланд не е убер, когато имаш с какво да го сравниш. Ся, сори, ама ако вас не ви измъкват от художествената илюзия описания на вятър, дето духа в две посоки едновременно (това е само един пример от доста), браво на вас. Не виждам що това обаче да ми се води недостатък.
Едит: Морви, за мен е вяра в натрупания досега опит. Много пъти се е потвърждавало, а изключенията са били твърде малко. Ако нещо започва посредствено, но да кажем компетентно, естествено, че го продължавам достатъчно, за да го оставя да ме изненада. Ако нещо е написано с два леви крака, рядко му давам шанс след първите страници (или дори първите абзаци, ако е кратък разказ).
Сандерсън в никакъв случай не е блестящ писач, а не чак толкова рядко даже е банален (в стилово отношение), но му прочетох цяла трилогия и ми се чете още от него. Примерно.
- RRSunknown
- Elder God
Хехе, сам си го набутах с това "убер", но останалото е вярно. Аз съм на твойто мнение просто ми е загуба на време да коментирам самото Колело, което е си е швейцарско сирене ако търсиш логически, стилистични и близки до здравия разум дупки
. Просто метам да има един пост тук дето да не е сичко на контра
.
Хаххахахахаха Валери имаш една бира за тоя израз от мене
. Като израз само де, Емо не е мастит.

Хаххахахахаха Валери имаш една бира за тоя израз от мене

„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram