Кой какво чете?

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon May 30, 2005 9:07 pm

Е, ако става въпрос за това, аз почти всеки ден си препрочитам разни книжки на Бюджолд.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon May 30, 2005 11:14 pm

Темата ми напомни, че така и не дочетох "Планетата в края на времето" преди години, отегчих се от астерофизика твърде бързо. 8-)
От друга страна, след всичките препрочитания "Гейтуей" си остава една от любимите ми фантастики, а идеята, залегнала в основата й, си остава една от на-впечатляващите. За съжаление продълженията бяха все по-малоумни, последното даже не си направих труда да си го купя и прочета.

По темата - сега чета книга с интервюта с Уди Алън за филмите му. Преди това най=-накрая дочетох след едномесечна пауза(карах по-спокойно, че това е последната нейна книга, издадена у нас, която не бях прочел) и последните 2 разказа от "Четири пътя към прошката" на Ле Гуин и бях възхитен за пореден път. не само то разказите, но и от преводачката. Какво удоволствие е превода на произведение на любимия автор да не е на Русинов, ей... :D
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Surfer
Scholar

Post by Surfer » Fri Jun 03, 2005 6:14 pm

Донесоха ми "Лабиринта на отраженията" съвсем в началото съм, изглежда интересно.
Не сме Декарти, Нютони не сме,
за нас науката е тъмен лес
от чудеса.
А сме нормални астрономи - да!
Ловим звезди по тъмни небеса...

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Tue Jun 07, 2005 6:53 pm

Започнах третия том на "Малазан".
Едновременно с него чета "Историята на Александър Македонски" на някакъв римски историк. И "Блажени безумци" на Дж. Харис.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 07, 2005 7:03 pm

Eх как им завиждам на всички тия, дето тепърва зачитат третия Малазан :)
And you can't dance with a devil on your back...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Jun 07, 2005 7:12 pm

Roland of Gilead wrote:Eх как им завиждам на всички тия, дето тепърва зачитат третия Малазан :)
хех, аз съм си запазил Мартин и Малазан умишлено за по-натам - чакам повече книги :) сега чета Фионавар (завършена поредица, ухааа)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Tue Jun 07, 2005 7:14 pm

Довечера тепърва ще зачитам първия. :D
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Tue Jun 07, 2005 7:27 pm

И мен ме чака първият том, но до края на сесията ще си седи на полицата и ще си мечтае за мига, когато моите очи ще погалят редовете.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Jun 07, 2005 7:47 pm

Regsa wrote:Започнах третия том на "Малазан".
Едновременно с него чета "Историята на Александър Македонски" на някакъв римски историк.
Само гледай да не почнеш да бъркаш Александър Македонски и Аномандър Рейк. :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Tue Jun 07, 2005 9:23 pm

Сега чета сборника "Черното слънце" и вече прочетох "Фермата" и "451 по Фаренхайт". И двете ми хареса много, но сега чепа Р.У.Р. и нещо не ми харесва много. Просто начина, по който е написано, не ми харесва- драма и преди репликите на всеки герой пише името му, няма описания и т.н. Пък и самите идеи са поднесени твърде очевидно, макар че са добри по принцип.

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Tue Jun 07, 2005 10:00 pm

Аз най-после намерих време да дочета The Element of Fire, първия том от Ile-Rien на Марта Уелс. Ами, приятна е книжката, само че малко мудничка на моменти. Все пак не съм особено изкушен да започвам втория том. Май ще предпочета да си избера нещо друго от дългия списък с набелязани заглавия.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jun 08, 2005 12:40 pm

Ambartanen wrote:Сега чета сборника "Черното слънце" и вече прочетох "Фермата" и "451 по Фаренхайт". И двете ми хареса много, но сега чепа Р.У.Р. и нещо не ми харесва много. Просто начина, по който е написано, не ми харесва- драма и преди репликите на всеки герой пише името му, няма описания и т.н. Пък и самите идеи са поднесени твърде очевидно, макар че са добри по принцип.
Ами и на мен не ми хареса много РУР, но все пак тoва е романът, в който е измислена думата "робот", трябва да му се прощава ;)

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Jun 08, 2005 1:37 pm

И двете ми хареса много, но сега чета Р.У.Р. и нещо не ми харесва много. Просто начина, по който е написано, не ми харесва- драма и преди репликите на всеки герой пише името му, няма описания и т.н. Пък и самите идеи са поднесени твърде очевидно, макар че са добри по принцип.
Значи, Р.У.Р. е замислена и написана като пиеса от Карел Чапек, даже си е била поставяна като всяка друга нормална постановка (премиерата е била през 1921 г.) Така че това обяснява защо няма описания (освен на декорите), и че пред всяка реплика има името на този, който я казва :)

Колкото до съдържанието, наистина идеите са дадени доста очевидно, но имай предвид че това е едно от първите произведения в тази стил, които изследват антиутопията и как хората могат да загинат от собствените си творения. Всъщност, исторически една от първите антиутопии се описва от Джонатан Суифт, в "Пътешествията на Гъливер", ако не се лъжа, но както и да е. Иначе Р.У.Р. взаимства открито доста идеи от най-различни митове, включително и от Библията; с други думи, концепцията че след като една раса (или поколение, или който е там) стига до пълно падение, се появява нова, която поставя ново начало.

Сравнявайки Р.У.Р. с други произведения в жанра, не ми допада толкова (конкретно от сборника, "Фермата на животните" ми е любимо, макар че и "Ние" е доста добро; иначе от сравнително по-съвременните неща, Олдъс Хъксли е моят фаворит). Но имайки предвид кога е писана пиесата, според мен си е постижение. И не на последно място, както каза Рол, думата "робот" идва от там :)
This signature is not yet rated

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Wed Jun 08, 2005 1:57 pm

Да, знам, че е драма и това са реплики на актьорите, и наистина е интересно, че оттам идва думата робот, но това не променя факта, че просто ми е неприятно да го чета в този му вид. Все пак произведението е достатъчно интересно, за да го довърша де.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jun 08, 2005 7:41 pm

Мен иначе освен нея и 491 не ми остана с кой знае какво в паметта. Най-добри бяха Фермата и Ние.