Войната за Граала приключи странно и нелогично. Ще цитирам по памет един от героите "Никой не знае какво се случи.".
Т.е. сценаристите трябваше почти в прав текст да кажат - "Обяснението не е тук, търсете го в друго заглавие!".
Въпросът е защо Граалът се задейства преди да се приключи целия ритуал (т.е. всички servant-и да бъдат избити). Явно ритуалът и самият Граал са нещо съвсем различно от това, за което ги мислят маговете и църквата.
Като twist е много хитър ход, ама е досадно след 25 серии, да ни оставят без отговор или поне без hint (и понеже е prequel никой нямаше да се спойлне от такава информация).
Да обобщя:
Кефят ме много неща в това шоу - графиката, анимацията и играта на сеютата.
Музиката е добра и подходящо използвана.
Кефят ме и част от сюжета и диалозите.
От един момент нататък обаче, точно най-рационалните играчи изперкаха и почна масово душене с голи ръце, а трагичните ситуации се лееха с кофи.

Положителните емоции в последната част, също бяха сложени ни в клин, ни в ръкав.
Някак останах с впечатлението, че на авторите им е свършило вдъхновението и са напляскали разни странни и несвързани неща, а после са си измили ръцете с лудостта на персонажите и с Diabolus ex Machina (http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/M ... sExMachina), която да докара plot-а до състоянието му в началото на Fate/StayNight (което не съм гледал).
(Дали всъщност самият Граал не е Diabolus ex Machina? Не виждам никакво друго обяснение.)
Накратко - противоречиви впечатления.
Има много хубави елементи, но има и няколко лоши.