Въпреки голямото ми желание да участвам в дискусиите, нещо позациклих. Прочетох глави 20-24 много бързо, после три дни четох само комикси и гледах сериали 

И сега прочетох глава 25 и останах шокиран, не знам как да се чувствам  

- Spoiler: show
- Каладин не усеща удовлетворение като войник, нито като хирург, затова осъзнава, че трябва да стане... психолог       Не знам какво мисля за по въпроса. Не знам какво мисля за по въпроса.
 Забавно е как веднага почва с емпиричните методи и казва "опитайте различни видове лечения при хора с меланхолия, тревожност и посттравматичен стрес и вижте кой подход при коя група дава най-добрите резултати" В смисъл - това са някакви основни, съвсем базови разбирания, които обаче никой от "специалистите" в книгата ги няма, затова когато Каладин каже нещо такова, изпъква като невероятния и уникален психолог и терапевт В смисъл - това са някакви основни, съвсем базови разбирания, които обаче никой от "специалистите" в книгата ги няма, затова когато Каладин каже нещо такова, изпъква като невероятния и уникален психолог и терапевт Няма лошо, че е избрал тази кариерна ориентация, но просто ми се иска "специалистите" в книгата да не бяха показани като тотално некадърни, защото това налага вредни стереотипи за психиатричното лечение. И странно ми се вижда да са ЧАК ПЪК ТОЛКОВА зле ардентите, че да затварят всички в тъмни килии и да очакват така да се оправят - уж културата и цивилизацията е малко по-развита. Няма лошо, че е избрал тази кариерна ориентация, но просто ми се иска "специалистите" в книгата да не бяха показани като тотално некадърни, защото това налага вредни стереотипи за психиатричното лечение. И странно ми се вижда да са ЧАК ПЪК ТОЛКОВА зле ардентите, че да затварят всички в тъмни килии и да очакват така да се оправят - уж културата и цивилизацията е малко по-развита.
Иначе сега наистина виждам пробойни в уж съвършения уърлд-билдинг на Сандерсън. Просто някои неща са нелепи 

И те и преди са били нелепи, просто сега ги виждам по-ясно.
Примерно едно време много се радвах на интригуващата система от полови роли, в която мъжете са войни и се бият, а жените са книжниците и съответно мъж да чете им изглежда нехармонично - като жена да е с броня и да се бие с меч. И това е интересен опит за създаване на друг тип свят от нашия, свят с различни полови роли. Обаче Сандерсън не обмисля нещата докрай и пак почва да налага стереотипи и разбирания от нашия свят. Макар жените да са единствените, които са грамотни и могат да четат, пак са репресираната група в обществото. Най-смешно е при хирурзите - щом в този свят само за жените е прието да четат, защо тогава хирурзите не са основно жени? Но не - за да се запази логиката на 
нашия свят - мъжете са хирурзите, жените са само подчинени асистентки, то се чупи напълно логиката на 
измисления свят - и великите хирурзи и лекари не могат да четат и имат нужда асистентките да им четат книгите за болести, за да научат как да лекуват  

Безумно е! Докторът разбира всички лекарства и значението им, но го знае само защото асистентката му е прочела веднъж книгата за лекарствата.... И ако в кабинета има шкафче с лекарства, то докторът няма да знае кое да даде на пациента, защото не може да прочете етикетите, трябва асистентката да ги прочете  

Абсолютно нелогично. Да дадеш на жените толкова голяма сила - грамотност!!! - но пак да ги направиш подчинени дори в професии, които изцяло разчитат на грамотност, е доста недоклатена работа.