Сексистки хроники

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amelia
Moderator

Re: Сексистки хроники

Post by Amelia » Fri Aug 18, 2017 7:37 pm

2. Идеята е точно да не питаш или ако ще го правиш, да го правиш в "relationships that feel safe", след като си се самообразовал:

Some marginalized/disenfranchised folks will tell you not to ask them anything; don’t be offended by that. Folks are tired, and that is understandable because it is exhausting to be a marginalized person in this world. Do the work to educate yourself. Ask questions within relationships that feel safe, and do so respectfully.

Ако така действахме в училище, никой нищо нямаше да научава.

3. Дребнаво заяждане за дребнаво заяждане.

4. Белите плащат повече данъци, най-малкото щото доходите им са по-големи. А черните се възползват повече от социалните помощи, поради същата тая причина.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 18, 2017 8:23 pm

Amelia wrote:
Fri Aug 18, 2017 7:37 pm
2. Идеята е точно да не питаш или ако ще го правиш, да го правиш в "relationships that feel safe", след като си се самообразовал:

Some marginalized/disenfranchised folks will tell you not to ask them anything; don’t be offended by that. Folks are tired, and that is understandable because it is exhausting to be a marginalized person in this world. Do the work to educate yourself. Ask questions within relationships that feel safe, and do so respectfully.

Ако така действахме в училище, никой нищо нямаше да научава.

3. Дребнаво заяждане за дребнаво заяждане.

4. Белите плащат повече данъци, най-малкото щото доходите им са по-големи. А черните се възползват повече от социалните помощи, поради същата тая причина.
2. Тук иде реч не за наука и знание, а за сложна и динамична социо-икономическа ситуация, която отгоре на всичко подлежи на един куп противоречащи си интерпретации. Не е баш като в училище и не е огромен провал понякога да очакваш привилегированите хора да положат малко усилие преди да изискват от теб да го полагаш.

4. Дай да питаме белите и черните дали биха искали да си сменят местата. Не можеш да говориш за репарации, когато причината за неравните данъци е че едната група е изкуствено държана в боклука.
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Aug 18, 2017 8:41 pm

Roland wrote:
Fri Aug 18, 2017 8:23 pm

2. Тук иде реч не за наука и знание, а за сложна и динамична социо-икономическа ситуация, която отгоре на всичко подлежи на един куп противоречащи си интерпретации. Не е баш като в училище и не е огромен провал понякога да очакваш привилегированите хора да положат малко усилие преди да изискват от теб да го полагаш.
Не и когато си по слабата страна която се нуждае от подкрепата им за да се промени статуквото. Борбата иначе става много по дълга и трудна.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 18, 2017 9:27 pm

The Dragon wrote:
Fri Aug 18, 2017 8:41 pm
Roland wrote:
Fri Aug 18, 2017 8:23 pm

Не и когато си по слабата страна която се нуждае от подкрепата им за да се промени статуквото. Борбата иначе става много по дълга и трудна.
Е не е като малцинствата да не се опитват да образоват постоянно. Не е въпросът "върши работата вместо мен", а по-скоро "не чакай всичко наготово да ти се снесе".

И все пак имай предвид, че тоя текст е писан конкретно за allies, които се самоопределят като такива и искат да помогнат, не за мнозинството като цяло. Предполага се тези хора да имат желание за инициативност.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Aug 18, 2017 10:05 pm

На мен ми е ясно, че ситуацията е сложна, ама така няма да се опрости. Знанието е знание. Хората го сдобиват в по-големи количества и с повече желание ако отсреща се държат по-приятелски с тях или поне им отговарят на въпросите. И на мен ми се иска населението някак си по магичен начин да се самообразова за всичко, което намирам за важно, за да заживеем автоматично в един по хубав свят, но това очевидно не се случва, така че трябва да ползваме други методи. И трябва да ти кажа, че от даскалските курсове, които изкарах до тоя момент, основният извод е, че хората учат най-добре, когато има добър relationship с тоя дето ги учи, когато могат да видят това дето учат с очите си и да го пипнат с ръцете си и когато имат колкото се може повече разнообразни начини за научаване и за показване на знанията им. Т.е. да ти дадат куп книжки или линкове към текст и да ти кажат "опраай се и ни нъ търси, докат не ги прочетеш тея", просто няма да сработи, защото малцина са тея, дето искат да четат стени с текст в днешно време. Особено когато това дето четат не им е от пряк интерес за личните битиета. Най-доброто в тоя случай е наистина хората да седнат и да си говорят, да си задават въпроси и да си отговарят на тях.

Да шутираш любопитството и интереса на привилегированите към твоите проблеми в чатала е да се шутираш сам в чатала. Както Драгъна каза, привилегированите са си окей и без теб, но ти няма как да станеш окей без привилегированите, така че в твой интерес е да обясняваш, вместо да си изморен и скандализиран, че не могат да ти четат мислите.

За данъците, просто показвам какъв отговор може да се очаква от страна на бялото население, което и без това отдавна реве, че му е писнало да хрантути някви безработни паразити. Тук имаме сходни дебати с индианците и работата изобщо не е проста. Щото белите вече са наляли бая пари в сякви програми за издръжка на такива и онакива, а такивата и онакивата продължават да не си стъпват на краката и да искат още пари. Същата е историята с ромите в България. Ясно е, че белите не правят достатъчно, но изобщо не съм сигурна, че маргинализираните малцинства полагат всяко усилие, за да направят нещо с ресурсите, които са им отпуснати. Това с репарациите дори не мога да си представя как ще стане от логистична гледна точка. Какво - ще отпуснат месечна стипендия на всеки чернокож в страната? Тук имаме годишна стипендия за индианците и понеже тя е пусната преди твърде много години, заради инфлацията вече е някви абсолютно нищожни суми. Или ще им дадат крупна сума от ен на брой долара? И на всички чернокожи или на такъв брой, какъвто е бил оригиналния брой по време на робството? Всички ли чернокожи ще получат пари или само потомците на роби, които получават под еди какъв си паричен праг? И като им платим репарациите значи приключваме казуса? Пито-платено - онея да се оправят, оттам насетне сами изискванията към тях са същите като към белите? И ако ще даваме репарации на черните, айде и на индианците, латиносите и жените? На ирландците? На италианците? На евреите? И тея репарации трябва да ги плащат само белите мъже? Дето са потомци на робовладелци? А репарации от Африка ще искат ли - в крайна сметка белите не са ги ловили с ласо из Африка, други чернокожи са ги ловили и продавали на белите?

Това е такъв епохален клъстърфък, че по-добре вместо да си губят времето с него, да измислят как да приложат universal basic income щото е хиляда пъти по-реалистичен (а и времената ще го наложат).

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 18, 2017 10:28 pm

Виж ми поста към Драгъна по повод образоването и към кого е насочен постът.

Сега, ти си жена в научна среда, не е да нямаш идея какво е да те дискриминират. Но също така ти си преподавател, на теб това да образоваш ти идва отвътре и имаш опит. Не всеки има такъв майндсет или нужния информационен багаж. Затова с хората, които ИСКАТ да бъдат allies, това трябва да бъде диалог, не лекция. В крайна сметка животът на тия хора често е достатъчно тежък и без да са ти длъжни да те образоват.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sat Aug 19, 2017 12:26 am

Амелия, отдавна се чудя кво още правиш там, изглежда там не ти допада. Ясно е, че си в чужбина за да изкарваш кинти и за реализация, но ако наистина се дразниш на толкова неща ....

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Aug 19, 2017 12:31 am

coldie wrote:
Sat Aug 19, 2017 12:26 am
Амелия, отдавна се чудя кво още правиш там, изглежда там не ти допада. Ясно е, че си в чужбина за да изкарваш кинти и за реализация, но ако наистина се дразниш на толкова неща ....
Image

Колди - това го видях като бях последно на Хийтроу. После разбрах че собственика е канадски учител.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Aug 19, 2017 12:32 am

Абе, честно казано, лично почти съм нямала неприятни преживявания с хора в научните среди. Те са учени и знаят как се борави с научни факти, та рядко ми се налага да им обяснявам квото и да е. Да, имало е моменти, в които някви лица са ми дрънкали някви глупости (най-вече свързани с емоционалността на жените, дето ревяли и ненам си кво си) и това ми е било натоварващо и дразнещо, ма е толкова нищожно нещо in the grand scheme of things, че не си заслужава да се терзае човек за него. На системно ниво.... Абе все още не съм стигнала там, дето са баш системните пречки, ама и там сякаш се е подобрило положението. Виж, извън научните среди е забавното, като ми заразвяват някви недоразбрани научни аргументи с цялата категоричност на битието. :lol:

Та там се обясняваме, няма как. Ма то не е и задължително лошо, колкото и досадно да става понякога - когато чилякът отсреща не е злонамерен, а се опитва да намери истината и той, се случва да извади някой аргумент, който е интересен и не съм го чувала преди, от който научавам нови неща и който ми помага да си развивам гледната точка по тези така спорни теми (дори ако става дума за оборване на въпросния аргумент, а не приемането му). Ей затова си мисля, че не може да стане тая работа само с книжки и без неудобни въпроси към уморените маргинали. Това е ДИАЛОГЪТ в крайна сметка.

@coldie , точен и навреме. Както винаги.

Oui. Je suis garbage.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Aug 19, 2017 12:44 am

Roland wrote:
Fri Aug 18, 2017 10:28 pm
Затова с хората, които ИСКАТ да бъдат allies, това трябва да бъде диалог, не лекция. В крайна сметка животът на тия хора често е достатъчно тежък и без да са ти длъжни да те образоват.
Колко от хората, които искат да бъдат allies, ще продължат да го искат, когато откажеш да ги образоваш и ги пратиш да четат това, това, това, това и това? Колко ще продължат да го искат, когато им кажеш да си мълчат, защото са привилегировани и нищо не разбират, или когато им кажеш, че са привилегировани и затова са ти длъжници, макар че не са избирали да се родят такива? Колко ще продължат да го искат, когато дори това, че се възмущават сега от расизма, те обижда, защото триста години по-рано и така нататък?

На мен първите точки в текста ми казват директно, че за мен е по-добре да не си губя времето в опит да бъда "съюзник" на автора - да си мълча, да не уайтсплейнвам (ВТФ?!?!?), да прочета един милион книги, да не споделям мнението си, когато поискам... Допадна ми - донякъде - единствено точката за цветната слепота. Макар че и с нея ми е трудно да се съглася напълно, поне съм склонен да я разбера. Другите обаче... Първата ми реакция към тях беше реакцията на грозния и тъпия: "Майната ти, аз съм привилегированият, аз съм в силната позиция, или се съобразявай с мен, или хващай пътя."
Last edited by tigermaster on Sat Aug 19, 2017 2:37 am, edited 2 times in total.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 19, 2017 12:45 am

Съгласен съм, че това е част от диалога, да. Мисля, че идеята е да не очакват хората с по-голямата привилегия това да им се дължи.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Aug 19, 2017 1:09 am

Нали се сещаш че ако на твоите не им се обяснява подробно, в интернет има едни други места където са готови да говорят и обясняват колкото е необходимо за расовите отношения черни бели. И че всъщност не са привилигеровани, а им се полага.

Отношението на мацката е отблъскващо. Може да е приемливо за специфична прослойка която се тресе от white guilt, но не работи добре в генералната публика. Да се държиш надменно и снизходително е сигурен начин да рекрутнеш по малко от максимума.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 19, 2017 1:11 am

С много други неща съм съгласен, но надменно и снизходително държание в тоя линк няма.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Sat Aug 19, 2017 10:57 am

Защо третирате текста на написаното в линка и въобще цялата тази реторика за истина? Подобни глупости са флат ърт левел на простотия и няма защо да се образоваш за неща, в които вярват група мрънкащи недоносчета. Хората като цяло и реалността са коренно различни от вижданията на групичката. Въобще това крайно, ама крайно вярване в бялата привилегия и систематичната опресия и там каквото още бяха наблъскали (като списъкът расте всеки ден, щото някой постоянно се сеща за неща, дето не му изнасят и не му правят света по-лек) е само това - вяра. С други думи - поредната болна религия няма нужда да ѝ се обръща внимание. Още повече, че ни е невъзможно да се отървем от големите две, които влачат по себе си колосални щети.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Aug 19, 2017 1:53 pm

http://www.cracked.com/blog/why-hate-do ... ve-to-win/

Image

Картинката е леко извадена от контекст. Статията си струва да се прочете.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”