Хари Потър 6

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Syberian
Misting

Post by Syberian » Tue Dec 13, 2005 12:09 pm

Ама аз на Rogue го казвах Image... просто ъм... малко ми спря нета и докато го пусна. Съгласявам се с твоето мнение, изключая частта за козуначените рецепти :D
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Dec 13, 2005 12:38 pm

Аз не съм съгласна, че е страхотно добра каквато-и-да-било литература Потър, но това си е моето мнение...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Syberian
Misting

Post by Syberian » Tue Dec 13, 2005 12:41 pm

Уел, от гледната точка на възрастен :) но сигурно има причина дечицата да я харесват толкова, да? :)

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Dec 13, 2005 12:49 pm

Да, но причината не е в литературните качества на книгата :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 13, 2005 2:17 pm

Не съм изобщо съгласен - първият Потър се наложи пос вета ПРЕДИ масовия рекламен бум. :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Tue Dec 13, 2005 4:17 pm

Впрочем само за протокола да отбележа, че не съм тръгнал да сравнявам Потър с Пратчет, откаквато и да била гледна точка, освен чисто финансова. Просто поради чиста случайност (и наглост, разбира се, от страна на Егмонт да искат за тоя парцал 25 лева) се случи така.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Dec 13, 2005 4:22 pm

Аз донякъде съм съгласен с Роланд, поне относно литературните качества на книгата - поне първите три книги от поредицата наистна се открояват на фона на останалата детска приказна литература, това поне никой не може да го оспори. В тази връзка обаче съм съгласен и със Syberian, защото повече или по-малко, Хари Потър си попадна точно в тази ниша - на детските приказки. Не казвам, че е открил топлата вода, но честно казано в жанра наистна отдавна нямаше нещо забележително, или поне аз не се сещам.

Имайки предвид че класики като "Хрониките на Нарния" или "Хобитът" (тук изключвам "Властелнът на Пръстените") са в най-добрия случай от края на 60те години, или ако включим Астрид Линдгрен - 70те, то наистина трябва да е имало глад за подобни четива. След като оттогава са изминали поне 30 години, то Хари Потър наистина е явление, но за нашето време.

Всичко това е под известно условие, а именно че говоря за началото на поредицата. Поради самата идея да се проследят седем години от живота на едно момче, книгите просто не могат да останат същите и трябва да станат по-сериозни, за да не звучат смешно. Преходът се вижда много ясно в четвъртата книгата и нещата стават по-мрачни и сериозни, колкото повече поредицата приближава към края си. По тази причина аз смятам че Хари Потър наистина се откроява сред подобната си литература, но само що се отнася до първите три книги. От там нататък със съжаление мога да кажа, че Джоан Роулинг не е чак толкова добра, и книгите стават повече или по-малко обикновени, с други думи без нещо да ги отличава особено. За нейно щастие, рекламният бум вече е налице, така че това не се отразява на продажбите :)
This signature is not yet rated

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Tue Dec 13, 2005 4:25 pm

zhivik, донякъде съм съгласен. Основния проблем идва, че от 4та книга насам, нещата лично на мен са ми някак самоцелно сериозни, т.е сериозност заради самата идея че книгите трябва да са станали по сериозни. Което малко или повече разваля цялата тая идея.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Dec 13, 2005 4:36 pm

Да де, то и аз това се опитвам да кажа :) На мен лично книгити от четвърта натам почват да ми се струват един вид кухи, и най-вече бездушни. Просто магията на първите три я няма, някак си изглежда че Роулинг се опитва да избяга от детската атмосфера на първите три, и с това се губи това, заради което поредицата стана известна на първо време ...

Syberian
Misting

Post by Syberian » Tue Dec 13, 2005 8:09 pm

Съгласявам се абсолютно :) аз прочетох първите три книжки в един ден и ми се сториха едни такива, много милички и сладки и все такъв род прекрасни неща. След това като излезе четвъртата просто всичко започна скоростно да се прецаква... през цялото време едно такова тягостно усещане създават... и въобще го няма това, заради което ги четях в началото... куха работа. Image

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Tue Dec 13, 2005 9:09 pm

Ти ме разби, даже аз май не успях да ги прочета и 3те в един ден :)
Впрочем от 3та книга насам само в края (последните 2-3 глави) на 6та нещо ме трогна ...

Syberian
Misting

Post by Syberian » Tue Dec 13, 2005 9:30 pm

Е, аз бях много запалена тогава... невероятно много запалена :) Четвъртата я прочетох за има-няма десет часа... :)

Иначе, за шестата не знам - още я нямам. Но като я гледах днес по Славейков на всяка маса, такава разкошна и зелена, нещо просто ме човъркаше от вътре и ми беше любопитно... искам да я прочета! :D
Spoiler: show
А да отбележа нещо, за предишната книга... много трагичния момент със смъртта на Сириус. Само мен ли изобщо не ме трогна, понеже беше изключително глупава смърт? Тоест, аз ли съм безчувствена, или просто си е лошо написано? Image
Сложих грубия спойлър за 5-та книга в спойлър таг в полза на такива като мен, които още не са я чели - Demandred

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Dec 14, 2005 4:02 am

Ми да ти кажа не съм много сигурен. То
Spoiler: show
Смъртта на Сириус в 5та книга си е (доста) безмислена, но пък и авторката е вложила в описването и чувствата, които изпитва като си полива розите в лехата в градината й (ако го прави лично, де, аз на нейно място щах да си имам градинар И щях да правя като Боби от Джоуи :))
ма горе долу съответсващият момент в 6та е доста по-добре списан.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 9:28 am

Нещо забавно по темата:
Rogue wrote:Не знам откога не съм се смяла толкова:
Тери Пратчет за HP6:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainmen ... 732385.stm

И Нийл Геймън:
http://www.neilgaiman.com/journal/2005/ ... eacups.asp

Реакциите на някои потърманиаци... "Казвали са ми, че книгите му са много забавни, но не съм сигурен, че искам да чета нещо, написано от толкова дребнав човек"... "Това не е нищо друго, освен злобната завист на едно старче, ние всички знаем, че Джо е над тези неща"... "Да, подобна проява на ревност не заслужава дори отговор"... "Пратчет просто превърта, когато някой друг вземе малко от славата му".
Още в тоя дух
И няколко по-смешни:

Miserable git!!! Just Jelousy. So what if she only realised that HP was fantasy...The bloody book sold didnt it! Dolt. Tis Jelousy peeples. Cos shes a better writter then he will ever be.

"Not nice at all. Perhaps after all his complaining, whining, blatant jealousy, stupid ideas, and insults, he would've realized that he was a dipwad. I guess not, though. I was under the impression that authors usually encouraged others in their craft, but I guess some are bad, too."

"That guy is full of bull. He should be shot, especially for insulting Joanne on her birthday. Death to him! Jo knows he's full of s--- and so do we. Ignore the jealous one. That's all he is."

"He really rude and don't have any manner at all. Why must he insult her (especially on her birthday)! There are many HP fans and you, Terry Pratchett, just jelous! JKR is the best!"

"Well he certainly made sure that I would never read his books."

"I've never even heard of this author! Sounds like he's just after a bit of Jo's publicity."

"SOUR GRAPES!!

Grumpy jealous b*a*ard ;-) Know cares what he thinks, anyway."
И топика, от който идва:

http://forums.rpgbg.net/viewtopic.php?t=5166
And you can't dance with a devil on your back...

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Dec 14, 2005 12:39 pm

Нийл Геймън си го е казал най-добре, напълно подкрепям неговата позиция. Кой знае, може и Пратчет да се е подвел по подобна интерпретация, на това което Роулинг е казала - мисля че в топика с Геймън имаше подобен пример. Абе журналистическа работа, тъпото е, че хората се връзват на такива изпълнения.

Тук не изключвам и моя милост, защото онова дето го пуснах за Хари Потър 6 и 35 лв. в крайна сметка открих, че съм го прочел в един вестник, затова поднасям извиненията си на всички, вчера видях книгата, 25 лв. си е. Не че това е малко, но без да възнамерявам, заблудих доста хора.