Храненето

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 12, 2012 10:23 am

Е, чак суперхрани не бих ги нарекъл (по-скоро всички сме се пристрастили до такава степен към тях, че някак не върви да имат лоша репутация :mrgreen:) А иначе, ако изяждаш един пакет чипс за 3-4 дни, би било приемливо, предполагам.

А яденето на каквото и да е принципно би трябвало да е, така да се каже, supplementary част от храненето, по-скоро за психологически комфорт от време на време. Основната част трябва да спазва някакви малко или много строги принципи.

Едит: Сплитвамм

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Nov 12, 2012 10:32 am

Може ли за да имаме общи определения само да дефинираме дебел/а като нещо което ти го казва личния лекар, а не космополитен. Защото за да си кльощав е нездравословно и трудно постижимо.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 12, 2012 10:34 am

Еми, то нямаше ли някакви норми спрямо подкожните мазнини? 25-30% при мъжете май и малко повече при жените? (Бтв, според този показател е напълно възможно да има и skinny fat people, които изглеждат окей, но отвътре са дроб и сланина.)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Nov 12, 2012 10:38 am

Trip wrote:Еми, то нямаше ли някакви норми спрямо подкожните мазнини? 25-30% при мъжете май и малко повече при жените? (Бтв, според този показател е напълно възможно да има и skinny fat people, които изглеждат окей, но отвътре са дроб и сланина.)
То има - залоената анорексичка е често срещано явление в някои фитнеси. Става дума че тегло което не е опасно за здравето ти в дългосрочен план, не е извън нормата, дори и да е извън стандартие на обществото за красиво. Принципно при мъжете - кулуристите са с под 5%, моделите 5-10% и вече нормалните 15-на. при жените е с 5-10% нагоре.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 12, 2012 10:45 am

Tъй, де, тъй.
Но предвид че повечето хора нямат достъп до калипери, било то купешки или медицински, трябва да карат на собствените си представи за това кое е добро за тях, а тия представи са пълен фейл в общия случай, когато въобще си правят труда да помислят.

Примерно вечният въпрос със засищането е нищо повече и нищо по-малко от един омагьосан кръг - човек, свикнал с чипса, няма да се засити от 2 банана и/или 2-3 варени/бъркани/пържени яйца, щото кръвната му захар е висока - и естествено тялото му ще си иска чипс. Като свикне на банани/зеленчуци и яйца/сирене/вхатевър не-силно захарно, това ще му стига.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 12, 2012 11:09 am

Е, чак суперхрани не бих ги нарекъл (по-скоро всички сме се пристрастили до такава степен към тях, че някак не върви да имат лоша репутация ) А иначе, ако изяждаш един пакет чипс за 3-4 дни, би било приемливо, предполагам.
Суперхрани е название, което напоследък се ползва като термин за храни, притежаващи особени качества. И, да , шоколадът и кафето широко се смятат за такива от гледна точка на предпазващата им от инфаркти и, мисля инсулти функция. Не използвам понятието произволно. Не знам, доколко е вярно, но е факт, че се считат за полезни, напълно противоположно на идеите от преди няколко години.
Еми, то нямаше ли някакви норми спрямо подкожните мазнини? 25-30% при мъжете май и малко повече при жените? (Бтв, според този показател е напълно възможно да има и skinny fat people, които изглеждат окей, но отвътре са дроб и сланина.)
По-лесно се изчислява така наречения ИТМ, който е килограмите разделени на ръста на квадрат. За нормален се счита мисля 20-25, 25-30 е начална степен на затлъстяване.
Last edited by Morwen on Mon Nov 12, 2012 11:10 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Mon Nov 12, 2012 11:10 am

The Dragon wrote:Може ли за да имаме общи определения само да дефинираме дебел/а като нещо което ти го казва личния лекар, а не космополитен. Защото за да си кльощав е нездравословно и трудно постижимо.
Абе на мен ми се струва че "дебел" е по-скоро начин на възприемане, иначе докторите ползват деликатния израз "наднормено тегло" :)
Аз например, откак ги качих тия 10 кила след катастрофата, така и не съм успяла да ги смъкна, нищо че колегите ме убеждават че просто съм станала "пухкава" :). Не че в стола долу не станах пословична, че все си поръчвам готвено дето да няма (уж) запръжки, не че все не си поръчвам по половин порция ядене, и не че не вечерям само с плодови салатки рано вечер, ама... 10 кила са, и туйто. Не е като да съм лоена топка, просто се чувствам дебела и не ми е комфортно в собственото ми тяло :roll:
Само че за разлика от колежката, която си брои калориите и почва да се притеснява при всеки 200 грама отгоре, просто реших че не си струва да си товаря нервите и организма с диети и душевен тормоз. Като отпаднат причините, килограмите сами ще се разкарат :)

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Mon Nov 12, 2012 11:21 am

Morwen, кафето и шоколадът СА храни, притежаващи особени качества. Разбира се, както всичко друго - когато се консумират с мярка, когато са качествени (щото детската Милка не е точно шоколадът - суперхрана) и когато имаш УСЕТ кога да ги вземеш.

И както мисля Моридин вече каза - има разлика между въглехидрат и въглехидрат, мазнини и мазнини, протеини и протеини. Не ми го побира акъла в какви безбожни глупости вярват хората, когато опре до хранителни навици.

И да, за затлъстяването няма оправдание (освен ако не е наистина сериозен медицински проблем). В смисъл, няма проблем да си гъчиш като свиня, но пък не осъждай по-късно хората, че те гледат с леко отвращение :lol:
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 12, 2012 11:23 am

По впечатления от нашия стол, половината от масата на храната в столовете е от мазнина, така че дори хамбургер от Макдоналдс е по-здравословен. А за плодовата салата трябва да внимаваш с какви плодове е и да няма добавки.

Ордо, какво значи затлъстяване? Аз при песимистични оценки съм с ИТМ под 21 и пак се чувствам прекалено окръглена, а когато съм била малко под 25 да речем бях отчаяна и съм сигурна, че разни хора са ме гледали с леко отвращение. При все тованямах проблеми да ходя с часове и т.н.
Last edited by Morwen on Mon Nov 12, 2012 11:29 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 12, 2012 11:26 am

Суперхрани е название, което напоследък се ползва като термин за храни, притежаващи особени качества. И, да , шоколадът и кафето широко се смятат за такива от гледна точка на предпазващата им от инфаркти и, мисля инсулти функция. Не използвам понятието произволно. Не знам, доколко е вярно, но е факт, че се считат за полезни, напълно противоположно на идеите от преди няколко години.
Toва го разбрах, де, ама кой го казва това? Щото диетологията в страната ни не е много развита, ако се съди по липсата на говорене по тия въпроси извън контекста на Гала - а на лекарите тази сфера им е по-скоро съседна, така че повечето не могат да дават експертни мнения в нея.

Едит: А мазнините са съвсем приемлив макроелемент, ако хранителните навици се оформят около тях. Особено през последните десет години високомазнинната-нисковъглехидратна диета е обект на доста проучвания (един бърз гугъл показва, че не е поредната "ОТСЛАБНИ ЗАВИНАГИ ЗА 6 ДНИ" мания), предвид че се прилага при редица медицински състояния (епилепсия, някои форми на аутизъм), а и на мнозина полярни антрополози и въобще изследователи им се е налагало да карат на нея - даже е имало един пич в началото на 20-век, дето е откарал 9 месеца така, върнал се е без здравословни проблеми и се е подложил на още 1 година такъв режим в името на науката, отново без негативни последици.

Изводите до момента като цяло поставят нея и умереновъглехидратната (в смисъл на такава с качествени въглехидрати) на кантар като здравословен начин на хранене, комбиниран с физическа активност.
Last edited by Trip on Mon Nov 12, 2012 11:32 am, edited 1 time in total.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Nov 12, 2012 11:31 am

Другото което трябва да се вземе предвид са така наречените superresponders - т.е. хора които на даден медикамент/ диета/ лечение имат много по силна реакция от очакваното. Така че примерно съм убеден че да речем Аткинс ще е много добра за 3 от 1000-те които я тестват, добра за 97 и за 900 мех ... което горе долу корелира с реалните данни за всяка диета, начин на хранене.

А как се развива диетологията - в момента витамините са канцерогенни в излишни количества.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 12, 2012 11:31 am

Емо, не го казват само у нас, наистина не са някакви екзотични теории, но имена не мога да ти цитирам.
I don't wanna die

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 12, 2012 11:35 am

Morwen wrote:Емо, не го казват само у нас, наистина не са някакви екзотични теории, но имена не мога да ти цитирам.
Еми, найс, но докато при другите типове храна все можеш да отбереш нещо качествено от гадния полуфабрикаат, при шоколада няма как да знаеш дали не се блъскаш с шит, освен ако не си купиш някакъв супер-чист Линдт с огромен процент какао, примерно.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Mon Nov 12, 2012 11:37 am

Morwen wrote:По впечатления от нашия стол, половината от масата на храната в столовете е от мазнина, така че дори хамбургер от Макдоналдс е по-здравословен. А за плодовата салата трябва да внимаваш с какви плодове е и да няма добавки.
Морви, аз само му викам стол на заведението, че е горе-долу толкоз претенциозно на вид, обаче готвят вкусно. То във всяко заведение готвят мазно, обаче по-добре пълнени чушки да ядеш, отколкото паниран кашкавал дето плува в мазно.

Иначе салатката ми вечер е само плодчета с лъжица киселко мляко - никаква захар и други калории.

Но дори и при това пак съм си закотвила тия 10 кила плюс. Те са резултат на нерви, депресия, нарушения на съня, коренна промяна в ритъма на живот (разбирай - от година и нещо не съм помирисала планина и/или пещера, спелеологията се налага окончателно да я зарежа) - само седене пред писито в работата, и единственото физическо усилие е ходенето от работа до къщи и обратно. Ако тръгна да пазя диети, направо ще си нокаутирам горкичкия организъм. Много по-умно и трайно решение е да работя в посока на оправяне на начина на живот и психическото здраве. :)

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 12, 2012 11:37 am

Другото което трябва да се вземе предвид са така наречените superresponders - т.е. хора които на даден медикамент/ диета/ лечение имат много по силна реакция от очакваното. Така че примерно съм убеден че да речем Аткинс ще е много добра за 3 от 1000-те които я тестват, добра за 97 и за 900 мех ... което горе долу корелира с реалните данни за всяка диета, начин на хранене.
И тва е вярно, да. Като цяло универсалната цел е да си поставиш кръвната захар под контрол. А иначе проблемът с не-мисленето за това какви и колко въглехидрати ядеш е този, че изключително огромна част от въглехидратите на пазара са под формата на изкушаваща гняс, докато качествени мазнини не се намират трудно.