Добре де, няма да казвам "не го обогатява". Просто го обогатява пренебрежимо малко

И това е съзнателен избор - направено е така, че да може да бъде пренебрегнато.
В двете неща, които ти даваш като примери - "ще бъде обект на по-нататъшни книги" и "възможните идентичности на Егон VI" - тоест всичко това са
евентуални елементи от
теории за
възможното развитие на историята. Тоест няма особено въздействие върху историята, която вече имаме. А аз обичам да изтъквам като най-ценно това, което вече имаме, а не да евентуални препратки към бъдещето с пренебрежимо малко значение за качеството на историята.
Когато стане дума за "Пътят на кралете" в съзнанието ми веднага изникват най-епичните и надъхващи моменти, които са ми направили впечатление - когато Далинар заявява епично, че е спасил безценни човешки животи за един вълшебен меч, когато Каладин вдъхновява мостоваците, диалозите му със Сил, цялата история на Шалан... И ми е някак странно, не в този форум и в тази тема, а като цяло в местата за обсъждане на тези романи, че хората се фокусират толкова силно върху тотално периферни елементи от текста, като това дали в някоя интерлюдия един от героите не е онзи треторазряден герой от Елантрис. Знаеш колко обичам интерлюдиите на търговката Рисн - ако някой ми каже, че в 10 глава на петия Мъглороден има сцена, в която героите са в някакъв бар и на една маса седи жена, която по описание съответства на Рисн и има подхвърлена реплика, че някога се е занимавала с търговия, това ще ми се стори приятно забравим плюс, не най-великото нещо евър.
Просто си споделям личното усещане, не казвам, че художествените произведения трябва да се разглеждат само през една или само през друга призма, всеки може да се кефи на каквото си иска. И именно богатството от гледни точки прави обсъжданията на каквото и да било интересни. Просто имайки се предвид колко незначителни са тези тънички връзки между книгите на Сандерсън, колко по-добре е използван този похват на други места и колко божествено яки са други неща в Сандерсън, искрено не разбирам защо хората толкоз пишат за това