Коронавирусът и ние

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Yan
Site Admin

Re: Коронавирусът и ние

Post by Yan » Tue Apr 13, 2021 5:26 pm

А, междувременно в БГ -> Цял футболен отбор бе ваксиниран с дефицитната "Пфайзер" Земи тия приоритети и тая държава...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Apr 13, 2021 6:41 pm

Бойко даде вече 25 милиона за стадиона на Ботев, едни ваксини ли няма да му се откъснат от сърцето...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Apr 14, 2021 2:12 pm

При нас заключиха, че ваксинираните ще се ползват с привилегии, ще могат да си правят каквото искат, а ние останалите ще мрем. :ninja:

Супер безумно. Разбирам, да е в момент в който всеки може да се ваксинира и да е един вид стимул, но е адски нечестно в контекста на тва че за хора като мен ваксинация ще има Септември чак (ако съм оптимист). Начи цяла година спазване на мерки, за да опазим рисковите групи, а ся тея ще могат да си правят квото си искат.

Сериозно обмислям ваксинационен туризъм с едно пфайзерче.

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Wed Apr 14, 2021 2:35 pm

На мен това ми се вижда един от най-ефективните начини да мотивираш хората да се ваксинират. Явно "няма да се разболееш от доста опасна болест и потенциално да я предадеш на по-уязвимите си познати и роднини" не е достатъчно добра причина, ама "боцни се и може на море в Гърция" печели всички.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Apr 14, 2021 3:10 pm

Ambartanen wrote:
Wed Apr 14, 2021 2:35 pm
На мен това ми се вижда един от най-ефективните начини да мотивираш хората да се ваксинират. Явно "няма да се разболееш от доста опасна болест и потенциално да я предадеш на по-уязвимите си познати и роднини" не е достатъчно добра причина, ама "боцни се и може на море в Гърция" печели всички.
Да бе. Ама е едно когато ваксините са достъпни за всички, друго е когато не са. Аз и 90 процента от познатите ми тук искаме да се ваксинираме. Но не можем. Нямаме право. Няма и да проимаме, до минимум септември. И в тоя смисъл емпатията намалява. Добави и тва, че разни инфлуЕнсъри си организират нелегално парти в клуб без маски и без карантина и за тях няма последици и младото поколение съвсем ще изтрещи.

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Thu Apr 15, 2021 10:28 am

Разбирам фрустрацията, но не виждам причината да се ограничават ненужно ваксинираните хора от желание за някаква обща правда. Въпреки нашите (подозирам доста нестандартни) обкръжения, за множеството хора всъщност е нужна допълнителна мотивация да се ваксинират, когато им дойде реда.

Dark Cloud
Scholar

Post by Dark Cloud » Thu Apr 22, 2021 9:59 am

Да разкажа и аз една искрена и лична история по темата.

Началото на март от фирмата ни предложиха да се включим в приоритетен списък, тъй като според РЗИ, по някаква причина, IT компаниите (където 95% от хората нямат проблем да работят от вкъщи) трябва бързо-бързо да се ваксинират. Както и да е, когато ни обявиха това нещо условието беше "Не знаем кога ще ни дойде реда по списък, ако се окаже в период без други налични ваксини ще ни предложат само Астра". Съответно доста хора (аз включително) не се записахме, защото за Астра мога да си се регистрирам и сам на his.bg, където и когато ми е удобно.

Fast forward до миналия петък. Сутринта ни пускат мейл - другата сряда ваксинираме всички записали се в списъка, в Пирогов, с Pfizer. Има още трийсетина свободни места/дози, ако има желаещи извън списъка да се обадят. Пуснах една бърза заявка, тръпнах в очакване до понеделник - наредих се сред късметлиите. Сряда сутринта, в 10:00 да съм в Пирогов (разделиха ни на групи от по 5-10 човека с график през половин час).

Идва уречения ден и час, пристигам в 10 точно, виждам едно-две познати лица от офиса, влизаме вътре, хората са доста учтиви и helpful, не някакви сърдити лелки. Докато попълваме документа на съгласие виждам че на две-три места има табели "Ваксинации по здравния регистър само с Astra Zeneca", на въпроса ми кога и по регистъра ще може с други ваксини - очаквали около 10 май да има от всичко за всички. Попълнили сме си документите, станало е 10:05, посочват ми пред кой кабинет да изчакам с думите "ей тази възрастна госпожа вече трябва да излиза, веднага след нея влизате и сме готови за две минути"... Въпросната възрастна госпожа седи до 10:20, като през това време ту някой доктор, ту мед сестра, ту нейния придружител я увещават да се ваксинира, че е безопасно, че "тая е от хубавите ваксини", докато все пак тя благоволи и в крайна сметка в 10:25 за всеобщо облекчение най-после приключиха с нея и си тръгна. После самия процес наистина траеше само няколко минути, обаче като излезнах тепърва трябваше да минат останалите от фирмата в моя времеви диапазон (за планирани/фирмени ваксинации има само един кабинет), а пред входа вече чакаха следващата група. Един колега беше в следобедните групи и после ми писа че целия график си е таковал майката, някои хора са повисяли около час, след като са пристигнали в колкото им е казано... Надявам се на втората игла да няма пак подобни истории :?

От цялото нещо най-много продължава да ме човърка какъв беше големия напън да ваксинират бабата при очевидното и нежелание, ще я изпращят ли нанякъде, национално съкровище ли е, що ли... Дано да е жива и здрава, при мен засега освен очакваната мускулна болка на убождането и малко замаяност вчера други странични ефекти не е имало. Скоро очаквам да започна да чувам шепота на Бил Гейтс.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Thu Apr 22, 2021 3:12 pm

Но пък за сметка на това, след загубеното ти време и нерви, обявиха, че пускат зелени коридори за РНК ваксини.

https://coronavirus.bg/bg/news/1753
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Apr 26, 2021 5:17 pm

Don't be a lawyer!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Apr 26, 2021 8:37 pm

https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/ ... 50581.html

"Част от тези ваксини (Янсен) ще бъдат насочени към туристическата индустрия, за да започне имунизацията преди старта на туристическия сезон, тъй като препаратът се поставя в една доза. Обмисля се и имунизирането на ромското население с мобилни пунктове."

Приоритети... Тва си ги представям как приоритетно ще ходят на сафари у гетото с дартс гън от джипката pew pew, щото ще е единственото ефективно.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Apr 27, 2021 4:00 pm

"Заради Вас стана не скандал, а бой" - как лични лекари получават COVID ваксини
Според разпространената позиция на институцията няма правомощия да прави график на общопрактикуващите лекари (ОПЛ): "РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога - дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги".
Безумие пълно. Организацията на ваксинацията продължава да е напълно липсваща.
Don't be a lawyer!

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Apr 27, 2021 6:16 pm

Междувременно тъпотата на целокупното население продължава да изумява. Това е от форума на Forplay и ме потресе.
Предисторията - човекът се опитва да си запише детето за летни групи в детската градина, след като е боледувало известно време и не е ходило. В градината не му вдигат телефона, когато накрая успява да се свърже със зам. директор се оказва следното:
- Една от възпитателките е ходила на работа с ковид през април, твърдейки, че е просто хрема. Заразила е всички, почти целия персонал.
- Директорката е в болница, мъжът ѝ на апаратно дишане.
- Зам. директорът в болница, жена му на апарат.
- Мед. сестрите са в болница, тежко състояние.
- Две учителки са починали, родители от тези групи също, тъй като децата им са го занесли.
- Готвач и чистач са в много тежко състояние в болница.
- Десет учителки са с ковид по къщите, някои от тях зле.
При вече над 16 хиляди починали толкова ли е трудно някаква елементарна мисъл и да си стоиш вкъщи като си болен...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat May 01, 2021 12:21 am

Дискотеките са отворени и хората наваксват. Ще е интересно да видим как ще се движат новите случаи - след седмица -две ще е ясно какви са ефектите.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat May 01, 2021 12:42 am

Се едно не са спрели да пият и да слушат музика на групи. В трамвая има повече ученици без маски отколкото в некое забито клубче, та чак такава статистика. Поне това с пазаруването сутрин идиотията я махнаха, ся поне мога да отида рано преди всички мумии да са опипали стоката и и да са подбрали по-хубавото. Щото тоя пембен коридор не го спазват пенсиите изобщо, по цял ден се щурат на пазар. Иначе пропагантата колко добре вървят опашките за ваксинация и липсата на хаос са на макс.

Поне видяхме къде отиват ония фурми.
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue May 04, 2021 1:09 pm

Още една прерязана лентичка, или обратното, така де. от офнюз тва.
Борисов тържествено закри третата вълна на COVID-19 у нас.

С чест можем да кажем, че сме приключили и третата вълна - с намаляването на заболелите. И в същото време, когато институтът „Роберт Кох“ ни вади от рисковата група, мисля, че можем да оставим фактите да говорят, коментаторите - каквото искат.
Искаме, ма няма смисъл. Сяе до него с отразена светлина носната кърпичка-министър, ама маската дето носи проваля ефекта.
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram