http://www.youtube.com/watch?v=MBjrjq9N9NM
Moderator: Moridin
Сряда, 15 август
Голяма пушилка се вдигна из медиите. КЗД била искала да извади Ботев от учебниците в името на етническата коректност. Та се наложи чак Игнатов да си прекъсне отпуската, за да успокоява развълнуваната общественост, че правителството и лично Борисов са твърдо Ботев да си седи… където си седи.
Предполагам, че обществеността предполага, че това изваждане е замислено, за да може в учебниците да се отвори място за нови герои. Щото историята не е дядовата ръкавичка. И затова така остро реагира.
Добре му става на човек, като види такава патриотична бдителност сред населението. Българи сме все пак. Но в случая работа е малко нещо понасилена. КЗД възложила на разни експерти да прегледат учебниците за етническа, полова, религиозна и т.н. дискриминация. И те, да си оправдаят парите, търсили и под телето вол. В един от докладите е направена бележка на издателство „Просвета” за учебника им по български за 7 клас. Щото там, в урока за предаване на чужда реч, материалът се онагледявал с пример от Ботев: „Бунтовникът не може да се примири с това, че турците „беснеят над бащино му огнище”. Та в доклада се препоръчва: „Приведеният текст би могъл да бъде спестен и заменен с друг, доколкото в случая не се изучава Ботев, а се посочва пример за правилно и неправилно цитиране.”
И шефката на издателство „Просвета“ Йоана Томова яхнала метлата: „Да изхвърлим ли Ботев от учебните програми?”
Чакай, ма, како, кой е казал да се изхвърля Ботев? Доколкото разбирам става дума за това, че утре може някой автор на учебници, патриот по душа, да включи математическа задача: „Филип Тотю гръмнал трима турци с пищова си и заклал още пет със сабята си. Колко турци общо е утрепал?”
Не сме ние човек, дето ще защитаваме една синекурна комисия, която троши по 2-2.5 млн. лв. годишно за тоя дето духа. (Между другото, предвид на масовото навлизане на ВЕИ и по-специално на вятърните централи, тоя израз трябва да се преосмисли, но тук няма място да обясним какво имаме „на предвид”…) Въпросът е принципен. Защо веднага го удряме на патриотизъм, когато имаме близка среща с обикновена глупост. Знаете ли какво са написали експертите за разказа на Ангел Каралийчев „Майчина сълза”, поместен в учебника по български за 5 клас на „Булвест 2000”? Че пращал негативни послания по отношение на увреждането и на изоставянето на деца. Щото нали там ластовицата изоставилата „сакатото лястовиче”, но някъде над Южна Африка и домъчняло и помолила вятъра да му занесе една нейна сълза: „Тук се внушава, че изоставянето на „сакатите” деца е норма, а не негативно явление…”
Това е не по-малко идиотско от бележките за Ботев. Но няма патриотичен заряд. Защото пък, за нещастие, в КЗД има няколко турци. И то за един заговор не ти трябва повече…
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Между другото, когато гласувате, имайте предвид, че с гласа си отпускате и по 12 лв. субсидия на избраната партия… За 4 г. една такава ваша необмислена постъпка ще й донесе 48 лв.! За всеки малоумник в НС (нали не е нужно да се убеждаваме, че в парламента има и такива), отпускаме на партията над 200 хил. годишно. И за Емо Фаса сме плащали, и за оня, дето викаше, че преди 500 г. сме се освободили от турско плащаме. Ония, де, щото те бяха двама. Имаме бол, плащаме.
Не бих си позволил да ви агитирам да се въздържате от гласуване, но сметките показват, че с колкото по-малко гласове ги изберем, толкова по-евтино ще ни излизат. Ако народът не се беше хвърлил като вдовец на хоро да гласува за ГЕРБ, гражданите нямаше да имат 1 678 583 гласа и съответно къде 21 млн. годишна субсидия. Сега разбирате ли защо по избори се скъсват да говорят за по-висока избирателна активност?!
Ако на това му казваш даване на източници - добре. Авторът има голям проблем с разликата между факти, (хипо)тези и доказателства.Източници бяха дадени, включително цитати от тефтерчето на Левски за писмата, които го примамват в Ловеч
Не е посочено от кое време е този текст, но в него се говори за публикации от 90-те години, което означава, че е сравнително нов. Като източник е посочен сайтът "Буквите". За мен турските думи (не турцизми) правят изложението още по-неразбираемо.Цитираният текст е от време, когато са се ползвали повече турски думи, днес се набляга на английските както знаем.
Ей с това ме засегна и затова се напънах да ти напиша целия този отговор (който се надявам да прочетеш). Напънах се да прочета цялото, защото ти го препоръча. Разбираш ли? Когато някой, за чиито интелектуални способности имам положително мнение, препоръчва текст, аз се доверявам на преценката му. Ти написа, че си струва да се прочете, аз се напънах и го прочетох. В този случай сгреших. Изводите си ги направих вече.Па като не ти е допаднало, да не се беше напъвала да го изчиташ цялото. На мен пък ми беше интересно и реших да го споделя.
Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests