Young adult романите обикновено са писани за читатели между 12 и 18 години, но статиската показва, че близо половината от четащите ги хора са възрастни. Те редовно представят теми като съзряването, първата любов, приятелството и т.н. Смятат се за лек преход между детските книги и литературата за възрастни. Но понякога границата е много условна, разбира се, и не е съвсем ясно къде може да се сложи даден роман.
Като цяло Young Adult e жанр, който няма добра слава. И това си е с причина - в доста случаи това са книги, които са по-прости и елементарни от качествените романи за възрастни, но лишени от магията и чара на детските романи. И това е гадничко. Но все пак напоследък излизат страшно много неща, които влизат в този етикет, и част от тях получават признанието на читателите и стават изключително популярни. Темата е за тях

През годините бях чел различни неща, спадащи в тази категория - "Игрите на глада" ми харесаха адски много, след това минах през доста скучни заглавия като "Аз съм номер 4", "Стоманено сърце" на Сандерсън и "Червен изгрев" на Пиърс Браун и всички ми бяха изключително тъпи, та реших повече до този жанр да не припарвам.
Но в последната година, дали защото работя с тийнейджъри, дали защото съм станал по-малко критичен, попаднах на някои много интересни неща. Всички те са писани в последните няколко години и авторите им стават много популярни. И реших да отворя тема за тях.
Най-първо се запалих по трилогията Winternight на Катрин Ардън, започваща с "Мечока и славея". Толкова много ми харесват, че направо не искам да ги нарека young adult, макар да ти смятам за близки с този жанр.
Това лято прочетох "Жената котка" на Сара Дж. Маас и така се възхитих от стила ѝ, че веднага ометох и трилогията "Двор от рози и бодли". Доста доволен останах, макар да си имаше развлачености и ужасно скучни секс сцени. Като гледам тя планира да пише още в този свят, така че с интерес ще следя. Има и друга поредица, "Стъкленият трон", още по-популярна, която още не съм чел. Ама си я купих!
Сега прочетох "Сянка и кост" на Лий Бардуго - първа книга от поредицата "Светът на Гриша". И тя като Арден е със средновековен руски сетинг, което ми се струва адски увлекателно. Много ми хареса и веднага ще прочета и следващите книги от поредицата. Видях, че по нетфликс ще правят сериал.
Вие чели ли сте някои от тези неща и какво мислите за тях?