The Series Topic, Part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Martix
Archmage

Re: The Series Topic, Part III

Post by Martix » Sun Feb 25, 2018 5:16 pm

Гледах го вече Края на *** свят и съм фен, но е много комиксов. Обръщат повече внимание на естетиката, отколкото на характерите и диалозите. Пак е задължителен, ама 13 Reasons ми пада по-на-сърце. :ninja:
There are no rules! I'm gonna get you!

penzata
Forsaken

Post by penzata » Sun Feb 25, 2018 10:59 pm

При мен бе тъкмо обратното. Суровостта при пресъздаването на персонажите от TEOTFW ме спечели. За краткото време, с което разполагаха, характерите им бяха изградени чудесно; същото беше и за диалозите. Ценя, когато повечето неща не се казват, а се показват и то малка част от тях, нужна ти сам да навържеш всичко.

Най-любимите ми тийнщини през последните години са Life is Strange, Dope, The Edge of Seventeen и The End of the F***ing World. 13 Reasons Why е след тях. След седем изгледани епизода, мнението ми е, че сериалът е чудесен и е доста добре направена тийн драма.

Ще метна едни бързи плюсчета: радва ме Тони (харизмата и стила му), татуираната мацка, на Хана приятелката от първия епизод, която се премести и беше адски жизнерадостна и Джеф братчеда (който мяза на Кристиано Роналдо), който е някакво страхотно клише/антиклише/клише: хем е някакъв простоват спортист, хем е пълен с дълбокомислени изказвания, хем е гимназист, хем вербалната му мъдрост е огромна; някак като клишето за мъдрия просяк или старец. Много е готин, когато се появава и общо взето появите му са някак сюрреалистични на фона на всичко друго.

А това, че и на @Ghibli и на @Martix не са се харесали Хана и Клей е разбираемо - и двамата са страшни лицемери, но това е хубавото. Не са типичните главни аутсайдери герои, което е страхотно. Благодарение на това, другите около тях изглеждат толкова пълнокръвни и не като типичните клишета. (Имам проблем единствено с Кортни, която колкото и да смуче обяснения за поведението си, са ми крайно недостоверни)

Това, заради което тръгнах да пиша този (явно свръхдълъг) пост е за Хана и някои неща, които каза @Martix .
Самоубийството ѝ е постфактум, заради това тя обяснява как едните събития водят до другите и т.н, и т.н. Имам предвид, че този подход работи за това да симпатизираш повече на хората, около нея, отколкото на нея самата. Ако показваха само събитията - и те оставяха сам да ги навържеш, - които довеждат някой до самоубийство, тогава емоционално би бил обвързан повече с него. Но поднесени по този начин нещата са някак по-леки и лично аз не симпатизирам вече на самоубиеца, просто защото него го няма и няма как да му се помогне вече. Докато при живите драмата и тегобата продължават, и най-вече нещата, които не са осъзнавали, че реално са станали причина за нечия смърт.

И точно тази свръх аналитичност на Хана е адски достоверна: въпреки че има нагласата да свръх анализира всичко и да намира всчики парчета, които са довели до текущия пъзел, не означава, че тя има силата да игнорира тези "капки". А, когато нямаш нужната психическа и емоционална здравина, за да пребориш всичките "капки", то тяхната натрупваща се вълна те премазва; въпреки че го осъзнаваш, нямаш представа как да му противодействаш. И хем Хана е прекалено аналитична, хем с лека ръка бързо си намира повърхностни причини, с които да обясни края на приятелството си с Джесика и Алекс, въпреки че тя най-добре от всички знае, че зад всяко нещо стоят десетки други навързани причини. И точно това е, което я прави тийнейджър. Свръх аналитичноста може да те смаже и, когато нямаш нужните емоционална и психическа сили (които неминуемо се придобиват с течение на времето) да ѝ противодействаш, може да се окаже пагубна, както е в нейния случай.
Last edited by penzata on Sun Feb 25, 2018 11:04 pm, edited 1 time in total.
The hardest battles are fought in the mind.

Martix
Archmage

Post by Martix » Mon Feb 26, 2018 3:46 pm

Поизгледах 13 Reasons Why, така че може да продължим дискусията.
@penzata, В сериалът има предостатъчно сцени от гледна точка на останалите герои, така че не им е притрябвало Хана да обяснява каквото и да е, за да започнем да симпатизираме и на "лошите". Show not tell е супер подход, но не мисля че 13 Reasons губи нещо от прекалената си обяснителност (освен че Хана губи credibility).

Ако сезонът има основен недостатък, това е че не представя реалистично как се стига до едно самоубийство. Картинката обрисувана вътре е много убедителна и логически издържана, но истинските самоубийства не са такива. Толкова доре навързан сюжет се получава само по филмите. А дали самоубийството се гламоризира? Авторите са се постарали да го представят възможно най-devastating и гадно за всички намесени, но пак има известна доза симпатия към действията на Хана, чисто щото касетите й са главен катализатор на всичко и нямаше как да оставят същата структура, но някак си да я представят в мрячна светлина. На мен лично това не ми е проблем, защото не гледам сериала заради свойствата му да лекува душевноболни хора и да движи лявата агенда, а заради правдивото му представяне на социалната динамика в училище. Напълно е ок обаче, на някой да не му хареса сериала заради горните причини.

А що се отнася до социалната динамика, сериалът е перфектен - особено в последните 4-5 епизода, където всико ескалира до логичното си развитие, а не до някакви холивудски клишета. Развитието на всички герои е общо взето най-доброто което можеше да изберат сценаристите. Начинът по който събитията влияят на учениците е от мастърклас, Хана сътвори буря, не по-малко разрушителна от Бурята в сърцето на Life is Strange и този път няма магически бутон който да заличи тази буря от спомените, никой не остана невредим. Развитието на Джесика и Джъстин може да получи само ръкопляскания. Шърли най-накрая си осмисли съществуването. Дори самия Клей накрая започна да прилича на човешко същество, вместо на аниме протагонист. Татуираната мацка Тони засия в последните епизоди. Дори jock-овете като Брайс и Зак се нюансирани. Единственото ми оплакване от края е, че не се беше обърна достатъчно внимание на Тайлър, който остана неразвит и прекалено типизиран като училищния сталкер. Кортни също беше прекалено крайна в кучковостта си. Развитието на Алекс дойде изневиделица, но не е ли в това смисъла? Възрастните са не по-малко изпипани, като майката на Хана трябваше да получи номинация за глобусите.

Колкото до оплакването на @Ghibli в спойлер тага на предната страница. Може би забеляза, че сцената в джакузито прескочи на едно място след като Зак си замина, демонстрирайки нагледно, че момичето се е отнесло/заспало плюс това е сетъпнато, че тя е вече празна отвърте, иска всичко да спре, и се е дистанцирала то тялото и живота си и напълно нормално в този случай да реагира малко по-свободно на социални дразнители. Дебилно е един начин да го наречеш, но това не го прави hole в сценария и е консистентно с развитието на героинята и събитията, довели до тази сцена.
Виж, по-дебилна беше цялата сценка в стаята на партито на Джесика, и трите й края, но дори тази най-слаба в сезона сцена е по-силна от половината кино в момента.
Една хубава режисура и музика стигат далече, а в 13 Reasons Why ги има с тонове.

11/10
There are no rules! I'm gonna get you!

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Mon Feb 26, 2018 4:03 pm

Глейте Troy: Fall Of A City :mrgreen:

Обратното на черната пантера е, там външните фактори влияят толкова противоположно, че посредствена продукция, вместо да е оценена въз основа на приемливата си нефелност е закопана в земята заради тях и никой не гледа дали нещото въобще става за нещо като цяло, а се плюе на общо основание. Инак, че Ахил е черен не е толкова проблем, но латино/африкано гръцките богини определено беше топкек решение, за което не става дума никъде, де, само ахил е проблемният.

penzata
Forsaken

Post by penzata » Mon Feb 26, 2018 4:17 pm

Martix wrote:
Mon Feb 26, 2018 3:46 pm
Поизгледах 13 Reasons Why, така че може да продължим дискусията.
@penzata, В сериалът има предостатъчно сцени от гледна точка на останалите герои, така че не им е притрябвало Хана да обяснява каквото и да е, за да започнем да симпатизираме и на "лошите". Show not tell е супер подход, но не мисля че 13 Reasons губи нещо от прекалената си обяснителност (освен че Хана губи credibility).
Сериалът печели от прекалената обяснителност на Хана, защото по този начин аз (зрителят) се дистанцирам емоционално от нея (което го считам за огромен плюс) и наблягам повече на останалите персонажи. А това, че сериалът предлага и допълнителна плътност за тях чрез техните гледни точки е още по-голям плюс.

Примерно: първият епизод ме издразни доста и ми трябваше солидно усилие да го догледам, заради "лицемерното" желание на Хана точно да гламоризира акта си и да сътвори огромна буря с касетките си; гътва се (бие си шута) и оставя всички да се оправят с хаоса. Ненавиждам подобни хора, заради това и трудността от гледането, а не заради неправдивостта на сериала (епизода) и персонажът на Хана.

Реално и аз гледам сериала, заради добре направените социални взаимоотношения и клик бейта с това да пускаш всеки епизод, за да разбереш кой ще е следващия на касетата и защо Хана се е гътнала, не работи при мен, защото не ме интересува.

Това, което исках да ти кажа в предния пост, но се оплетох от словоохотливост бе, че прекалената аналитичност и обяснителност на Хана я правят пълнокръвна за мен. А склонността ѝ да анализира в детайли действията на другите спрямо нея и пречупени през изкривената ѝ призма и едновременно с това да подхожда адски снизходително към точно тези други, я прави убедителен тинейджър и страшен лицемер.

penzata
Forsaken

Post by penzata » Mon Feb 26, 2018 4:40 pm

И, щото съм гаден Нетфликс фенбой :lol:, по едно и също време с якудзата на Лето ще излезне мини-сериала Collateral, който изглежда страхотно. Заглавието му е идеално избрано, но пак стои леко кофти, заради страхотния филм на Майкъл Ман със същото име. Но това да са му кусурите.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Mon Feb 26, 2018 4:46 pm

Стига бе човек, изглежда ужасно и тая цигания за музика :vomit:
Ако трейлъра си не могат да подредят и поднесат като хората какво остава за 10-те часа, дето ще ги мъчиш после

пп. От друга страна и Звес е черен :metal: :metal: :metal: :metal: BBC, баче, ся ме е най-яд, че не яхнах sjw вълната на време, с пълни глупости можех да стана мега богат

penzata
Forsaken

Post by penzata » Mon Feb 26, 2018 4:59 pm

Дуде, не отива подобно снобарско мнение :hihi:, от чуека дет се счупи да хули Карбонеца, а после бъро го излапка. :roll:

Чесно казано ми е писнало от (маркетингово) добре скалъпени трейлъри, които подвеждат и крайният продукт се оказва зле. Предпочитам подобни "невзрачини", които бегло да ме запознаят с произведението, да ми дадат някаква сламка, за която да се хвана и после да оценявам филма/сериала спрямо неговите, а не на трейлъра и тийзъра качества.
Мрънкям, ама вахти и снобарското изречение избацах от моя страна. :ninja:

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Mon Feb 26, 2018 5:01 pm

Е баче за кво се хвана в тфа да ге, уно полката.

Иначе карбона, ко да кажа, като видя нещо толкова колосално просто не мога да отвърна очи, както сега с Троя. За два епизода отиде от 5 буквално до 2 (както е в imdb), отдавна не ми се беше случвало да виждам подобен ужас, за който са плащали данъкоплатци, а всеки ден минавам по български улици. Иц ъмейзинг.

penzata
Forsaken

Post by penzata » Mon Feb 26, 2018 5:06 pm

Историята, хладната визия, Кари Мълиган, жената свещеник и нетипичната, невръзваща се с подобен трейлър и история "цигания за музика". :mrgreen:

penzata
Forsaken

Post by penzata » Mon Feb 26, 2018 11:00 pm

Аш ис бек бейби. :panda:
Първият епизод от трети сезон на Ash vs Evil Dead започва с подобаваща епичност и продължава с взаимно надскачащи се оувър дъ топ сцени, чак до дади кул финалето. :lol: Липсваше ми този сериал. :mrgreen:

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue Feb 27, 2018 12:40 am

Аз преди доста време бях гледал 13 Reasons Why, почти веднага след излизането му, и даже писах ревю в сайта. Но вече не помня много :D
Но съм съгласен, че подходът беше много интересен - някак хем съчувстваш на жертвата, хем виждаш кога преувеличава и кога не е достоверен свидетел, хем все пак в някои ситуации си е обективно жертва, хем ти става жал за всички други замесени хлапета... Някак много пълнокръвна картина на тийн проблемите ми беше - и цялостното усещане от гледането ми беше едно силно съчувствие към всички герои и всички тийнейджъри.
Не мисля, че сериалът гламоризира самоубийството, дори точно обратното. Но съм съгласен, че самата Хана се опитва да гламоризира своето собствено самоубийство и това е много реалистично, поне според мен.
И наистина е голяяям кликпейт, всеки епизод просто те кара веднага да продължиш.

Навихте ме за The end of the... !
But goddamn,
you got me in love again

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Feb 27, 2018 1:20 am

А, спомних си какво още ме дразнеше в 13-те причини. Тия бедни страдалци (първо Хана и по-късно Клей), които се отнасяха с такова презрение към родителите си. Не просто не споделяха нищо от проблемите си, а активно ги лъжеха, защото опазил бог да се разкриеш пред хората, които са те създали, хранят те и те обличат, искрено ги е грижа за теб и имат десетилетия жизнен опит над твоя и ресурси за справяне с лоши ситуации, с каквито ти не разполагаш. Пикльовци.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Tue Feb 27, 2018 7:27 am

Като говорите за тийнове Аш показа как се действа с тях в началото на трети сезон, плюс и отношението му към джаза, тоя филм е гигантски :metal:

penzata
Forsaken

Post by penzata » Tue Feb 27, 2018 9:25 am

@Ghibli съгласен съм с теб (от текущата ми камбанария и мен много ме дразнят подобни неща), но все пак в огромната си част понятието "благодарен тийнейджър" си е чист оксиморон.

Мен едно нещо (нитпикинг) ме дразнеше адски много: отворената рана на челото на Клей. Еми, как не се намери някой възрастен да действа като възрастен в тази ситуация? :dunno: Вярно, че келешът не "искаше" помощ, защото нищо му нямало и трудно може да излезеш на глава с тийнейджър(и) - които в повечето случаи са пасивно-агресивни, - но в такъв момент възрастният (родителят) трябва да се държи като възрастен. Подобна отворена рана се шие, иначе след това не се пипа и накрая остава доста видим белег. Доста неадекватно поведение на адекватен родител, който уж го е грижа за детето му.
Редно бе майката на Клей да му удари един задврътняк и да го води на лекар; ако пък той реши да я съди за физически тормоз, мамчето е адвокат - ще се самозащити :hihi:.

Както каза @Martix, Кейт Уолш прави страхотна роля като майката на Хана. А и е егати готината майка - казва ѝ на Хана да вземе да стане поетеса или учител по поезия, обаче малкото мрънкалниче ѝ вика, че в тая професия нямало кинчи. :shock: Вахти и децата.

п.п. Докторе, изпуснал съм ти ревюто. :oops: Като изгледам сериала ще го прочета.