Равни права и функции на половете [SPLIT]

Мръсните страсти – на сапун
Locked
Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Aug 24, 2012 4:00 pm

Meждувпрочем, фирмите с по трима-петима души по пътя на елементарната логика не бива да имат право да наемат бременни, защото workload-ът би бил противопоказен за здравето им, тъй че аз поне не го виждам като проблем. (Освен ако нямаш предвид фирмите от по трима души с по 7-8-часов работен ден, само че честно казано не знам как въобще оцеляват и инак при това положение.)

В белите страни това е напълно легитимна и адекватна причина и си има разпоредби, които освобождават работодателите от отговорност, в случай, че не наемат бременна жена заради прекомерни физически изисквания или дълго работно време.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Aug 24, 2012 4:39 pm

Бтв, сега видях поста на Ордо. И да кажа няколко неща, които не ми се връзват.
Та, първо имаме първично набиране. Там пускат се обяви, четат се, пресяват се. HR-а отделя някакво време - 3х3 часа = 9 човекочаса, да речем.
Това можеш да го пишеш като разход само ако ЧР-тата ви са затрупани с работа и трябва да стоят по 3 часа допълнително, които вие им плащате. От друга страна обаче вероятно те не са с плътно запълнено време и в 8-те им часа се включва и евентуалното четене и изпращане на обяви. Бтв, за 9 часа могат да се прочетат бая св-та, чак толкова наплив ли има и толкова ли са трудни за отсяване тези ниски нива?
Интервютата най-често се организират в 2 дни, пълни и в повечето случаи присъстват 3-ма души (за тези позиции - директния ръководител и двама от HR). 2x8x3 = 48 човекочаса.
Бих казала, че това си е ваша лоша организация. Интервютата ви или са абсурдно дълги, или нямате никакво сито, да не говорим, че не виждам причина трима човека да стоят нон-стоп на тях.
Избира се човек, HR отделят време да му правят банкови сметки, да го проверят, документи, договори, бла-бла. Да го сложим 8 часа.
Интересно как попълването на един типов договор и кратката кореспонденция с НОИ и с банката (която поне при нас наполовина се върши от служителя) отнемат 8 часа. И пак продължава да важи аргумента, че ако това не са ти извънредни часове ти ги плащаш така или иначе.
2x20+5x70+5x40 = 590 лв. за едното обучение. Двете идват 1180. Консумативите, ID картите, ключове и един тон глупости дето ги получава човека ги слагаме 120лв., че да закръглим на 1300. През това време минимум един човек целодневно се занимава с обучаващия се - минава през всеки отдел, АйТи, юристи, счетоводство и т.н., най-много време в неговия си отдел. Това са 10 дни x 8 часа = 80 човекочаса. Слагам още 15 часа за безкрайните справки по телефона през първия месец-два.
Пак имате интересни 120 за консумативи, които сигурно поне донякъде (ключове и т.н.) са оборотни. За обучението - ок, но така пък като свърши майчинството ще имате директно един обучен човек повече, за който ще можете да спестите всички разходи, нали?

Така че за мен допълнителен разход може да ти е само обучението, което със сигурност може да не достига тези пари. В смисъл, всичко е изчислено на приемливия максимум за него. Същото се отнася и за другите фази. Т.е. такива пари новият служител би струвал само в идеално лошият случай. А, по-генерално погледнато, далеч не всяка фирма изисква такова начално обучение.

С какво точно се занимава фирмата, бтв?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Aug 24, 2012 5:03 pm

The Dragon wrote:Мейт - точно работата на ИТ-тата е да решаваме всекакви проблеми. Всъщност работата ни е да направим всички други безработни - напоследък тенденцията е да се вкарват все повече роботи и производството на запад пак се възражда.
Роботиката не е никакво IT а е чисто инжинерна дейност :roll:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Aug 24, 2012 5:04 pm

Ех тия steampunk роботи задвижвани от пара и въглища.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Aug 24, 2012 5:15 pm

Ми не ги задвижва програмния код от въздуха, мускула са сервотата, а същинската конструкция и автоматиката нямат никаква връзка със софтуера. (защото роботите в реалноста изглеждат така http://www.kombis.net/images/k8001/k8001_m.gif а не като волтрон )
Last edited by RRSunknown on Fri Aug 24, 2012 5:30 pm, edited 2 times in total.

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Fri Aug 24, 2012 5:24 pm

Morwen, мисля, че натъртих неедократно за грубата сметка на око. Ако си мислиш, че светя на HR колко работят и как си организират интервютата... Добави или премахни от сумата колкото ти душа иска.

В крайна сметка, ако смяната на работник беше лесна и евтина on the first place, нямаше ония прочутите английски работодатели от статията на Трип да отговарят по тоя начин, нали?

Trip, забелязал ли си как в няколко теми призоваваш хората да ти разбират, перифразират и т.н. позицията? Наскоро в една към мен се обърна, сега към Interpreter. Първо смятах, че аз съм тъп, сега вече не знам :roll:
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Aug 24, 2012 6:05 pm

thunder wrote: Ти сериозно ли?

Аз майчинство по обясними причини не съм преживявал и се надявам никога да не преживея (като ходя на почивка в Турция много внимавам за анадолските русалки :)). Обаче от 6 месеца го карам бащинството, пък и може да се каже че имам преки наблюдения върху майката :)

Всичките тези гадости с 9 месеца сериозни промени в тялото, после болезнено раждане и последващо млекоцентралене, бърсане на акита, преобличане и какво ли още не са така. В последните няколко и аз взимам активно участие, стига да не съм на работа, разбира се.

Обаче всичко това е totally worth it! Никога не ни се е случвало нещо по-хубаво, някога от малката Боряна. Никога не сме били толкова щастливи (е, може би като сме били деца сме били :)). И определено, дай боже, ще се пробваме за второ чаве в някакво бъдеще.
Аз сериозно, да. Я кажи сега, от позицията на човек, който има и дете, и жена, приятно ли ще ти бъде ако жена ти, при всичките си качества, квалификации и мотивация не може да си намери работа, щото е млада майка? Или никога не ти се е случвало по-хубаво нещо и не си бил толкова щастлив, така че кво значение има? А момент. Така като гледам не ти, а тя си е зарязала професионалната реализация, за да гледа дете, така че верно - за теб кво ли значение има.... :lol:

Радвам се за вас иначе. Да ви е жива и здрава малката Боряна и много да ви радва. Ако жена ти се чувства комфортно с така направените жертви и счита, че животът й е Ок така - чудесно. Нека прави тези жертви. Аз подозирам че ще съм по същия начин, щото наистина преуспяването на работа в момента не ми се вижда особено важно за сметка на семейството ми, та работата ще е първото, което ще занемаря ако трябва да балансирам и двете. По някое време в обозримо бъдеще сме замислили да имаме и деца вече и аз отсега ги разглеждам като центъра на вселената ми и като най-важното нещо в живота ми (заради което и ги бавим, че не сме готови за тях). Тук обаче от началото на тоя епичен спор разправям, че на населението трябва да му се дават опции и после всеки да си реагира според това, което иска. Щото жена ти и аз не описваме всяка жена на тоя свят и други жени ще имат други желания.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Aug 24, 2012 6:57 pm

Морвен, заповядайте на топлите дюни да поразходиш новия бански, още повече, че вече и влюбени двойки делфини излизат вечер да потанцуват на лунна светлина. Ще съзерцавам с радост, знаеш, че съм естет :)
Колкото до Трип, бих му предоставил за прочит експозето си, обясняващо недостатъците в логиката му, но само ако депозира молба в деловодството, с входящ номер и дата.
Амелия вече изключвам, понеже тя осезаемо промени гледището си за майчинството в последния пост.
Което доказва ползата от настоящата дискусия.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Aug 24, 2012 7:05 pm

Ако имаш предвид, че на Амелия гледището за майчинството първоначално е било "не ми е толкова важно, колкото кариерата", не си разбрал. Прочети пак постовете й.

Имаш и лично.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Aug 24, 2012 8:42 pm

Преводачо, нечии други постове си чел май. :lol:

Бтв, да ви разкажа нещо, което Сашко ми разказа снощи. Начи, Сашо има един колега в работата, Стив. Свястно момче, гийкче като нас - слуша метъл, гледа аниме, таквиз ми ти работи. Симпатяга е, ама като събираме гости в нас, непрекъснато му изниква нещо и не може да дойде. Та съм го виждала само 1-2 пъти в магазина на Сашо.
Как да е. Стив е на 27 години и има няква сериозна приятелка от ненам колко време. Въпросната приятелка обаче е няква странновата емоционално нестабилна личност, която обича от време на време да направи нещо Драстично Със Смисъл И Символизъм В Него. Така, например, преди броени месеци тя скъса със Стив и се изнесе от общото им жилище, щото била депресирана и нереализирана в живота и се задушавала и не знам какво още. Та Стив беше разбит от това толкова много, че даже и Сашко се прибра разкапан от работа него ден. После не бях чувала за Стив известно време, когато Сашо ми разказа поредния филм там - бащата на приятелката получил инсулт и двамата (явно събрали се пак нейде по трасето) потеглили с кола през прерията, за да ходят при него. След цял ден каране стигнали дотам и установили, че човекът е изпратен с хеликоптер към Калгари в критично състояние. Та айде обратно. В крайна сметка, оказа се, че бащата много го е закъсал - парализиран, не може да говори, съществува, ама не живее. И девойката понеже обича да действа, хваща Стив и двамата отиват от болницата директно в офиса на някъв адвокат и подписват тапии за това как искат да им бъде дръпнат шалтера в случай на мозъчна смърт. Такъвия случай не е ясно как точно се припокрива със случая на баща й, който не е в състояние на мозъчна смърт и може да диша и т.н. сам, така че и да му дръпнат шалтера и да не му го дръпнат - все в гъз. Но важното е, че се е състоял някъв екшън С Цел. За кво я разказвам цялата тая предистория? Щото искам да покажа как Стив се впечатлява лесно от истериите на жена си и ги прави и свои истерии И После Предприема Действия С Цел. И това ме води до последната случка от вчера.

Та отива Стив при Сашо и му казва, че ще отсъства в еди кой си период от време и после ще е на облекчен режим няколко дена. На загрижения въпрос "Що?", дава отговор "Операция". На още по-загриженото "ВТФ? Какво ти е?" отговаря, че смята да си прави вазектомия (прерязване и връзване на семепроводите с цел контрацепция)... Щото решили с мацката, че не искат деца, ама женската форма на вазектомията била доста по-тежка операция и затова той щял да си направи вместо нея.

Не знам за биологичните императиви, ама съвременното общество е пълно с ей такива алтернативно мислещи индивиди. На резонния въпрос на Сашо "Ми ако някога поискате деца или се разделите с тая и следващата ти поиска деца, кво ще правиш? За кондоми и хапчета не си ли чувал?", Стив отвърнал, че има много племенници, ако толкова му се приискат деца за дундуркане. Казах на Сашо да го посъветва от мое име да замрази малко сперма за бъдните поколения, щото на 27 години си твърде малък да знаеш кво точно искаш от живота, еле па в тая част на света дето те третират като непълнолетен до 21-вата ти година. И се чудя, толкова ли свършиха по-безвредните псевдоперманентни изяви на безсмъртна любов, като примерно татуирането на образа на любимата върху гръдния ти кош, или на името й върху пениса ти (ако толкоз трябва да е въвлечена половата система в това), че да се прибягва до някви такива работи... Ама решението си е на Стив в крайна сметка, дано да му е комфортно с последствията.
Last edited by Amelia on Fri Aug 24, 2012 8:52 pm, edited 2 times in total.

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Aug 24, 2012 8:45 pm

Моите пет стотинки.

В исторически план никой не е питал средната жена бременна ли е, не е ли, какво й се прави и как й се прави. Средната жена са я женили веднага щом на постелката й се появи първата й кръв, започвала е да ражда, да върти къщата, да жъне на нивата, да ражда на нивата и да си кърми детето там. В патриархалното общество това й е носело основно минуси - бидейки физически по-слаба често е подложена на тормоз, образованието е било табу за нея, наказанията за едно и също провинение от жена и от мъж са неравностойни, заплащанията за един и същи труд - също.

Скок във времето.

Давам за пример Дания, щото по стечение на обстоятелствата коментирах въпроса с местни, понеже ми стана интересно. Злата Образователна Система™ поема малкото датчанче докато е на 6 месеца и го изплюва, когато стане на 18-19. Така че ето какво се получава. Бъдещата майка, тъй като не работи на нивата или в мината, не излива кофраж и не носи товари на пристанището, работи буквално до последния момент. Разбира се, стига да няма усложнения някакви, да пази Господ от такива работи.

Тук приемаме, че не всяка жена във фирмата е бъдеща майка, която е два месеца преди раждането или в най-добрия случай забременяването, както и че не всеки мъж задължително ще си счупи лошо крака и ще му се наложи да не излиза от къщи за близо година.

След това жената си гледа детето половин година (има я съвсем личната опция да наеме гледачка и да се върне на добре платената си работа и по-рано, но това си зависи от човека, обстоятелствата и пр.), след което, по живо по здраво работодателят си връща един добър служител.

Противно на достата неща, казани в тая тема, майчинството не пречи на кариерата. Никой никога не е питал жената какво й пречи и какво не й. Не е питал четиринайсетгодишната Пенка дали й се ражда на нивата, не пита и петнайсетгодишната Падме от Индия дали и колко е бременна, докато го шие Найкито за по петдесет цента парчето. И в България никой не я пита, впрочем. И тук средната жена би предпочела да работи, вместо да получава майчински (изключая случаите, когато няма особена разлика между майчинските и заплатата й), обаче я има малката подробност, че въобще няма къде да го дене това чаве.

Държавата, която се сеща за детските градини единствено в случаите, в които Боби трябва да пререже лентата на някой ремонтиран обект, не се сеща, че като не осигурява ясли и градини, се лишава от работна ръка. Щото ние хем сме Индия (като заплащане и условия на труд в ужасно много случаи), хем не сме, щото сума народ би се втрещил ако средната местна жена се върне на работа още на другия ден след раждането, преметнала бебето през рамо и натикала цица в устата му, за да не си изтърве петдесетте цента за парче, щот трябва да се яде, да му се не знае.

Специално в IT сектора пък проблемът е в пъти по-малък, отколкото в другите сектори. Няма какво да се лъжем, знаем, че няма особен проблем да се работи от къщи. Добрите заплати в тоя сектор наистина биха предразположили жената да наеме гледачка колкото се може по-рано, за да се отърве от смешните майчински и да започне да вкарва в дома си една нормална заплата. А ако може вместо гледачка да си даде детето в нормална хубава ясла и после в нормална хубава детска градина, без да играе лотарии и не знам какви други абсурди, би било още по-добре.

Примерите за фирмите с трима души са абсурдни, да не кажа обидни. Примерите за фирмите с петдесет човека са не по-малко абсурдни и обидни, но на по-различно ниво. Логиката в съжденията е точно същата, поради която хора в България шият чанти за Армани за по 2,50 лв. бройката, поради която масово хората се радват на триста лева месечно и поради която националната статистика започна да отчита доходите на тримесечие, вместо на месец, та дано европартньорите прочетат как средния доход гравитира около хилядата лева и дано не обърнат внимание за какъв период става въпрос. Логиката е следната: няма да ви плащаме повече, докато не започнете да произвеждате като германците (в нашия случай - като мъжете).*

Тук просто си е балкански мачизъм, ама истински такъв, натурален. Работещата жена и майка не е в тежест на икономиката, а е в нейна полза. За мен е глупост един мениджър да се лишава от един добър служител заради предразсъдъци. Но да, наистина, не съм се изправяла срещу петдесет души и не ми се е налагало да разсъждавам : Ех, тая мацка с диплома от Ебаси Университета, с квалификацията от Ебаси Университета, с Ебаси Сивито и Ебаси споспобностите нямаше ли как да е на 54 години и да няма деца, дето може скоро да я направят баба и тя да трябва да взема внучето и да го гледа, защото снахата не може да намери градина и трябва... Та за какво си мислех? А, да, ще взема Пешо, щото той няма да роди.

:roll:

-----------------
*Само че Армани не си изнася производството в Германия, а в България, Индия и Китай. Дори Китай взе да си изнася производството в България, за Бога!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 24, 2012 10:05 pm

Ordo Malleus wrote:
Trip wrote:Е, добре, че не го понасяш ти засега, а други, тъй че си win-win.

И да, убеден съм, че климатиците нямаше да се случат, ако хората не си гледаха САМО икономическия интерес... И в случай, че съм се изразил неясно, говоря за социопатични отклонения в настоящия икономически модел, които ебават майката на отделния човек, независимо колко е високо в йерархията, в името на, дето го каза Хриси, зомфг печалбата. Ей туй зомфг отпред мен ме дразни много понастоящем, не частта с печалбата.
Е, да, добре че не е той. Или аз. Все на други им се случва. Ние в саксия сме расли, работа не сме пипали, плямпаме си от вилите на Малибу. Чшш, конкурентно общество сме. Не можем да се погрижим за всяка мърда с проблеми. И моето семейство е било в тежко финансово състояние, и моята майка е боледувала гадно в продължение на години, и аз съм преживявал смърт на близки, и мен жени са ме дъмпили ей-така. Ей това му е на тоя свят проблемът - всеки си има болка и умира да ти я разкаже.

Минимум в Европа и САЩ нещата за работника са се подобрили неимоверно. И щото това "подобрение" е свързано с разход, Епъл, Ейч Пи, Дел, Моторола и още хиляди си поръчват чиповете от Фокскон, дето "условията на труд" включват мрежи на тавана и високите етажи на предприятията, че да се спрат самоубийствата на смазани от работа китайчета. Хо.Хо.Хо. Супер смешно, нали? И няква кифла с MBA да се оплаква, че вземала 90% от заплатата на мъжете, щото е жена и можела да ражда. Сърцето ми се къса, да знаете.
Темата е на друго място вече, но аз не мога да си затрая. Това е най-безчувственият, циничен, игнорамусен и нетолерантен ненаписан от Цайса пост, който съм виждал в този форум. Не само защото аргументът "а малките африканчета гладуват" е безумен и идиотски, но и защото сред цялото "аз съм толкова готин като ви ги казвам нещата в очите" дуене, изцяло пропускаш да отбележиш факта, че бременността и прочее "недъзи" на жената по никакъв начин не оправдават по-ниското й заплащане. Оправдават по-трудното й наемане в някаква степен, но да й се плаща по-малко веднъж щом е взела позицията, е равнозначно да казваш, че или а) нейният труд е по-маловажен от този на мъж, вършещ същото, или б) нейната работа е на по-ниско ниво. Нито едно от двете не отговаря на истината и като ше ни се зъбиш колко е напреднало европейското и американското общество за сметка на самоубиващите се китайчета, вземи съобрази, че 50+% от това общество са жени.
And you can't dance with a devil on your back...

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Fri Aug 24, 2012 10:35 pm

Постът отгоре е много добро описание на моите чувства и мисли.

Мамка му, Симеоне, осъзнаваш ли, че сега няколко нощи няма да мога да спя от мъка, че е трябвало да напиша това? :mrgreen:
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Aug 24, 2012 11:05 pm

Нда. Аз спрях да му отговарям на Ордо, щото имаме някви безкрайно принципни различия, дълбоки колкото тея на републиканците и демократите в САЩ. И нито аз ще му променя мнението, нито той моето.

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Aug 25, 2012 1:20 am

А пък аз чак сега зацепих, че Ордо е искал да каже "вие как може да се оплаквате, като сомалийците гладуват", малко ме е срам...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either