Северна Корея
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
Не са само Северна Корея - Виетнам са си комунисти и в момента се развиват много добре. Северна Корея допреди да им дръпнат шалтера за петрола за произвеждали повече от Южна Корея при това във електрониката и тежката промишленост.
Китай не са почвали капитализъм - допуснаха пазарната икономика но държавата си се управлява от партията.
Китай не са почвали капитализъм - допуснаха пазарната икономика но държавата си се управлява от партията.
Вероятно на книга. Да си чувал някъде в социалистическия блок да се е ползвала севернокорейска техника? Нямаше да остане така скрито, ако беше истина. А от човек ходил там още по комунистическо време знам, че оскъдицата е била голяма и тогава. И след като е направило впечатление на българин (при условие, че при нас вечно имаше дефицити) явно е била много голяма, макар да не умираха от глад като преди няколко години.
А Виетнам върви добре по същата логика като Китай - много нископлатена работна ръка и големи разходи в доходите при все (или точно заради) социализма им.
А Виетнам върви добре по същата логика като Китай - много нископлатена работна ръка и големи разходи в доходите при все (или точно заради) социализма им.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Цитирам ти с превод
Ето и оригиналСлед края на Корейската война, особено през 60-те и 70-те години севернокорейската икономика се разраства значително. Счита се, че до средата на 70-те години тя е била по-силна от тази на Южна Корея. Към 1960 година Северна Корея е била сред богатите страни в света с БВП на глава от населението от близо $2 000, и е била най-индустриализираната нация в Азия. За сравнение, Япония е имала БВП на глава от населението от едва $47
Има и диаграма която говори по-добре от всякакви приказки :In 1945, about 65% of Korean heavy industry was in the North but only 31% of light industry, 37% of agriculture, and 18% of the peninsula's total commerce.
- Spoiler: show
- Moridin
- Global Moderator
Капитализъм означава точно пазарна икономика. Не бъркай политическа система с икономическа.RRSunknown wrote:Не са само Северна Корея - Виетнам са си комунисти и в момента се развиват много добре. Северна Корея допреди да им дръпнат шалтера за петрола за произвеждали повече от Южна Корея при това във електрониката и тежката промишленост.
За прокола Виетнам също е с (някаква степен на) свободен пазар.
Северна Корея не е. За Куба не знам.
This is it. Ground zero.
Куба и в най-тежките си времена не е била като извадена от кошмарен сън на персонаж от 1984-та на Оруел. Северна Корея е световен феномен и ако в момента наистина има страна, която си плаче за някаква чуждестранна интервенция, това е тя. Да де, и други държави са ми в списъка, но дори Туркменбаши едва успя да се доближи до лудостта на династия Ким & Co.
- RRSunknown
- Elder God
За съжаление имат и една от най-големите армии в света и са на два часа път до Сеул (а южна корея произвежда една огромна част от световнта електроника и висока технологии) за да се рискува с война.
Нямат никакви природни ресурси (затова са и закъсали) и американците нямат никаква материална полза да се намесват. Япония ако в момента и наложат ембарго и спре всякъкъв внос на петрол и храна метали точно за 5-6 години ще станат на дереджето на северна корея икономически.
Виетман нали това казвам и аз за него - те следват примера на Китай и си отвориха пазарите.
И като сме тръгнали да говорим за иконoмика и капитализъм ето една новинка от 10 януари
Работници на Майкрософт заплашват с масово самоубийство заради нечовешки условия на труд - казано просто узаконени роби в 21 век.
http://kotaku.com/5874706/report-mass-s ... -360-plant
Нямат никакви природни ресурси (затова са и закъсали) и американците нямат никаква материална полза да се намесват. Япония ако в момента и наложат ембарго и спре всякъкъв внос на петрол и храна метали точно за 5-6 години ще станат на дереджето на северна корея икономически.
Виетман нали това казвам и аз за него - те следват примера на Китай и си отвориха пазарите.
През 1989 година страната преструктурира икономиката си от планова в смесена пазарна икономика със социалистическа ориентация. Оттогава насам Виетнам е сред най-бързо развиващите се държави в света, а този период остава известен като дой мой — "Обновлението". След 2000 започва и процес на силно интегриране към световната икономика — включително и приемането на страната в Световната търговска организация.
Днес икономическата дейност е съсредоточена в малки и средни частни предприятия, докато големите предприятия със стратегическа важност остават в държавни ръце. През 2001 година Виетнамската комунистическа партия одобрява нов 10-годишен план, според който трябва да се засили ролята на частните предприятия, а в същото време да се запази водещата роля на държавата в икономиката.
И като сме тръгнали да говорим за иконoмика и капитализъм ето една новинка от 10 януари
Работници на Майкрософт заплашват с масово самоубийство заради нечовешки условия на труд - казано просто узаконени роби в 21 век.
http://kotaku.com/5874706/report-mass-s ... -360-plant
Япония е била изолирана векове и някак се е оправяла.
Това, с което не съм съгласна в теорията ти е прозиращият намек, че Корея щеше да е цъфнала и вързала, ако не са им наложили ембаргото. Корея е била развита през 60-те с активното спонсорство на Китай и преди комунизма да е имал влияние десетилетия.
Също така имаш мнго яка графика, а забеляза ли това
Що се отнася до великолепните им доходи специално през 80-те са можели да имат каквито си искат доходи на хартия (между другото БВП на глава от населението въобще не значи, че се е разпределяло равно или пъл цялото), магазините им са били изложбени зали. Буквално. Влизаш, гледаш пълен магазин и ти казват, че нещата в него не се продават, те само илюстрират колко ще е яко при комунизма.
И въобще самият факт, че имат трудови лагери някак ми компрометира икономиката.
Едит: А премиерът ни успява да види във всичко позитивното, бе!
Това, с което не съм съгласна в теорията ти е прозиращият намек, че Корея щеше да е цъфнала и вързала, ако не са им наложили ембаргото. Корея е била развита през 60-те с активното спонсорство на Китай и преди комунизма да е имал влияние десетилетия.
1945 е доста преди разделението и комунизма.In 1945, about 65% of Korean heavy industry was in the North but only 31% of light industry, 37% of agriculture, and 18% of the peninsula's total commerce.
Също така имаш мнго яка графика, а забеляза ли това
Т.е. ако икономиката има някакъв живот, то е въпреки, а не заради комунизма.The average salary was about $47 per month in 2004. The average official salary in 2011 was equivalent to $2 per month while the actual monthly income seems to be around $15 because most North Koreans earn money in illegal small businesses: trade, subsistence farming, and handicrafts. The illegal economy is dominated by women because men have to attend their places of official work even though most of the factories are non-functioning.It is estimated that in the early 2000s, the average North Korean family drew some 80% of its income from small businesses that are legal in market economies but illegal in North Korea.
Що се отнася до великолепните им доходи специално през 80-те са можели да имат каквито си искат доходи на хартия (между другото БВП на глава от населението въобще не значи, че се е разпределяло равно или пъл цялото), магазините им са били изложбени зали. Буквално. Влизаш, гледаш пълен магазин и ти казват, че нещата в него не се продават, те само илюстрират колко ще е яко при комунизма.
И въобще самият факт, че имат трудови лагери някак ми компрометира икономиката.
Едит: А премиерът ни успява да види във всичко позитивното, бе!
I don't wanna die
Тия данни ми се струват силно съмнителни, за 1960 година БВП на глава от населението от $2000 е нещо огромно, ако е по тогавашни цени, САЩ са имали някъде около 2900. Япония със сигурност е имала много повече от 47 долара и е била много по-индустриализирана страна от Северна Корея.RRSunknown wrote:Цитирам ти с преводСлед края на Корейската война, особено през 60-те и 70-те години севернокорейската икономика се разраства значително. Счита се, че до средата на 70-те години тя е била по-силна от тази на Южна Корея. Към 1960 година Северна Корея е била сред богатите страни в света с БВП на глава от населението от близо $2 000, и е била най-индустриализираната нация в Азия. За сравнение, Япония е имала БВП на глава от населението от едва $47
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- RRSunknown
- Elder God
Чакайте бе хора аз не съм казал че населението в Корея е цъфнало и вързало а че са произвеждали много като държава и това е факт. b.t.w. В момента въпреки абсолютното промиване на мозъци и ембаргото Северна Корея развиват наука! и произвеждат компютри
Ето:
За Япония обаче далеч не съм уверен - прочети историята пак, втора световна война, мъжкото население избито, атомни бомби и т.н. последствия.
А доколко са се оправяли - навсякъде пише, дори в собствената им доктрина че са влезли в Световната война с цел да осигурят природни ресурси за икономиката с които тя не разполага. Япония е държава която не разполага с никакви природни ресурси и цялата и икономика зависи от вноса на петрол и метали. Това я прави коренно различна да речем от държава като Китай където се добиват 98% от запасите на редки метали в света. Всъщност не знам дали знаете но Японците имат програма за запасяване с петрол - купуват и складират стратегически запаси точно за да не стане нещо за вбъдеще.
СССР и Китай са дори в повече подпомагали Северна Корея - всичко се е наливало там след корейкката война - петрол, храна евтини природни ресурси и робите само са бачкали за партията и за вожда което е докарвало големия приход. (изразходван за армия).
Ето:
- Spoiler: show
За Япония обаче далеч не съм уверен - прочети историята пак, втора световна война, мъжкото население избито, атомни бомби и т.н. последствия.
А доколко са се оправяли - навсякъде пише, дори в собствената им доктрина че са влезли в Световната война с цел да осигурят природни ресурси за икономиката с които тя не разполага. Япония е държава която не разполага с никакви природни ресурси и цялата и икономика зависи от вноса на петрол и метали. Това я прави коренно различна да речем от държава като Китай където се добиват 98% от запасите на редки метали в света. Всъщност не знам дали знаете но Японците имат програма за запасяване с петрол - купуват и складират стратегически запаси точно за да не стане нещо за вбъдеще.
Чак след 60-та година с пълната подкрепа на САЩ японците дръпват.For three decades from 1960, Japan experienced rapid economic growth, which was referred to as the Japanese post-war economic miracle. With average growth rates of 10% in the 1960s, 5% in the 1970s, and 4% in the 1980s
СССР и Китай са дори в повече подпомагали Северна Корея - всичко се е наливало там след корейкката война - петрол, храна евтини природни ресурси и робите само са бачкали за партията и за вожда което е докарвало големия приход. (изразходван за армия).
Още доста преди 1960 г. Япония се развива с бързи темпове (малко по-ниски от през 60-те, но доста впечатляващи). Ако правилно си спомням, някъде към 1953 г. производството им се връща на нивото от преди войната.
Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Тоест лаптопът, който правят (ако въобще са те) е прекопиран от японски такъв. Също така не е ясно дали не са направили (или преправили) само няколко с изложбена цел, както е с магазините.Son has posted a comment noting the similarity of the office laptop to a $99 netbook sold in CVS stores in the U.S. The netbook carries the Sylvania brand of Siemens.
From the looks of the two machines, they are identical. It’s either the same or similar basic hardware.
The North Korean manufacturer could be supplying them to Sylvania, or both companies could be buying the laptops from another manufacturer, likely in China, and customizing them. (Just because the Sylvania model runs Windows CE, it doesn’t necessarily mean the North Korean laptop has the same software.)
Това означава само, че са искали повече. Векове наред Япония си е стояла на острова, оправяли са се с колкото метал са имали, а до петрол не им било И като не могат да гледат портокали са една от най-силните рибодобивни индустрии за сметка на това. Не казвам, че която и да е държава ще се справя перфектно, ако й наложат ембарго, но плановата икономика просто не може да се съревновава със свободната такава. Ако не друго в Япония глад не е имало последните 50 години, докато и в СССР, и в Китай, и в Корея той е бил резултат главно от нея, с помощта на лошо стечение на обстоятелствата.А доколко са се оправяли - навсякъде пише, дори в собствената им доктрина че са влезли в Световната война с цел да осигурят природни ресурси за икономиката с които тя не разполага. Япония е държава която не разполага с никакви природни ресурси и цялата и икономика зависи от вноса на петрол и метали. Това я прави коренно различна да речем от държава като Китай където се добиват 98% от запасите на редки метали в света. Всъщност не знам дали знаете но Японците имат програма за запасяване с петрол - купуват и складират стратегически запаси точно за да не стане нещо за вбъдеще.
I don't wanna die
- JaimeLannister
- Forsaken
Аз лично поставям под съмнение всякаква информация за Северна Корея, която я представя в добра светлина. Особено ако произхожда от самата Северна Корея. Въпреки че това с наливането на ресурси от СССР и Китай звучи логично.
Имам и впечатления втора ръка от човек ходил там и в общи линии цялата информация е за големи страхотии и за голяма илюзия, а който мръдне от илюзията го мръдват в лагер и продължават да си гладуват. Ама това е било осемдесет и пета година някъде, може би нещо се е променило (примерно да гладуват повече).
А да ви кажа ведъж как се изцепих с едни севернокорейци. Значи отиваме с приятелката ми да цъкаме тенис на маса. Всичко се случва в Младост 1, на една спортна площадка, която се намира относително близо до някакви посолства. По едно време се появат странно изглеждащи жълти хора, които питат на труден за разбиране български дали можело да играят като освободим масата. Разбрахме се и аз ги заговарям докато чакам те на свой ред да ни свършат играта. Питам ги откъде са, те ми отговарят, че са от Корея. И аз питам- от южна ли? Те- от демократична. И аз- че на вас позволяват ли ви да напускате страната? ...
Бях принуден да изслушам цяла лекция на тема как след като те не ни съдели за пътя, който нашето правителство е избрал за нас и ние не трябва да ги съдим за пътя, който тяхното било избрало за тях....
Имам и впечатления втора ръка от човек ходил там и в общи линии цялата информация е за големи страхотии и за голяма илюзия, а който мръдне от илюзията го мръдват в лагер и продължават да си гладуват. Ама това е било осемдесет и пета година някъде, може би нещо се е променило (примерно да гладуват повече).
А да ви кажа ведъж как се изцепих с едни севернокорейци. Значи отиваме с приятелката ми да цъкаме тенис на маса. Всичко се случва в Младост 1, на една спортна площадка, която се намира относително близо до някакви посолства. По едно време се появат странно изглеждащи жълти хора, които питат на труден за разбиране български дали можело да играят като освободим масата. Разбрахме се и аз ги заговарям докато чакам те на свой ред да ни свършат играта. Питам ги откъде са, те ми отговарят, че са от Корея. И аз питам- от южна ли? Те- от демократична. И аз- че на вас позволяват ли ви да напускате страната? ...
Бях принуден да изслушам цяла лекция на тема как след като те не ни съдели за пътя, който нашето правителство е избрал за нас и ние не трябва да ги съдим за пътя, който тяхното било избрало за тях....
- RRSunknown
- Elder God
дублира се нещо - някой да го изтрие.
И дотогава - мразя Северна Корея , не ги защитавам.
И дотогава - мразя Северна Корея , не ги защитавам.
Last edited by RRSunknown on Thu Jan 12, 2012 10:14 pm, edited 1 time in total.
- RRSunknown
- Elder God
Еми да копирали са лаптопите, но факта че правят - а ние не може да произведем такава техника например.
Всъщност точно ние не би трябвало да се чудим - нали в България беше същото по времето на бай Тошо - петрола и желязото идват безплатно от СССР , ние бълваме от машинните заводи боклуци и ги продаваме на СССР. Я си спомнете за Кремиковци - най-голямата леярна на балканите.
Япония винаги са зависели изцяло и напълно на другите държави (САЩ) за всичко освен селско стопанство.
Говоря за продукцията която вади държава която няма собствени ресурси и разчита 100% на внос за да преработва.
Помислете за момент как ни спряха газта руснаците и после си представете че нямаме богати мини на въглища които ни захранват тецовете и какво щеше да стане в българия ако ни забранят да внасяме ресурси и горива.
Всички останали Големи Индустриални държави освен Япония и Южна Корея в момента имат изключително богати запаси на ресурси - Щатите,Китай, Бразилия Германия, Швеция, Русия, Англия - всички имат запас на газ и нефт и добиват въглища.
Всъщност точно ние не би трябвало да се чудим - нали в България беше същото по времето на бай Тошо - петрола и желязото идват безплатно от СССР , ние бълваме от машинните заводи боклуци и ги продаваме на СССР. Я си спомнете за Кремиковци - най-голямата леярна на балканите.
Япония винаги са зависели изцяло и напълно на другите държави (САЩ) за всичко освен селско стопанство.
Грешиш , внасяли са си метал от Китай дори за прословутите катани а щатите ги заварват на отчайващо технолигчно ниво 1860 година , въпреки че имат пълен достъп до европейска технология няколко века чрез португалците и холандците. Реставрацията Мейджи се извършва с пълна подкрепа на американците и англичаните и в япония започва да се внасят ресурси.Векове наред Япония си е стояла на острова, оправяли са се с колкото метал са имали, а до петрол не им било
Морве моля ти се - разбери не говоря за качество на живот , нито защитавам някакви Корейци.Ако не друго в Япония глад не е имало последните 50 години, докато и в СССР, и в Китай, и в Корея той е бил резултат главно от нея, с помощта на лошо стечение на обстоятелствата.
Говоря за продукцията която вади държава която няма собствени ресурси и разчита 100% на внос за да преработва.
Помислете за момент как ни спряха газта руснаците и после си представете че нямаме богати мини на въглища които ни захранват тецовете и какво щеше да стане в българия ако ни забранят да внасяме ресурси и горива.
Всички останали Големи Индустриални държави освен Япония и Южна Корея в момента имат изключително богати запаси на ресурси - Щатите,Китай, Бразилия Германия, Швеция, Русия, Англия - всички имат запас на газ и нефт и добиват въглища.
Преди Корейската война в Корея е имало един път с твърда настилка.
Въпросната промишленост не знам каква е била, но знам, че японците, които са я окупирали от 1910 до 1945 г., са държали населението и страната в брутално подчинение. Силно се съмнявам, че са развивали особена промишленост.
Ако ти се чете на руски, можеш да прочетеш две свидетелства от първа ръка за положението в Северна Корея:
Откровенный разговор с северокорейским бизнесменом
Разговор с северокорейской девушкой из хорошей семьи
Въпросната промишленост не знам каква е била, но знам, че японците, които са я окупирали от 1910 до 1945 г., са държали населението и страната в брутално подчинение. Силно се съмнявам, че са развивали особена промишленост.
Ако ти се чете на руски, можеш да прочетеш две свидетелства от първа ръка за положението в Северна Корея:
Откровенный разговор с северокорейским бизнесменом
Разговор с северокорейской девушкой из хорошей семьи