A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Mon Apr 21, 2014 6:25 pm

В-к 24 часа:
Въпреки че сериалът е американски, в него участват предимно английски актьори - Шон Бийн, Питър Динклидж, Лина Хийди. Действието се развива в средновековна Европа, където няколко фамилии се борят за трона на Седемте кралства, известни като Вестерос. Няма ясно изразени добри и лоши герои, зрителят сам ги преценява.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3975064
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Mon Apr 21, 2014 6:28 pm

Малко смесен като цяло епизод, определено гледат да експериментират спрямо книгата. Силен Тивин с неговия си маниер на говорене, великолепен поглед върху истинската същност на диваците и техните отношения със севера, Джон Сняг почва да прилича криво-ляво на актьор, но Петир Белиш малко не ми хареса, в книгата неговата сцена се усети много по-силно, може би заради дългия build-up и мистерията.
Раничко вкарват Желязната банка, а се зачу и името на Златната Компания - все интригуващи развития :D
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Apr 21, 2014 11:42 pm

Много як епизод. Силно начало, силен край. Сцената с Джейми и Сърси в септата беше много по-интензивна и многопластова, отколкото е в книгата (където той тъкмо се е върнал по това време). Единствено Сам и Гили са ми досадни, но на този етап вече мога да кажа, че имам стопроцентова вярва в сценаристите, че ще направят сериала наистина феноменален, без да се стремят да следват плътно книгата.
And you can't dance with a devil on your back...

Jester
Commoner
Posts: 43
Joined: Wed Jun 05, 2013 1:33 am

Post by Jester » Tue Apr 22, 2014 12:38 am

Да, краят беше силен. Надали щяха да завършат с робската окова и възникващото самопознание на Мирийнеца, ако просто търсеха висока продаваемост на продукта, LFbg :)

Само Денерис да не жестикулираше като циганка :lol:
You've got seven kinds of cock breath.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Tue Apr 22, 2014 3:09 am

Много добър и добре балансиран отъм съдържание епизод. Доста нишки плетат там...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Apr 22, 2014 5:59 am

Някои хора смятат, че сцената с Джейми и Сърси е изнасилване. Аз не го виждам по тоя начин, при все, че беше бая по-комплексна от аналога си в книгата. Какво мислите? Това доста променя персонажа на Джейми, ако е така.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Post by Dr. Horrible » Tue Apr 22, 2014 8:58 am

https://tv.yahoo.com/news/game-thrones- ... 00643.html

Тотално изнасилване си беше, мен ако питаш. Тя крещи "Не, не, не, недей!", той разкъсва дрехите и я поваля на земята и я оправя. Добави това към сцената от първи епизод, където той искаше да правят секс, а тя отказа и го изгони.

Аз пък не разбирам защо Мартелите правят оргии във всяка своя сцена. Сцените са яки, но би било готино да не им бяха единствените :D
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Apr 22, 2014 9:19 am

Всъщност тя викаше "не е редно"...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Tue Apr 22, 2014 9:37 am

Четох че са искали да направят сцената от "Не, не недей" към съглсаие, но хич, ХИЧ не им се е получило. Чисто изнасилване си беше, та изсраха едно голямо и сочно върху Джейми, тъкмо когато трябва да започне да влиза в правия път. Много, много зле.
Ето и отговора на Мартин, for what it's worth:
http://io9.com/george-r-r-martin-respon ... socialflow
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Tue Apr 22, 2014 11:10 am


Jester
Commoner
Posts: 43
Joined: Wed Jun 05, 2013 1:33 am

Post by Jester » Tue Apr 22, 2014 12:01 pm

Не е много ясно дали е изнасилване. Сърсей се дърпаше главно защото бяха в непосредствена близост до трупа на Джофри. И след това спря да се дърпа, после пак.

Табуто за изнасилване е доста по-олекотено в света на Мартин, тъй че такива случаи не са престъпление. Кръвосмесителната връзка дава известното право на Джейми да прави каквото си поиска с нея. Не е като да не сме чували досега, че те са едно цяло. Сърсито постоянно го натъртва :)

А пък как това е пречка за влизането му в правия му път ми е съвсем неясно. Няма set ground rules за влизане в правия път. Не е изнасилил непозната селянка от нивата, а собствената си сестра. Която той обича и мрази. Която сигурно щеше да го спре, ако има проблем с това.

ЕДИТ: Доста по-оскърбителна беше речта на Тивин :) Тотално несмутен и неангажиран дядото пак си говори за продължаване линията на семейството.
You've got seven kinds of cock breath.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Apr 22, 2014 3:54 pm

"Не е редно"-то за мен го спира да не е outright gratuituous stuff. И после "Не ме интересува"-та на Джейми. Имаше някаква двойнственост и в двете реплики, първата по линия на "Не ща"/"Не тук", втората по линия на "Моралните норми не важат за нас"/"Писна ми да ти търпя униженията". Тя видимо си се погнуси от него, точно преди той да й изсъска онова с hateful woman-а. А и той е импулсивно копеле, в крайна сметка, тая черта не изчезва надве-натри в някаква random redemption арка.

Някаква мъглява представа за моралната реформация на Джейми, честно казано, по-малко ме вълнува, поне в праволинейния си вариант, отколкото какъв отзвук ще има горното в следващия епизод. Подозирам, че това тук беше tipping point-ът, отвъд който Джейми почва с покайването for realz, възлагайки задачата на Бриен, почвайки да се държи като реален Lord Commander и т.н.

Мисля, че е интересно мотивацията му за всичко това да се крепи И на срама от някаква най-после осъзната трансгресия в отношенията му със Серсей, на някакво осъзнаване, че връщане назад няма.

Отрязаната ръка и разните му драми имаха явно отражение във връзката с Бриен (за добро), във връзката му с баща му (за лошо), във връзката ми със себе си (за ... различно), трябваше да има ефект и във връзката му със Серсей.

Тя пък естествено също беше в правото си да се държи както се държа, след като оня кютук баща й просто я смаза с оня урок с Томен.

От нейна гледна точка всъщност сцената я лиши от цялото й семейство наведнъж - първородното мъртво, Мирцела заложник на Мартелите, Томен отнет, баща й дори не я погледна, по-малкият брат убиец, братът-любовник изведнъж толкова чужд, че нещо, което някога са считали за повече от нормално (за целувката говоря, не за секса) изведнъж я гнуси.

Мисля, че цялата идея беше, че от тоя момент нататък всякакви илюзии за "нормалност" в това семейство не може да има, тъй че грозната реалност на инцеста трябваше да лъсне някак. Проблемът е, иронично , че няма как да лъсне чрез инцест, щото тоя момент за зрителите вече е running joke -> недокрай consenual секса.

(Това се върза и с останалите сцени, впрочем: бабето обяснява на Мардж, че просто ше трябва да ги мине всичките престолонаследници поред, Давос обяснява на Станис, че без войници в калта - и кинти за тях - няма да стане, Хрътката обяснява на Аря, че по-слабите са касички и нищо повече, Сам мести Гили уж на по-безопасно, а я натиква буквално в някакви лайна, където очевидно всички ще я мразят, Джон обяснява на другите на какъв косъм са диваците да му разкрият лъжата, а пък Денерис отваря очите на робите за реалното им положение, след като Даарио убива шампиона на гелосаните чичаци в стил Индиана Джоунс и Свещения кивот.)

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Tue Apr 22, 2014 4:21 pm

Тва последното и аз го забелязах, и четох как някои хора смятат че отношението на Хрътката, как диваците изколват онова селце и т.н., както и сцената в септата, трябва да покажат как всички тия герои - някой по - тъмносиви, други по - светло- все пак са убийци и вършат лоши неща, независимо колко една евентуална публика може да ги героизира и харесва. Не съм сигурен до колко съм съгласен, но може и така да се чете. И разбира се, финала в който очакването е и Денерис да се покаже като такава (хвърлянето на снарядите без да я ебе кой господар, кой роб), за да се види че всъщност уж е качествено различна.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Apr 22, 2014 9:02 pm

Съгласен с Трип за катарзиса на Джейми. Нещо повече, обстоятелствата са толкова драматично различни от тези в книгата, че тая сцена не би могла да се случи по друг начин, ако изобщо щеше да се случи.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Apr 22, 2014 10:05 pm

Ми рейпна си я като едното нищо. Спокойно можеше и без това, не можах да му намеря смисъла, все едно какво казват, че трябвало да представлява.

Са, извинявайте, ама нещо се загубих. Диваците са още отвъд Вала, нали? Или бъркам? И ония от селцето сиреч и те бяха отвъд Вала?

Питам, защото всеки път, когато стражите отворят портите, дават някакви финландски зимни пейзажи, три метра сняг и пр. А пък канибалите и другите подскачаха по някакви полянки. Къде са в крайна сметка тези хора?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests