Morgana wrote:Аз гледах The Merchant of Venice с Ал Пачино, Джеръми Айрънс, Джозеф Файнс. Не знам защо са избрали за филмиране тази толкова трудна Шекспирова пиеса. Все още не мога да преценя дали са се справили, но поне филмът е ситуиран в правилната епоха, а не като Хамлет или Ромео и Жулиета. Невероятно изпълнение на Ал Пачино, но той пък кога е играл зле. Този човек е Актьор, толкова емоции предава само с изражението на лицето си, без да казва и една дума. И пак - краят. Какво искаха да кажат с този край, с лодката и стоящата на брега Джесика? Някой да е гледал филма?
Съжалявам за късния коментар, ама този път реших да се направя на интересен и да гледам филма чак когато го пуснаха по кината

това в кръга на шегата, разбира се.
Ами честно казано, останах със смесени чувства. Първо, самата пиеса е трудна за поставяне, още повече че тематика е горе-долу противоречива (т.е. антисемитизъм). В общи линии, адаптацията ми заприлича доста на телевизионен театър, главно заради стила на заснемане. Това не означава, че филмът е лош, просто очаквах малко повече интерпретация (макар и не толкова колкото в "Romeo+Juliet", но може би нещо като "Richard III" на Ричард Лонкрейн, да кажем). Интересно ми е дали в англоговорящите страни е имало субтитри, обаче, защото все пак е запазен оригиналния език на пиесата ...
Колкото до актьорите, Ал Пачино както обикновено е брилянтен, на него просто му е като втора кожа да играе Шекспир. Все пак, мисля си че беше далеч по-добър като Ричард III в "Looking for Richard", но това е доста субективно. Колкото до останалите, Джеръми Айрънс, от когото се възхищавам, ми беше някак си малко безличен, същото важи и за Джоузеф Файнс. А, и беше доста забавно изборът на Крис Маршъл за Грациано (за тези които се чудят, този образ играеше Колин в "Love Actually"

)
За сметка на това, много добро впечатление ми направи Лин Колинс (Порция) - мисля че тя е находка, освен това видях че вече е играла Шекспир в театъра (Офелия и Жулиета). Между другото, Лин е второто и име, а първото е Виола ...
Абе в общи линии ми хареса, макар че според мен можеше малко повече свобода в адаптацията, все повечето актьори бяха на добро ниво, и можеше да се постигне повече, но и така не съжелявам за 6-те лева