Хари Потър 6

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Wed Dec 14, 2005 2:11 pm

Хари Потър определено има своите литературни достойнства, независимо от целия hype, който заобикаля книгата и от комерсиалния бум на книгите и филмите. не мисля, че някой може да го оспори, освен ако не е много голям игнорентин. тъй като предполагам вие не сте, ще продължа. ХП и книгите на Тери Пратчет за мен специално са книги за свободното време. имам предвид и двата приемра не изпъкват като особено софистицирани четива и не смятам, че може всеки да ги определи и да им сложи печат като "интелигиентен читател." имам предвид, аз съм виждал достатъчно интелигиентни читатели, които хареват едното, и други, които превъзнасят другото. в плурализмът принципно няма нищо лошо. но да се твърди, че ХП е за "глупаци", а Тери Пратчет за интелектуално възвишени индивиди е най-малкото липса на добър вкус. всички знаем, че ти си много интелигиентен човек Симо, но айде и "глупаците" като нас да си харесват ХП. сега верно, че не съм голям фен на Тери Пратчет, но определено признавам неговите литературни достойнства. ти разбира се, също признаваш Харипотъровите достойнства, но не мисля, че това ти дава правото да кажеш, че "интелигиентните читатели" харесват Пратчет, така както интелигиентните домакини използват Мистър Пропър. може и "Ехо" да мие съдове, но не мисля, че това положение прави едните "ползватели" по-"неинтелигиентни" от другите. нека всеки да използва каквото иска, било то Бонукс, Тайд или Ариел.

що се отнася до самия ХП, съвсем нормално е да се появи нещо такова в наше време. нямам намерение да повтарям думите на zhivik, по това отношение, защото съм съгласен с него. само ще кажа, че според мен е нормално дори да съществува подобна истерия, след като нещо такова е липсвало досега. самата Роулинг е изключително много повлияна от "Хрониките на Нарния" и "Хобит", което си го е признавала не веднъж и което откровено си личи в книгите й. а, за цената ще кажа, че на българското заглавие е меко казано смешна. аз лично нямам намерение да я купувам въобще. предпочитам да чета книгите на английски, 6 месеца преди да излязат на същата цена с окепазен и отвратителен превод.

Freddy Krueger
Adept

Post by Freddy Krueger » Wed Dec 14, 2005 5:11 pm

Аз винаги съм смятал Пратчет за завистлив в случая с Роулинг. Докато тя дойде той беше най-продавания текущ английски автор, но какво да се прави - някой чупи рекорда, друг пада зад борда. :D
FREDDY vs JASON
Winner Kills All

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 8:14 pm

Сашо, не си нацелил праилното място да се излагаш с тия приказки :) Пратчет е направил толкова пари от книгите си и има толкова награди и челни места по класации, колкото Роулинг никога няма да види дори при целия небивал бум на Потър. А читателите не ги деля на интелигентни и прости, а на малки и големи. Потър е за малките, ставайки и за някои големи, докато Пратчет пише само за големите. И като четиво е по-интелигентна литература, квото и да си говорим. това че ти, Чаво, ги слагаш под общ знаменател, нищичко не значи :)

Бтв, Пратчет в горните линкове критикув не Роулинг, а немарливия репортер, писал въпросната статия, за която става дума.
And you can't dance with a devil on your back...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Dec 14, 2005 8:24 pm

Дайте да се обзаложим колко време ще му отнеме на Спар, за да ти отговори, че Роулингс иам Хюго, а Пратчет не. :D
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Syberian
Misting

Post by Syberian » Wed Dec 14, 2005 8:40 pm

Роулинг има Хюго?! *speechless* :shock:
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 14, 2005 9:37 pm

Специално за парите Роулинг май е спечелила повече като се имат предвид сумите за правата за филмиране...

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Dec 14, 2005 9:44 pm

Roland of Gilead wrote:А Потър, особено в началото си, е страхотно добра детска литература...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Почвам се притеснявам за тебе, честно :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Wed Dec 14, 2005 9:50 pm

ако ще ми сравнявате парите за продаваемост и за качество, моля-моля. вижте го кафка, който надали може да се мери с днешните комерсиални гиганти, но който е всепризнат гений от цялата литература, която последва, заедно с много културни течения. това, че Пратчет или Роулинг имат много пари и са много продаваеми не ги прави кой знае колко велики. аз принципно не харесвам и двамата автори кой знае колко много тъй или иначе. независимо коя от двете литератури е по-интелигиентна и коя не. а, аз самия имам претенциите да бъда достатъчно интелигиентен човек.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Dec 14, 2005 9:52 pm

Elan Morin Tedronai wrote:ако ще ми сравнявате парите за продаваемост и за качество, моля-моля. вижте го кафка, който надали може да се мери с днешните комерсиални гиганти, но който е всепризнат гений от цялата литература, която последва, заедно с много културни течения. това, че Пратчет или Роулинг имат много пари и са много продаваеми не ги прави кой знае колко велики. аз принципно не харесвам и двамата автори кой знае колко много тъй или иначе. независимо коя от двете литератури е по-интелигиентна и коя не. а, аз самия имам претенциите да бъда достатъчно интелигиентен човек.
Прочети си пак мнението, моля те. Осмисли го. Прочети го още веднъж. Осмисли го. После може да се посмеем заедно...
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Wed Dec 14, 2005 9:55 pm

не ме интересуваш.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Dec 14, 2005 9:57 pm

Elan Morin Tedronai wrote:не ме интересуваш.
Е, ти се излагаш, не аз...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 10:20 pm

Не, бтв, мен ми писна Елан да се изхвърля, а Ян да го критикува без резултат и просто почва да трия вече, ако продължава това.

А че първият Потър е супер качествен за деца си държа на мнението :)
And you can't dance with a devil on your back...

Syberian
Misting

Post by Syberian » Wed Dec 14, 2005 10:23 pm

Ама защо, не са ли весели :)

Относно Потър - вярно си е. То е... като приказка. Малкото нещастно момченце, което всички тормозят, живее със злите си настойници и противното доведено братче, дето го мрази, изведнъж се оказва могъщ магьосник, цял нов свят се ширва пред него, невероятности, възможности, и всякакъв такъв род прекрасни неща. Като приказка :) точно. Всмисъл, то затова се харесва... понеже нали, е толкова мило как Нещата Се Оправят и доброто тържествува... как да не те радва.
:D
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Dec 14, 2005 10:27 pm

А пък аз се замислих за това, което Живик каза - че има някаква празнота, която е трябвало да се запълни. Наистина, кои са новите детски книги, като изключим Потър? Не мога да се сетя. От друга страна, аз и не се интересувам вече :Р
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Freddy Krueger
Adept

Post by Freddy Krueger » Thu Dec 15, 2005 10:28 am

Роланд, Роулинг е най-богата писателка в света и наистина има "Хюго", както и безброй награди за детско-юношеска литература - Смартис например е най-известната :D
FREDDY vs JASON
Winner Kills All