Просто като видях прекарсната корица с Шалан и не се стърпях. Нямах намерение да я купувам, но си казах "Е, не те ли е срам, това е най-обсъжданото книжно събитие в България в твоя фийд, освен това на корицата е ШАЛАН. Не те ли е срам да не си купиш Шалан, след като преди две години си купи гадната сива безвкусица, която бяха сложили вместо Ясна?!" И си го купих.
Хубаво е изданието, има ги вътре илюстрациите на хералдите, наистина е красиво. И превода е добър, но за жалост отново несъгласуван - Далинар Тоягата си е станал изведнъж Чернотрън, а най-болезненото е Мост четири, който е станал мостик 4... Но при все това на български пак си ми върви по-лесно и приятно!
А иначе точно с разстройството на Шалан имам много хубав спомен от студентските години. Бях още първи курс, на случаен принцип ми се беше паднало да изнасям доклад точно за него, трябваше да отида в библиотеката на Александровска болница, до която се стигаше през едни много странни коридори, които бяха като лабиринт и дори част от тях минаваха през едно тясно вътрешно дворче... Имах чувстото, че никой друг човек никога не е откривал това кътче. И там имаше страшно много медицински книги, включително един огромен наръчник на заболяванията на английски в няколко тома, където за всяко състояние имаше страхотно описана и детайлна информация. И аз четях с трепет и не можех да повярвам какви чудесни източници съм намерил. И там леличката ми позволи да изнеса речника за да снимам страници от него само ако си оставя телефона и личната карта и аз тичах покрай болницата докато намеря ксерокс

Нооо, иначе, не ви съветвам да четете толкова медицински дефиниции и примери само заради книгата.
Много от психичните заболявания се повлияват в една или друга степен от културната среда, имат си специфики в различните култури и общности и тъй като Сияйните рицари са много конкретна група, която няма еквивалент в нашия свят, е напълно безсмислено да се чудим дали описанието на състоянието ѝ съответства точно на това, което наблюдаваме в повечето случаи в нашия свят. Безсмислено отвсякъде.
Просто се насладете на Шалан!