За и против сексуалното образование в училище
Moderator: Moridin
Е, аз имах късмет, да. Други деца нямат моя късмет и биват въоръжени с пушка от малки, да трепят педалите. Трети пък нямат моята склонност към четенето и съответно остават само с легендите и митовете на мама и тате. Ако това водеше само до безобидни и трогателни пубертетни трепети и изцепки, нямаше да ни е кой знае къв проблем, ама то понякога води до по-страшни неща, които пряко касаят живота и здравето на човек. Та е добре да не се оставя на късмета и провидението.
Цайсе, комичното е това, че някои от хората, които сега възпитават децата си, им обясняват, че могат да разчитат на пушката си повече отколкото на жена си. В смисъл, на мен поне ми е безкрайно смешно, че единственото ни освидетелствано и самопризнато форумно наци идва тук да ни учи как да възпитаваме деца на базата на това, че самото то е успяло да пръкне две. Горките.
Цайсе, комичното е това, че някои от хората, които сега възпитават децата си, им обясняват, че могат да разчитат на пушката си повече отколкото на жена си. В смисъл, на мен поне ми е безкрайно смешно, че единственото ни освидетелствано и самопризнато форумно наци идва тук да ни учи как да възпитаваме деца на базата на това, че самото то е успяло да пръкне две. Горките.
- Zeiss_optik
- Arcanist
Това е едно от най-наивните неща, които съм чел последно време. Това дали си добър човек или не, няма много общо с родителстването. Дори в повечето случаи пречи на родителите да се държат по-сериозно с децата. И тук е разковничето на проблема. Родителите и учителите трябва да се държат сериозно с децата, но изключително много рядко има такива, които го правят. Няма как да говориш за секс с детето ти, ако не можеш да говориш с него сериозно. Когато децата се третират само като деца, много от началния им потенциал се губи, просто губят много време за свикване и разбиране на неща, които са лесно усвоими.Ordo Malleus wrote:Amelia, ъъъ... въртенето в научните сфери явно нещо изкривява вижданията ти. За да бъдеш добър родител е важно точно едно нещо - да бъдеш добър човек. Къде ми ги набута тия психологии, биологии и т.н.? Какво, нашите като нямат тапии в съответните области, то това ги прави негодни ли?
Днес едно 7-8 годишно момиченце, баща и спря пред магазина(компютърен магазин), то слезе от колата с паричките, дойде при нас и възпитано с безупречен словоред и изговор на думите поиска да си купи 3 DVD-та, като дори се върна до колата за 10 стотинки. Всички останахме впечатлени от детето. Аз на нейните години не можех да си връзвам обувките. Като излизах някъде, сядах и едната обувка ми я връзваше сестра ми, а другата братовчедка ми. А като питах мама и тате какво е пенис, отговорът беше "не знам".

Така де, родителите ми са прекрасни хора, но в общи линии бяха ужасни родители. Тяхната неадекватност ми струва години trial and error for stupid shit.
- Zeiss_optik
- Arcanist
Ама защо така бясно се страхуваш да не би някой да почне да те учи? Споко, бе - не те уча как се възпитават деца! Най-малко поради простата причина, че ти.... нямаш.Amelia wrote:самопризнато форумно наци идва тук да ни учи как да възпитаваме деца
Но и като си родиш - пак никой няма да те учи на това. Сама ще се научиш. И те уверявам, че теорията, с която си се нагълтала, няма да ти е от голяма полза.
Hemos pasado!
Аз пък те уверявам, че децата ти ще израснат същите душевно осакатени ниско информирани индивиди с 18-вековен манталитет като теб.
И понеже много бързо ни разстреля с презумпциите си, бързам да те осведомя, че сестра ми, която е с 10.5 години по-малка от мен, не друг, а АЗ проведох секс-разговора с нея. И преди да ми обясниш как то не е същото, ще отбележа, че съм стоял буден посред нощ да й светя, докато беше съвсем бебе, така че съм минимум на ниво бакалавър квалифициран.
Та да, имам прекрасна идея колко точно трудно (не) е да се проведе тоя разговор с едно дете, израснало в среда, в която няма теми-табута. Щото то проблемът оттам идва - че скодоумните родители считат, че омг не знам какво ще му се случи на непорочното отроче, ако вземе, че научи нещо за секса, та дай да не му казваме и да го превърнем в ебаси мистерията, за да го смахнем съвсем горкото.
Секс-образование в училищата трябва да има точно защото родителите са идиоти и защото дори когато не са, им е неудобно да говорят с децата си по тия въпроси. Всичките БГМАМИ и НАЦИТАТИТА имат безброй оправдания защо им е неудобно, но в най-добрия интерес на детето е да ги знае тия неща, и е по-добре да ги научи от авторитет, който е отдалечен от него, а не такъв, от който ще го е срам да ги чуе.
И понеже много бързо ни разстреля с презумпциите си, бързам да те осведомя, че сестра ми, която е с 10.5 години по-малка от мен, не друг, а АЗ проведох секс-разговора с нея. И преди да ми обясниш как то не е същото, ще отбележа, че съм стоял буден посред нощ да й светя, докато беше съвсем бебе, така че съм минимум на ниво бакалавър квалифициран.
Та да, имам прекрасна идея колко точно трудно (не) е да се проведе тоя разговор с едно дете, израснало в среда, в която няма теми-табута. Щото то проблемът оттам идва - че скодоумните родители считат, че омг не знам какво ще му се случи на непорочното отроче, ако вземе, че научи нещо за секса, та дай да не му казваме и да го превърнем в ебаси мистерията, за да го смахнем съвсем горкото.
Секс-образование в училищата трябва да има точно защото родителите са идиоти и защото дори когато не са, им е неудобно да говорят с децата си по тия въпроси. Всичките БГМАМИ и НАЦИТАТИТА имат безброй оправдания защо им е неудобно, но в най-добрия интерес на детето е да ги знае тия неща, и е по-добре да ги научи от авторитет, който е отдалечен от него, а не такъв, от който ще го е срам да ги чуе.
And you can't dance with a devil on your back...
Цайс, знаеш ли на кого ми напомняш - на полковник Франк Фитс от Американски прелести. От бая време някой не се беше излагал така на форума, и предния път май пак ти беше тоя.
Он топик: преподаване, непреподаване - няма кой знае кво значение. Всеки психолог ще ви каже, че проблемите на хората се коренят в родителите в 99% от случаите, а останалият процент е за внезапни катаклизми, които ти обръщат живота. Просто няма противоотрова срещу родителското влияние. (И бтв, Ролик, родителите ти са "виновни" да си това, което си, и за нещастие - това, което си бил.)
Он топик: преподаване, непреподаване - няма кой знае кво значение. Всеки психолог ще ви каже, че проблемите на хората се коренят в родителите в 99% от случаите, а останалият процент е за внезапни катаклизми, които ти обръщат живота. Просто няма противоотрова срещу родителското влияние. (И бтв, Ролик, родителите ти са "виновни" да си това, което си, и за нещастие - това, което си бил.)
- Zeiss_optik
- Arcanist
Чакай, чакай - откъде тая мисъл, че ми било неудобно? Не ми е. Нямам теми - табута.Roland wrote:Секс-образование в училищата трябва да има точно защото родителите са идиоти и защото дори когато не са, им е неудобно да говорят с децата си по тия въпроси. Всичките БГМАМИ и НАЦИТАТИТА имат безброй оправдания защо им е неудобно
Офф: нали ти и Амелия зовете за толерантност към различните? Ами ето на - аз съм различен от вас. Различен по религиозни убеждения, различен по политически убеждения, различен по ценностна система - до степен да нямам нищо общо с вас. Защо не можете да проявите онази толерантност, която изисквате от околните? По тази тема никого не съм нападал - само споделям. Бъдете толерантни, де - що така не можете?
Hemos pasado!
- Interpreter
- Forsaken
Роланд, ако беше проследил по-внимателно постовете ми (след първото преднамерено крайно изказване, породило впрочем две полезни дискусии и извадило форума от лятна дрямка), щеше да разчетеш логиката в тях.Roland wrote:Назадничавият ти хетеронормативен сексизъм не е интересен никому тук, а освен това не е по темата.
Валери, ти хубаво ще им го обясниш това на децата полит-коректно, но така както го казваш, продължава да звучи като нещо, което се случва някъде си на някой друг и не ги касае. И което е по-важно - не споменаваш и дума за това на какво точно се дължи тази различност (или по-скоро на какво НЕ СЕ, а именно - на избор, сексуални извращения етц.). Трябва някакси да отразиш това, че ако един добър процент от човечеството е като минимум бисексуално - т.е. има щения към собствения си пол, дори да не са ексклузивни - то в класната стая, в която ги обясняваш тия работи, има сериозен шанс поне едно момченце или момиченце да се чуди защо се усеща различно от останалите. Ей ТЕЗИ деца трябва от много малки да им стане ясно, че е ок да са такива, каквито са, че няма да ги изхвърлят от къщи (освен ако не са на Цайса децата, ама ако са - шанс) и че с нищо не са по-долна порода хора от съучениците си.
Впрочем, откога хетеросексуалната позиция стана "назадничав сексизъм" и откога различната от моята позиция стана нетърпима? Нали уж за коректността говорим и в двете теми? И какво правим в едно бъдещо, преимуществено бисексуално общество, с хетеро малцинството? Обругаваме ли го, деправираме ли го, или какво?
Когато не обяснявам на какво се дължи тази различност, то е защото и аз не знам - има различни мнения по въпроса. Затова просто я отчитам като факт. (Мога да предполагам само, че изборът се дължи на индивидуална психология, социално влияние и пр., но и в това не съм сигурен - може би някой вещ психолог и/или сексолог би го обяснил по-добре, чел съм само в книжки, че най-ерогенната зона у човека бил мозъкът, но знам ли.) Като казвам на младежите, че цивилизованият човек уважава другия по делата му, а не по сексуалната му ориентация, аз предлагам И оръжие за самозащита на тези, които може да се чувстват различни. И не, не държа тази лекция пред малки дечица, нито бих препоръчал да се прави по гореизтъкнати от мен причини (обективната опасност от субективни крайности).
Както казах малко по-горе, темата за секса е отговорна и деликатна, и трябва да се поднася внимателно и постепенно, според възрастта.
Колкото до владеенето на оръжие, Амелия, само допреди няколко години всяка година в казармата влизаха по 100 000 младежи, за да се научат да боравят с АК с КПД до 1200 м при права единична стрелба от упор и 500 м по движеща се мишена при автоматичен режим. Това не прави всички тях убийци на майки и "педерасти".
И накрая ще се повторя, че за мен дискурсът все пак е И вид интелектуална игра, тъй че не винаги сме точно това, на което изглеждаме или на каквото се правим в нея.
В тази връзка съм убеден, че в реалния живот нито Цайса е разпенен фашага, нито Амели - разпасана хипарка. Тъй че стига с квалификациите, моля

"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
Толерантност имам към различните до момента, в който те не турят оръжие в ръцете на деца и не им напълнят главите с глупости. Оттам насетне считам, че е нужно не само човек да си прави гаргара с тях на общото основание, че не са у ред в таванския етаж, ами и някви евентуални органи на реда да се занимаят с въпроса...
Валери, правиш ли разлика между пушка в ръцете на деца и пушка в ръцете на 18-годишни юноши, на които държавата е решила да губи времето с малоумие като задължителната казарма? Аз правя щото.
Валери, правиш ли разлика между пушка в ръцете на деца и пушка в ръцете на 18-годишни юноши, на които държавата е решила да губи времето с малоумие като задължителната казарма? Аз правя щото.
- Interpreter
- Forsaken
Доколкото разбирам, синът на Цайса е поне 16 г. На тази възраст по мое време минавахме курс по военно обучение, на който се учехме да стреляме с манлихера от 800 м. А на 15 тренирах ловна стрелба, при условие, че ловната пушка също може да е опасна. So what?
Колкото до това дали държавата е губила времето на младежите с "малоумието, наречено казарма", това ще се разбере със сигурност тогава и едва тогава, когато някой наш съсед, трениращ задължително гражданите си във военно дело, реши "да си вземе своето", да не дава Господ което.
Да, освен за внимателно и грижливо сексуално възпитание в горния курс, а съм също и за обучение по гражданска отбрана и действия при стихийни бедствия и аварии, плюс задължителна подготовка по военно дело, по подобие на гражданската милиция на САЩ. Нека вземем още един положителен пример от тази напредничава страна.
Колкото до това дали държавата е губила времето на младежите с "малоумието, наречено казарма", това ще се разбере със сигурност тогава и едва тогава, когато някой наш съсед, трениращ задължително гражданите си във военно дело, реши "да си вземе своето", да не дава Господ което.
Да, освен за внимателно и грижливо сексуално възпитание в горния курс, а съм също и за обучение по гражданска отбрана и действия при стихийни бедствия и аварии, плюс задължителна подготовка по военно дело, по подобие на гражданската милиция на САЩ. Нека вземем още един положителен пример от тази напредничава страна.
- Interpreter
- Forsaken
А ако е било просто на бъзик? Между другото, ти правиш ли разлика в разговорната употреба на "педераст" и "педерас". Аз правя, понеже, щото такава ми е работата. "Педерас" в разговорната реч има негативна конотация - човек с подло, "курвенско" поведение. Докато "педераст" има неутрално-уважителна конотация
Освен това, човек може и да коригира крайните си възгледи в хода на дискурса, нали.
Като млад бях човек с доста либерални възгледи, сега се виждам като умерено консервативен. Чърчил ли беше казал, че "който не е бил левичар на младини, е човек без сърце, а който не е консерватор на старини, е глупак"? Все пак, опитвам се да гледам на нещата балансирано. И тук бих изказал едно, може би шокиращо за някои в тази аудитория, твърдение за обществото, където сега пребивава Роланд: величието на това общество се дължи тъкмо на баланса между реднек-ската реакционност и напредничавата либералност. Защото ако второто вземеше превес, то щеше да е безпомощно, а ако първото вземеше превес, щеше да е мрачно ретроградно.
Бтв какво мислиш за обучението по гражданска отбрана и военно дело на младежта?
Edit: Колкото до подписа на Цайса, него също го разчитам като бъзик: Когато републиканците, отбраняващи подстъпите към Мадрид, вдигат лозунга No passaran!, а фалангистите взимат Мадрид, генералисимуса отвръща: Hemos pasado! Може да не ни харесва, но е факт.

Освен това, човек може и да коригира крайните си възгледи в хода на дискурса, нали.
Като млад бях човек с доста либерални възгледи, сега се виждам като умерено консервативен. Чърчил ли беше казал, че "който не е бил левичар на младини, е човек без сърце, а който не е консерватор на старини, е глупак"? Все пак, опитвам се да гледам на нещата балансирано. И тук бих изказал едно, може би шокиращо за някои в тази аудитория, твърдение за обществото, където сега пребивава Роланд: величието на това общество се дължи тъкмо на баланса между реднек-ската реакционност и напредничавата либералност. Защото ако второто вземеше превес, то щеше да е безпомощно, а ако първото вземеше превес, щеше да е мрачно ретроградно.
Бтв какво мислиш за обучението по гражданска отбрана и военно дело на младежта?
Edit: Колкото до подписа на Цайса, него също го разчитам като бъзик: Когато републиканците, отбраняващи подстъпите към Мадрид, вдигат лозунга No passaran!, а фалангистите взимат Мадрид, генералисимуса отвръща: Hemos pasado! Може да не ни харесва, но е факт.
@Интерпретъра
Цайсът е дал достатъчна индикация, че си вярва на фашистките простотии. Това далеч не е първата тема, в която той демонстрира троглодитските си нрави. А тънките разлики между педерас и педераст вероятно ги забелязваш и знаеш само ти.
Иначе в САЩ някои щати са си башка мракобесни и дълбоко ме плашат. Те бтв са населени от някви лица, които доста мязат на цайса по убеждения и са прекрасно доказателство в реално време за това до какво довежда неговия отживял начин на мислене. Особено ако ги сравниш с по-нормалната и прогресивна част от Америка, която е надраснала манталитета на джунглата или по-скоро, да сме географски релевантни - манталитета на Дивия запад.
По гражданска отбрана ни учеха на един милиард неща - от това как да си сложим противогаз и по къв точно начин да залягаме ако върху нас падне атомна бомба, до това кво да правим по време на земетресение и как да пресичаме. Беше интересно и полезно, мисля, макар че не ми е останал кой знае къв спомен. Задължителното военно обучение обаче е тотална простотия и загуба на време за болшинството от хората. Това днес не са войните от времето на Наполеон. Войните днес се решават с много по-технически методи, а не с голям брой фанати от кол и въже човечета, дето някога някъде си някак си са учили да стрелят с автомат и са тичали с мешки пълни с камъни по баирите в продължение на няколко месеца. Нека има професионална армия, която ако желае - да ходи да се бие с оборудването си срещу оборудването на противниковата армия и да се включва ако нещо изтрябва помощ по време на разни природни катаклизми. Другото обаче повече вреди отколкото помага. От мъжката ми рода, никой не употребява свръхполезните дейности, усвоени в онези затрити завинаги две години от живота им. А и двамат ми дядовци са офицери от запаса, нали. Те се пенсионираха единият като счетоводител, другият като инженер. Някак или бесните войскови пълчища на чуждите армии са пропуснали да изнасилят мен, майка ми и баба ми (щях да забележа ако бяха), или просто такива не са се случвали на територията ни от балканските войни насам. Последната военна проява, което си спомням, беше как американците изтърваха една развалена бомба върху няква къща в Горна баня на път към Сръбско. Интересно ми е кво може да направи задължително образованият в стрелба с АК с КПД до 1200 м. мъж при това положение? Ще стреля по самолета? Ха-ха.
Иначе стрелбата сама по себе си е яка - аз също съм ходила със съученици да стрелям в разни стрелбища, просто щото е гот да уцелиш мишената. Стреляла съм с Марголин, Макаров и няква автоматична пушка, на която не си спомням името. С тая пушка стрелях само веднъж, щото ми риташе рамото и болеше. Обожавам да свалям капачки с въздушна пушка по време на някой панаир. Ама да се вживееш в някви делюзии за самозащита и НАЦИОНАЛНА ЗАЩИТА с оръжие и да вземеш да ги набиваш и на децата си - тва си е някво яко отрицание на реалността, таковата.
Цайсът е дал достатъчна индикация, че си вярва на фашистките простотии. Това далеч не е първата тема, в която той демонстрира троглодитските си нрави. А тънките разлики между педерас и педераст вероятно ги забелязваш и знаеш само ти.

Иначе в САЩ някои щати са си башка мракобесни и дълбоко ме плашат. Те бтв са населени от някви лица, които доста мязат на цайса по убеждения и са прекрасно доказателство в реално време за това до какво довежда неговия отживял начин на мислене. Особено ако ги сравниш с по-нормалната и прогресивна част от Америка, която е надраснала манталитета на джунглата или по-скоро, да сме географски релевантни - манталитета на Дивия запад.
По гражданска отбрана ни учеха на един милиард неща - от това как да си сложим противогаз и по къв точно начин да залягаме ако върху нас падне атомна бомба, до това кво да правим по време на земетресение и как да пресичаме. Беше интересно и полезно, мисля, макар че не ми е останал кой знае къв спомен. Задължителното военно обучение обаче е тотална простотия и загуба на време за болшинството от хората. Това днес не са войните от времето на Наполеон. Войните днес се решават с много по-технически методи, а не с голям брой фанати от кол и въже човечета, дето някога някъде си някак си са учили да стрелят с автомат и са тичали с мешки пълни с камъни по баирите в продължение на няколко месеца. Нека има професионална армия, която ако желае - да ходи да се бие с оборудването си срещу оборудването на противниковата армия и да се включва ако нещо изтрябва помощ по време на разни природни катаклизми. Другото обаче повече вреди отколкото помага. От мъжката ми рода, никой не употребява свръхполезните дейности, усвоени в онези затрити завинаги две години от живота им. А и двамат ми дядовци са офицери от запаса, нали. Те се пенсионираха единият като счетоводител, другият като инженер. Някак или бесните войскови пълчища на чуждите армии са пропуснали да изнасилят мен, майка ми и баба ми (щях да забележа ако бяха), или просто такива не са се случвали на територията ни от балканските войни насам. Последната военна проява, което си спомням, беше как американците изтърваха една развалена бомба върху няква къща в Горна баня на път към Сръбско. Интересно ми е кво може да направи задължително образованият в стрелба с АК с КПД до 1200 м. мъж при това положение? Ще стреля по самолета? Ха-ха.
Иначе стрелбата сама по себе си е яка - аз също съм ходила със съученици да стрелям в разни стрелбища, просто щото е гот да уцелиш мишената. Стреляла съм с Марголин, Макаров и няква автоматична пушка, на която не си спомням името. С тая пушка стрелях само веднъж, щото ми риташе рамото и болеше. Обожавам да свалям капачки с въздушна пушка по време на някой панаир. Ама да се вживееш в някви делюзии за самозащита и НАЦИОНАЛНА ЗАЩИТА с оръжие и да вземеш да ги набиваш и на децата си - тва си е някво яко отрицание на реалността, таковата.
Last edited by Amelia on Sat Aug 18, 2012 11:41 am, edited 1 time in total.
- Zeiss_optik
- Arcanist
Всъщност големият ми син е на 13, но е по-сериозен и по-отговорен от повечето по-големи. Пълен отличник е в училище, чете много, има разностранни интереси и аз много се гордея с него. А Амелия има предвид прощапулника на малкия ми син, в който той хвана пушката и Библията едновременно. Той скоро ще стане на 4 и още му е твърде рано и за оръжие, и за други сериозни неща. Старая се да му дам много обич и внимание, за да расте щастлив. И ако той също като брат си още от първи клас прояви интерес към оръжието - и него ще науча що е това и какво трябва да знаем за него: най-напред с въздушна пушка, после с пистолет и накрая - с карабина.
А военното обучение е необходимо. Особено във времена като днешните.
А военното обучение е необходимо. Особено във времена като днешните.
Hemos pasado!