A Dance With Dragons [СПОЙЛЕРИ до 4-та книга вкл.]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Nov 25, 2011 2:38 pm

Moridin wrote:Много много много фейл при случилото се с
Spoiler: show
Манс Рейдър
абсолютно нямаше нужда да го правят да изглежда жалък идиот :(
уф, слава богу
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Nov 28, 2011 7:03 pm

Скаагос :metal: :metal: :metal:
ама май в следващата книга :(
This is it. Ground zero.

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Mon Nov 28, 2011 8:40 pm

След N на брой години ...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Dec 05, 2011 8:05 pm

Значи, имам фундаментален въпрос.
Защо, в името на тъщата на Р'хлор, е Куентин Мартел?! И ако да, обосновете се.
Втори фундаментален въпрос.

Щете ли да ми съдействайте да отвлека Мартин, да го окова в мазата при бидона със зелето и да му прилагам терапия ала Рамзи Болтън, докато не довърши проклетата поредица?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Dec 05, 2011 8:11 pm

Какво имаш предвид Марфе за съответния персонаж ?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Dec 05, 2011 8:17 pm

Е за кво въобще му беше отделено екранно време. Със същия успех Мартин можеше да го удави някъде по пътя и да се приключва с тая работа.

Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Dec 05, 2011 8:30 pm

Еми нали това обяснявах че забуксува.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Dec 05, 2011 8:39 pm

Мня. :( Ама се надявах някой да ме светне. С много малазанско настроение ме остави книгата и снощи даже сънувах Мартин. Беше в добро настроение обаче, ако това има значение. :neutral:

Уук.

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Tue Dec 06, 2011 1:20 am

Според мен и мъглявите ми юлски спомени от петата книга, идеята на въпросния герой е да
покаже нагледно, че драконите са Много Страшни и не всеки може да се занимае с тях, дори и да има съответната кръв; освен това е опитът на Доран да стигне до Денерис някак -- сега очаквам в следващата книга спътниците на опечения да накарат Денерис да отиде в южното-седмо-кралство-дето-му-забравих-името.
А Мартин се оплакваше преди години още, че редовно получава фенска поща от рода на "Айде пиши бе, че си дърт и ще умреш преди да довършиш поредицата". Не си само ти. Но може да си първата с идеята да използва бидон със зеле. :D

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Tue Dec 06, 2011 9:10 am

Едната функция на Куентин беше да умре в Мийрийн и така да стане слънцето, което изгрява на запад и залязва на изток, и пророчеството на Мирри Маз Дуур да се изпълни. Дали и как се е изпълнило и кои са планините, които се отвяват като листа на вятъра, вече е друг въпрос.

Другата му функция вероятно е със смъртта си да влоши отношенията между Денерис и Дорн и така да тласне дорнците към евентуален съюз с Егон, вместо с нея.

Разбира се, Феанор е прав за драконите - Мартин дори е обяснявал в интервюта, че неговите дракони са опасни и трудни за контролиране, и сцената с тях и Куентин вероятно цели да покаже това нагледно. "If you dance with dragons, you must expect to burn", както казваше сър Uthor Underleaf.

Но изобщо не беше необходимо това да се разтегля в толкова много глави. Пътуването му спокойно би могло да се отреже или поне съкрати, защото всичко наистина важно става след като пристига в Мийрийн.

А, сетих се и още нещо - нали сър Баристан прати ония двамата, които бяха с Куентин, да говорят с Дрипавия принц или както там му е превода и да го доведат на страната на Мийрийн, защото имаха договор с него? Това значи, че може да имат някакво влияние върху изхода от войната; а въпросния договор може да има и по-дългосрочни последици, понеже те бяха обещали на онзи тип Пентос, града на Илирио, което на практика значи, че се задължават да му помогнат да го превземе. Ако Баристан реши да изпълни този договор, това е още една стъпка към евентуалния конфликт между Дани и Егон, който по всяка вероятност всъщност е въпросния Танц на драконите - по аналогия с първия Танц, гражданската война между Егон II и Ренира.

И най-забавното в тази история е, че ако всичко това е вярно, то войната, на която е кръстена книгата, дори не е започнала във всичките тия хиляда страници. Егати.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Dec 06, 2011 9:52 am

Много ти благодаря! :) Наистина ми беше полезно! Сега ще мисля за планините.

Уук.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Tue Dec 06, 2011 10:35 am

Има две основни теории за планините, но и двете са много спорни и може в крайна сметка да се окаже нещо съвсем различно. Според първата теория става въпрос за смъртта на Грегър Клегейн - Планината, а според втората - за разрушените пирамиди на Мийрийн.

По-интересен е въпроса в какво точно се изразява предреченото връщане на Дрого - дали детето, което Дани пометна в пустинята, е щяло да бъде някакъв вид прероден Дрого, или става дума за Дрогон? И дали пророчеството изобщо е изпълнено на този етап? Защото едно от условията ("when your womb quickens again and you bear a living child") е изпълнено само наполовина - Дани по всяка вероятност беше бременна, но пометна, най-вероятно заради плодовете които ядеше в пустинята. Това е базата за теорията, че нероденото й дете е щяло да бъде някакъв "прероден" Дрого и че пророчествата могат да бъдат спирани от съмнителни пустинни растения и други рандъм обстоятелства. Тази теза донякъде се подсилва от факта, че едно пророчество на Куайте - това за хората, които идват към Денерис - изглежда не се изпълни докрай: Егон и Гриф не стигнаха до нея, защото Тирион ги насочи към Вестерос. Това може би показва, че изпълнението на пророчествата може да бъде предотвратено от съвсем случайни решения и съвпадения.

Но има поне една друга интерпретация - че Дани ще роди дете някъде в бъдещето и пророчеството още не е изпълнено. В този случай планините може и още да не са се появили. А съществува и теорията, че връщането на Дрогон представлява връщането на Дрого и пророчеството се е изпълнило в края на петата книга. Губят ми се някои детайли, понеже четох всичко това много отдавна, но имаше някакво обяснение как точно става номера с Дрогон.

Изобщо работата с пророчествата е по-оплетена и от теориите кой чий син е и кои са главите на дракона. Остава да се надяваме, че Winds of Winter ще излезе преди внуците ни да тръгнат на училище и ще разберем какво всъщност става.

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Tue Dec 06, 2011 12:44 pm

Относно целта на съответния персонаж:
Цялото проточено описание на Куентин Мартел имаше за цел да покаже, че в истинския свят не винаги стигаме натам, накъдето сме тръгнали. Мисля, че си го беше казал и в интервю човекът. Затова подкрепям тази сюжетна линия, която при това не беше толкова разтеглена според мен и хвърли допълнителна светлина върху мисленето на дорнците и механиката на наемническите отряди. До края имах чувството, че Куентин ще си играе някаква роля и е нов герой за романа - но ето, че всичките му мечти и планове, и дългът който го водеше, изгоряха в яркото инферно на хаоса.
И не остана нищичко.
Това, което не подкрепям, е развалянето на линиите на Тирион и Денерис в преследване на същата поука - че плановете не винаги се изпълняват, че животът рядко следва линеен път. От години очаквам срещата на Тирион с Дани, и последващото завръщане на рода Таргариен във Вестерос.
Но ето, че Таргариенът който се завърна бе Егон, а срещата на Тирион и Дани определено не бе както си я представях :> Съобщението е разбрано, Мартин, но можеше да го предадеш и само с линията на Куентин...
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

dido_demirov
Merchant

Post by dido_demirov » Wed Dec 07, 2011 3:44 pm

Като цяло книгата ми хареса, като излючим факта, че на места бе излишно разтегната според мен.
Любобитно ми е каква ли е съдбата на Джон от тук насетне? Надявам се само да не продължи да живее само в тялото на Дух като Варамир, това ще бъде много тъпо.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Dec 08, 2011 5:13 pm

Drigan wrote:
Цялото проточено описание на Куентин Мартел имаше за цел да покаже, че в истинския свят не винаги стигаме натам, накъдето сме тръгнали. Мисля, че си го беше казал и в интервю човекът. Затова подкрепям тази сюжетна линия, която при това не беше толкова разтеглена според мен и хвърли допълнителна светлина върху мисленето на дорнците и механиката на наемническите отряди. До края имах чувството, че Куентин ще си играе някаква роля и е нов герой за романа - но ето, че всичките му мечти и планове, и дългът който го водеше, изгоряха в яркото инферно на хаоса.

Yeah, as if we didn't have Eddard AND Robb Stark for that already.
This is it. Ground zero.