Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Dante
Mistborn

Post by Dante » Mon Nov 05, 2012 9:26 pm

Не мога да си едитна поста и трябваше да трия стария, за да редактирам.

Сянката на вятъра ме отвя, не знам защо ме докосна толкова много, но се влюбих в нея. Страхотна е. На когото му е интересно, по-подробно мнението ми в блога:
http://lastargument.wordpress.com/2012/11/05/sqnkata/
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Ell
Farmer

Post by Ell » Thu Nov 08, 2012 6:01 pm

"Децата на Хурин" на Толкин
Прекрасна като тъжна приказка... Изчетох я на един дъх, "Недовършени предания" ще я последва.
YOU'RE GONNA CARRY THAT WEIGHT.
* * *
Ell Vas

Bernar
Commoner

Post by Bernar » Tue Nov 13, 2012 2:14 pm

"Орфеус слиза в ада" и "Да пробудиш драконче". Първата много ми допада, не мога да я оставя, с мъка се откъсвам, защото имам много малко време за четене, а нали чета и дракончето. За втората съм малко раздвоена. Много добре пише авторът, интересна е, но някак си не мога да "повярвам" на това което чета. Не знам защо се получава това, не мога да го обясня. Случва се само на определени места, но ми разваля удоволствието от книгата. Въпреки това мисля, че историята има потенциал, писателят е много добър и в следващите части от поредицата е напълно възможно това усещане да не се повтори. Като цяло обаче не съжалявам, че започнах да чета български фантастични автори. Оказва се, че има и много добри!
Да! И в долината на мрачната сянка ако ходя,
няма да се уплаша от зло;

Razaelski
Paragon

Post by Razaelski » Tue Nov 13, 2012 5:37 pm

Трябва да си призная, че с лека ръка отхвърлих ревюто на Дантича за Кръчмата на Калахан, за което горко съжалих. Едва ли ще прочета и половината от тая тояга. Имам чувството, че мога да пиша по-добре и от този чукундур.

От друга страна Световна Война Z се чете доста леко и бързо. От време на време буксува, просто оставам апатичен към повечето от историите вътре, но като цяло е страхотна.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Nov 13, 2012 5:45 pm

"чукундура" има 3 Хюго, 1 Небюла и награда за най-добър нов писател и награда на цялостни постижения.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Tue Nov 13, 2012 5:47 pm

Ти чел ли си "Кръчмата на Калахан" на български?

Razaelski
Paragon

Post by Razaelski » Tue Nov 13, 2012 5:49 pm

RRSunknown wrote:"чукундура" има 3 Хюго, 1 Небюла и награда за най-добър нов писател и награда на цялостни постижения.

Едва ли ги е получил точно за тази си творба. Явно имам доста по-различна представа за фантастиката. Книгата трудно се чете. Хуморът просто не го разбирам, хумор от друга държава, от друга епоха... ми не.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Nov 13, 2012 5:49 pm

Да - и ми беше много забавна както и на 90% от състудентите о познатите ми .

Dante
Mistborn

Post by Dante » Tue Nov 13, 2012 5:53 pm

Според мен книгата е около 120 пъти по-добра, ако я четеш на английски и ако си американец. Общо-взето целият хумор е невероятна игра на думи, която е непреводима на български и звучи изключително дебилно на нашия език. Затова и като усвоя по-добре английския ще я прочета в оригинал. Другото което е, че наистина има адски много американска фактология и е писана за друго време и има много неща, които не са особено актуални днес. Аз съм си го казал вече всичко тук.

Razaelski
Paragon

Post by Razaelski » Tue Nov 13, 2012 5:58 pm

Влизаме в излишен спор, който не исках да разпалвам. Нека се върнем на темата. В момента чета:

- Синът на Нептун
- Дванайсет странстващи разказа .
- World War Z

Току що завърших Легенди за руническият жезъл и съм хо-хо, :mrgreen: :mrgreen: Hawkmoon, Hawkmoon :mrgreen: :neutral: :neutral: :neutral:

Dante
Mistborn

Post by Dante » Tue Nov 13, 2012 6:01 pm

Аз в момента чета 2-рата част от поредицата на Сафон. Книгите може да са наивни до някаква степен, но ме разтапят и размазват от всякъде. По принцип много обичам да чета, но не чета повече от 1-2 книжки на седмица. Сега обаче, като седнах с "Играта на ангела" и няма спирачка. Искам да се накарам да чета по-бавно, за да осмислям повече, но просто не мога да се спра. Уникално. За една вечер 250 страници голям формат. Някой друг от форума чел ли я е?

Jen
Paragon

Post by Jen » Tue Nov 13, 2012 7:02 pm

Аз помня само мъчително газене през лепкав петмез от зле скроени и зле написани дивотии. А, помня също и че имаше дявол! И през цялото време си мислех за Мики Рурк.:) Първата обаче ми хареса много, едно такова мило, ангажиращо олд-скуул разказване беше и плътна барселонска атмосфера.
Трети път мисля да не се пробвам.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Nov 13, 2012 7:04 pm

Хванал съм се да чета боклучави книжки на Киндъла за Vampire:The Masquerade и WoD като цяло, защото макар че не съм играл игрите вселената е уникално яка и не мога да си начеша крастата. Та в момента съм на трилогията Masquerade of the Red Death, която всъщност е сравнително добре написана като за спиноф романи, ниво ранен Салваторе може би. Авторът е някакъв дето иначе пише хорър, Робърт Уайнбърг. Прочетох и първият Dark Ages Clan Novel - Носферату. Много по-зле от от Уайнбърг, но нещо ме караше да чета докрая. Вторият, Assamite почва доста по-добре. Но на някои места има грешки, като това във втория роман от трилогията Unholy Allies, че Асамитите не могат да пият кръв от други вампири, а само от хора, при положение че е обратното. Сега съм пуснал да се тегли един торент и с романи за Werewolf:The Apocalypse и Mage: The Ascension, ама няма сийд. Много бих искал да си поръчам ревизираното издание Vampire: The Requiem и да играя с някой, но се съмнявам че бих намерил дори втори човек.
Инаме прочетох и първия Анита Блейк роман, Guilty Pleasures. Бива, ако и мистерията да не е кой знае каква. Парадоксалното е че тук вампирите са доста по - хладнокръвни от сетинга на V:TM. Николаос затова кефи, а на Анита сарказма не е достатъчно силен, за да е забавен.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Wed Nov 14, 2012 10:54 am

Дай да се разпиша в темата, че напоследък изчетох трийсе' купа книги, пък не ми се споделяше.

The Terror - Dan Simmons
Spoiler: show
Image

Изгубената експедиция на Франклин - на 19 Май 1845г. два кораба на Нейно Величество - HMS Erebus и HMS Terror, потеглят в търсене на Northwest Passage в арктическите води. 129-те моряка от експедицията са видяни последно от китоловни кораби през август същата година. Корабите попадат в капан на леда, на стотици мили от предните постове на цивилизацията, и екипажите отчаяно опитват да се спасят прекосявайки разстоянието по суша. Никой не оцелява, а Терор и Ереб не са намерени.

Шедъовър. Отвратително брутален, но шедъовър. Симънс разказва историята на тази злощастна експедиция през погледа на няколко от членовете на екипажа. А повярвайте ми, историята е ужасяваща - за вечния студ, за вечния мрак, за непрекъснатия глад, за границите на човешката издръжливост и за един безумно интелигентен хищник, чиято задача е хората от двата кораба да останат погребани в ледовете над Канада.

Авторът очевидно е прочел тонове литература както за експедицията, така и за плаването, ориентирането и оцеляването в снежната пустош, детайлността на моменти е побъркваща. Като пирон, който твърдо приковава почти историческия реализъм към тялото на романа. Единственият фантастичен момент е именно ужасът, който дебне в тъмнината и избива моряците, тласкан от неизвестни мотиви.

Това не е роман за подвизи или пък за израстване. Това е роман за човеци, които просто искат да оцелеят, да продължат да дишат поне още ден. Зимата иде, и ако желаете четиво, с което да потръпвате в топличкия си дом, докато вън бие виелицата, едва ли ще намерите по-подходящо от The Terror.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

Томек
Scholar

Post by Томек » Wed Nov 14, 2012 2:28 pm

Присъединявам се към казаното в това силно ревю на напрягащата книга на Дан Симънс. Романът е тежък във всеки смисъл на думата.
Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем, ни в ясно време, ни в буря. Идем да убиваме под слънце и луна. Какво зората?