Аз пък съм чувал (
http://en.wikipedia.org/wiki/Television_pilot), че пилот е тестова версия на първи епизод, която се прави за доказване на концепция пред продуцентите или се пуска пред публика, за да се провери аудиторията (при аниметата се пуска под формата на special или OVA).
Чак когато се докаже ефективността на идеята пред шефовете или публиката, шоуто се пуска за сериализация.
Понякога първият епизод на шоу по телевизията е идентичен с пилота, друг път е някаква негова преработена версия.
Примерно ТВ шоуто Alcatraz: първите две серии не са буквално пилота, а редактирана версия с добавени нови сцени. (Това го четох в статии на журналисти от io9.com, които са гледали и двете.)
А пък първата серия на Elementary е пилотът 1:1.
При аниметата е по-сложно, защото правенето на 23 минутна серия отнема много пари и около година половина време (писане на сценарий, правене на стори бордове, организиране на производство и пр. и пр.), затова пилотът обикновено е някакво евтино OVA, което после не служи за първи епизод.
Срещал съм разнообразни случаи - първата серия на Kitou Kid е идентична с пилота (който дори първо беше излъчен по друга телевизия), а пък първата серия на Macross Frontier е редактирана версия с добавени сцени спрямо special-а, който излезе няколко месеца преди това. Tiger And Bunny пък има пилот, който няма нищо общо с излъчените по телевизията епизоди.
Много анимета получават потвърждение без пилотни епизоди.
Cartoon примери - първите две серии на Young Justice и Green Lantern TAS са идентични с пилотите им (даваха ги около година преди да започне серийното излъчване на тези заглавия).