Caring for your introvert

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Random
Ascendent

Caring for your introvert

Post by Random » Sun Jan 01, 2006 11:37 pm

http://www.theatlantic.com/doc/200303/rauch

Статийка за интровертите и за това как да се отнасяме към тях. Аз като самоосъзнат интроверт я намирам за доста интересна, има няколко попадения в нея. Ектровертите да не се обиждат, пък може да не науат нещо полезно като инфо;)

Та ми е любопитно какво е съотношението интроверти/екстроверти във форума и какво мислите за единия и другия начин на поведение. Ясно, че и двете са си с предимства и недостатъци, но аз лично доста често съм се замислял над това колко по-лесно и хубаво би било, ако някои хора просто можеха да разберат, че не всички са като тях и че в тишината понякога също може да се крие красота:)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jan 02, 2006 9:45 am

I know. My name is ______, and I am an introvert. :wink:

Абе доста общи приказки но пък доста верни.
хехехе :)

How can I let the introvert in my life know that I support him and respect his choice?
First, recognize that it's not a choice. It's not a lifestyle. It's an orientation.

Second, when you see an introvert lost in thought, don't say "What's the matter?" or "Are you all right?"

Third, don't say anything else, either.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 02, 2006 10:49 am

Extroverts have little or no grasp of introversion. They assume that company, especially their own, is always welcome. They cannot imagine why someone would need to be alone; indeed, they often take umbrage at the suggestion.
Хех..

Аз съм съгласен с Рандъм - има добри попадения в статията, макар и написана по някакъв такъв силно американски стандартизиран тертип, явно по guidelines for a successfully reppresented thesis before an audience. Но краят е як :D
This is it. Ground zero.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Jan 02, 2006 11:48 am

10 минути се опитвах да напиша смислен пост...
Тъй като не се получи.
С две думи- има някои добри неща в цялата статия, макар че тая атмосфера на онеправданите интроверти хич не ми харесва...

Е баси, то направо звучи все едни, че е някаква болест. Казвам се Кирил и съм интроверт от 22 години???
Баси, все едно че си някакъв алкохолик или де да знам...

Плюс т'ва личното ми мнение (незащитено научно) е че насочеността (интровертност- екстравертност) се променя с годините...

Плюс т'ва... Абе забавно е човек да си прави тестчета за темперамент, интровертност и т.н. После като се запознае доста хора които са правили тестовете и като ги поопознае малко... Като им сравни резултатите с това, което е на практика и... Започва да се чуди има ли някакъв смисъл.. Ама е забавно ;)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Syberian
Misting

Post by Syberian » Mon Jan 02, 2006 12:44 pm

I suppose this common misconception has to do with our being more intelligent, more reflective, more independent, more level-headed, more refined, and more sensitive than extroverts.
Това ми хареса :Р всъщност цялата ми хареса. Random, благодарности =)
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

Random
Ascendent

Post by Random » Mon Jan 02, 2006 2:16 pm

Вярно е силно стандартизирана и по американски написана, но обобщава някои базови дадености, които е добре да се имат предвид в общуването. Не е задължително интровертите да са по-интелигенти, по-разбиращи и т.н., но е по-често срещаното явление. Освен това, според мен проблемът не е поставен като "инторвертите са потиснати и репресирани по дефолт", а по-скоро, че има съществена разлика между светоусещането на едните и другите, която трябва да бъде разбрана добре, за да се комуникира пълноценно.

И да, интро-/екстровертността може и да се промени с времето, но това е дотолкова трудно да се осъществи, че горе-долу може да се сравни със сексуалната ориентация. А някои хора просто са си интроверти или обратно в кръвта си и е невъзможно да се променят. Така че аз лично силно одобрявам тази черта да се счита за ориентация.

А краят е брилянтен. Това колко пъти, на колко ли хора съм бил аха-аха да им го кажа:) На някои съм го казвал всъщност, но не така добре формулирано.
10 минути се опитвах да напиша смислен пост...
Тъй като не се получи.
определено не се е получило :P
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Jan 02, 2006 3:38 pm

Хех :)
Мерси, приятелю.

Чакай само да хвърля още една идея. Всъщност да се говори за чисти типове интроверти или екстраверти е почти толкова глупаво, колкото да се говори за чисти типове темперамент. Просто всеки човек съчетава у себе си черти и от единия и от другия тип...
Така че да говорим за интровертите като за 25 % от хората, които притежават еди си какви и еди си какви черти е малко... хм... глупаво... :П
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jan 02, 2006 6:32 pm

Blah blah blah...

Аз пък съм интроверт, симулиращ екстровертност пред целокупното човечество, вкл пред себе си. И ся какво? Не прочетох статията, исках само да изкоментирам постановката от цитата на края й. ВТФ? Да разбираме, че общуването като такова е антитеза на интровертността? Ами ок, но ако искаш всички наоколо да ти мълчат, по-добре си стой сам в къщи. Не бих казал, че екстровертите дължат на интровертите нещо повече, отколкото вайс върса. Въпросът на разбиране е дотолкова равнопоставено двупосочен, колкото е при всякакви "крайности" :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

Random
Ascendent

Post by Random » Mon Jan 02, 2006 7:03 pm

Аз пък съм интроверт, симулиращ екстровертност пред целокупното човечество, вкл пред себе си. И ся какво? Не прочетох статията, исках само да изкоментирам постановката от цитата на края й. ВТФ? Да разбираме, че общуването като такова е антитеза на интровертността? Ами ок, но ако искаш всички наоколо да ти мълчат, по-добре си стой сам в къщи. Не бих казал, че екстровертите дължат на интровертите нещо повече, отколкото вайс върса. Въпросът на разбиране е дотолкова равнопоставено двупосочен, колкото е при всякакви "крайности"
Хъх... еми хубаво де, аз не мисля, че някой иска да поставя интровертността в противовес на общуването, нито пък в статията има подобно противопоставяне. Ако беше я прочел, може би щеше да го усетиш. Въпросът е, че аз примерно нямам желание да симулирам екстроверност, нито пред себе си, нито пред останалите. Понякога може би, но не и през по-голямата част от времето и така си ме устройва. Че съм интроверт, не значи, че не мога да общувам и че съм некъв прогандьор на асоциалността, баси. Напротив, общувам си съвсем нормално и без да изпадам в някакви особени затруднения. Само дето понякога просто не мога да издържа на темпото на комуникация на някои други хора - именно защото ми идва твърде хаотично, твърде разводнено и повърхностно на моменти. И именно това е причина интровертите да изпадат в конфузни ситуации - защото изостават от екстровертите, които пък смятат първите за арогантни или имбецили, просто защото не могат да им отговорят със същия ентусиазъм и емоция. За което екстровертите не са ни най-малко виновни, просто така са устроени и за което би могло да им се открехнат няколко вратички или прозореца. Ето за това е статията, макар и да не е нищо особено като цяло. Не става дума за задълженост на едните към другите, мне. Още по-малко за отричане на комуникацията, напротив- именно за подобряването й:)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Jan 03, 2006 1:31 am

А аз не знам каква съм. Аз съм и екстроверт, и интроверт едновременно. Не, не съм по средата. Въобще не става дума за това. Твърде много пъти съм седяла до някой, който ми обяснява световните проблеми, личния си живот и мирогледа си и съм усещала как просто не искам да имам нищо общо с това. Искам да се разходя из парка, искам да играя Старкрафт, да прочета днешния вестник, каквото и да е, но не и това. Или пък съм вървяла до приятелката ми, която постоянно ми натяква, че съм намръщена и как така не ми се говорело. И едновременно с това понякога съм се усещала, че не давам думата на други хора или че прекарвам часове в разговори и не само че не ми пречат, а напротив. Че се чувствам съпричастна към това, което ми говорят, пък ако ще темата да е новите шоколади на Милка.
Според мен няма човек, който да може да понесе самотата за твърде дълго. Да, понякога и аз си искам проклетия необитаем остров и всички да ме оставят на мира, тук и сега, при това. Обаче ми минава. Поне с определени хора. Вероятно много от интровертите имат нужда от по-различни хора или общуване ("a minority in the regular population but a majority in the gifted population.") и просто не са срещнали правилните хора, с които да са екстроверти. Поне това съм го изпитала на гърба си. Ок, сигурно има и клинични случаи, за които общуването с който и да е е усилие, но едва ли са всичките цитирани 25%.
Обаче статията е идейна:)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Tue Jan 03, 2006 10:16 am

аз пък и представа си нямам кво е интроверт или екстроверт(хм,бе може и да имам,знам ли,важното е,че не ме интересува :lol:),но да се учим как да се държим около определен тип хора от статия ми се струва глупаво :) също както ми се вижда глупаво и доброволно да се набутваш в някъв стереотип,чрез решаване на някъв тест :)
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 03, 2006 11:13 am

Ок, прочетох я. Също толкова нелепа ми беше, колкото и преди да я прочета. На първо място е смехотворно черно-бяла - "Добрите интелигентни супа-куул интроверти срещу повърхностните плямпащи екстроверти"? Джийз. Второ - ориентация? Може би тъпият американец няма да схване, ако не му го опишеш ин търмс ъв хомосексуализъм, обаче на мен ми звучи смешно:
I know. My name is Jonathan, and I am an introvert.
"Осъзнах, че съм такъв, когато навърших 15 години и нещо се раздвижи в мен, когато синът на съседите ми стисна ръката" :lol: :lol: :lol: Get a life, Jonathan.

Още повече, че интровертността е вид самодостатъчност и вътрешно изживяване, а не войнствената социопатия, която скъпият Джони описва.
Are introverts misunderstood? Wildly. That, it appears, is our lot in life. "It is very difficult for an extrovert to understand an introvert," write the education experts Jill D. Burruss and Lisa Kaenzig. (They are also the source of the quotation in the previous paragraph.) Extroverts are easy for introverts to understand, because extroverts spend so much of their time working out who they are in voluble, and frequently inescapable, interaction with other people. They are as inscrutable as puppy dogs.
Такова обобщаване е абсурдно. Екстровертността не значи да плямпаш безмоторно 24/7, а означава да изживяваш нещата външно и да имаш по-голяма нужда от общуване. Това, че екстровертите са по-лесни за разбиране вероятно е вярно, но според мен способността да разбираш в случая е много по-важна. Убедено твърдя, че много малко хора разбират *мен* с цялата ми агресивна екстровертност, по простата причина, че това че някой живее говорейки, не означава, че разкрива наистина себе си.
Само че идиотът описва някакви ултра черно-бели крайности във всеки абзац, точно за това е и толкова неубедителен.
But the street does not run both ways. Extroverts have little or no grasp of introversion.
Сейм шит. Обобщаване, което е просто жалко. 75% от човечеството и не се намери и един, който да разбере бедните хомо... пардон, интроверти. Как пък не. Аз имам претенции да разбирам някои хора, бутащи се за такива. Само че...
They assume that company, especially their own, is always welcome. They cannot imagine why someone would need to be alone; indeed, they often take umbrage at the suggestion. As often as I have tried to explain the matter to extroverts, I have never sensed that any of them really understood. They listen for a moment and then go back to barking and yipping.
Това е така, факт. За да се върнем на хомосексуализма, бих казал, че е онли нечърал хетеросексуалните да смятат, че сексът със същия пол е... странен, нали? Очевидно пък интровертите смятат обратното. И от къде на къде те са по-прави от екстровертите? Просто е - двете групи са прави за себе си, останалото е интеракция. Последното изречение от цитата пък е некоментируемо, че се давя от смях...
Are introverts oppressed? I would have to say so
Факт - затваряме ги по лагери, бием ги с лопати по главите, като се покажат публично... баси, а уж живеем в 20-ти век :( Горкичките репресирани интроверти. А дори не са гласували за нас :(

Следва описание на политическия и социалния живот. Вчера спорихме и с Мор по тоя повод. Продължавам да смятам, че интеракцията в едно общество може да се извършва ЕДИНСТВЕНО чрез активно общуване. Говоря в най-широк аспект, за да може въпросното обществот да функционира. Разбира се, че оттам нататък връзките между конкретни хора и обшности ще са различни, но е логично с политика и публична дейнсот да се занимават хора, които обичат да общуват активно с други хора, не?
Extroverts therefore dominate public life. This is a pity. If we introverts ran the world, it would no doubt be a calmer, saner, more peaceful sort of place
Да, да, разбира се, как... Аз пък що ли си представям световен пандемониум и анархия, възникнали поради недоизясняване?
Are introverts arrogant? Hardly
Е ли тази статия тенденциозна? Not at all.
I suppose this common misconception has to do with our being more intelligent, more reflective, more independent, more level-headed, more refined, and more sensitive than extroverts
Well, that sorta wraps it up, does it not? И не е като да е арогантно момчето де, просто е по-интелигентно, рефлектив, независимо, разсъдливо, изтънчено и чувствително от мен, баси :) И аз къде съм тръгнал да му се злобя после :) Need I explain myself on stereotypes now?

On a side note:
We tend to think before talking, whereas extroverts tend to think by talking
Съгласен съм на 100% и това е единственото наистина ценно нещо, което монголоидът казва. Разбира се и тук всичко е до степени и отсенки, защото квото и да плямпа тоя, истината е, че всеки човек е И интроверт, И екстроверт, просто в различни дози. Така че и тоя цитат не е докрай коректен, но пък е добре синтезиран :)
The worst of it is that extroverts have no idea of the torment they put us through. Sometimes, as we gasp for air amid the fog of their 98-percent-content-free talk, we wonder if extroverts even bother to listen to themselves. Still, we endure stoically, because the etiquette books—written, no doubt, by extroverts—regard declining to banter as rude and gaps in conversation as awkward.
Я да видим, ние измъчваме, разбираш ли, интровертите и докато плямпаме 98% контент-фрий, те се чудят дали изобщо се чуваме. За бога, с какви уроди общува скъпият Джонатан? Дали леката тенденциозност не почна да дотежава? :roll:
Това да си помълчиш, докато около теб се говори е нещо, което ДОРИ аз понякога (рядко) правя и никой не го смята за по какъвто и да било начин обидно или грубо. Само че аз поне смятам, че дупките в разговора са оукуърд. И врътката е, че и двама мълчащи си един на друг интроверти ще смятат така. Защото истината е, че неудобството между двама или дори повече човека, водещо до умиране на разговора или породено от въпросното, е нещо, което може да бъде продиктувано от сто милиона причини. Проблемите в човешкото общуване са толкова разнообразни, че за мен противопоставянето интровертност-екстровертност не е дори сред по-важните от тях, а какво остава да го слагаме като тяхна основа или обобщение. Знам, че звучи куул така, само че според мен е грешно да се опростява до такава степен цялото човешко общуване, еле па набутано в такива смешни и елементарни стереотипи.

Просто за да е хармонично общуването между хората, не е нужно да се делим на психологически нормални и психологически обратни и да си измисляме някакви дефиниции и измислени нужди (всяко такова обобщение е обречено още при генезиса си), а да бъдем чувствителни. А чувствителността е нещо, с което никоя "група" не може да се похвали в по-голяма степен. Да, факт е, че при екстровертите фоновият шум е повече, но чувствителността е сензор, а не слухов или дори интелектуален фактор, така че въпросният фонов шум не пречи толкова, колкото нашият скъп интроверт по убеждение Джони иска да ни убеди. Познавам толкова задръстени и дебелокожи интроверти, че да му се дореве на човек, като си общува с тях...
How can I let the introvert in my life know that I support him and respect his choice? First, recognize that it's not a choice. It's not a lifestyle. It's an orientation.

Second, when you see an introvert lost in thought, don't say "What's the matter?" or "Are you all right?"

Third, don't say anything else, either.
Просто за да затвърдим усещането за повърхностна елементарност. Извинявам се, но ако и да звучи яко, последният абзац е един хубав пример за всичко, което изписах досега.

========================================
Random wrote:Хъх... еми хубаво де, аз не мисля, че някой иска да поставя интровертността в противовес на общуването, нито пък в статията има подобно противопоставяне. Ако беше я прочел, може би щеше да го усетиш.
Всъщност според мен го прави. Да, не е казано директно, но цялостното усещане е точно това - оставете ни да си мълчим. А невербалното общуване е или дълбоко емоционално, което се случва между адски конкретни хора само, или сексуално :)
Random wrote:И именно това е причина интровертите да изпадат в конфузни ситуации - защото изостават от екстровертите, които пък смятат първите за арогантни или имбецили, просто защото не могат да им отговорят със същия ентусиазъм и емоция. За което екстровертите не са ни най-малко виновни, просто така са устроени и за което би могло да им се открехнат няколко вратички или прозореца. Ето за това е статията, макар и да не е нищо особено като цяло.
И ти ми говориш на базата на някакво повърхностно плямпало, което не спира и за две секунди да помисли. Екстровертите НЕ СА такива :) А интровертността всъщност е нещо твърде лесно разбираемо и възприемаемо, освен това не е и толкова тежка по време на общуване, колкото е изкарана тук, освен ако наистина не е социопатия. Както вече казах, въпрос е на чувствителност да разбереш защо на някой му се мълчи, както и на толерантност.

Само че е въпрос на толерантност и от двете страни. Защото много се извинявам, но влизайки в някаква компания (отивайки на кафе с приятели, на среща с гадже или уотевър подобно социално мероприятие), ти заявяваш желанието си да общуваш с нея по дефолт. Ако мълчанието ти не пречи на никого и не прецаква компанийната атмосфера - куул, всички са щастливи. Ако обаче го прави, според мен ти (като казвам "ти", имам предвид ти-интровертът, а не конкретен човек) си длъжен да направиш жертва с моментното си настроение, за да не працакаш на хората прекарването. И това отново не е поради някакви условности или приети от хората глупости, а просто защото както вече казах съзерцателността и мълчанието в компания е нещо адски трудно постижимо между хора, които нямат идеална химия помежду си. В компания просто се общува, иначе няма да е компания, а смутена група индивиди, случайно оказали се на едно място.

Твърде лесно е да бъде погрешно идентифицирано едно мълчание. И това не е въпрос на наложени от екстровертното обещство условности или дори на липса на чувствителност, просто трябва да познаваш някого адски добре и да си напълно сигурен в нормалността на моментната ситуация, за да не сбъркаш в интерпретацията. Проблемите идват от това, а не от измисленото дебелокожие на екстровертите, тъй като такъв проблем, както вече писах, имат и интровертите помежду си. За това и смятам, че проблемите в комуникацията имат много по-сериозни и разнообразни корени от това в крайна сметка ТВЪРДЕ условно разделение...
Ето за това е статията, макар и да не е нищо особено като цяло. Не става дума за задълженост на едните към другите, мне. Още по-малко за отричане на комуникацията, напротив- именно за подобряването й :)
Това сега беше игра на думи, а не аргумент ;) Статията, вече мога да го заявя, след като я четох, е за задълженост на едните към другите, при това задълженост на агресори към репресирани. И макар и да не е за отричане на комуникацията, тя е за правото на хората да я отричат в конкретни случаи. Аз обаче не смятам, че пичът е на прав път, мисля, че по-горе обясних защо. Ако нямаш сили за комуникация, излез от ситуацията, която я изисква. Ако си в нея, направи нужния компромис или разчитай на чувствителнсотта на околните, а не на специално отношение, продиктувано от твоя къндишън, баси, все едно си бременен или в цикъл! И да, някои ситуации изискват активно общуване. Поради човешката природа и липсата на телепатия и шесто чувство, а не защото книгите са писани от екстроверти. As simple as that :)

Invisible Child
E'lir

Post by Invisible Child » Tue Jan 03, 2006 11:23 am

малко е излишна статията, аз съм типичен интроверт и не съм страдал от кой знае какви проблеми с екстровертите. презрението е обикновено черта на интровертите (като по-интелигентни, а съответно и по-самомнителни), така че отсреща обикновено се получава просто "както искаш *shrug*, ше се видим утре", няма няква особена репресия. а това, че светът се управялвал от екстроверти е само резултат от интровертността на интровертите, на тях (или "нас") просто не им пука за останалия свят толкова много, така че да се оплакват е малко или повече hypocricy.
I walk through the streets and memorize the city

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Jan 03, 2006 11:27 am

Роланд, приятелю, колега и върл критико :) По този въпрос горещо ти препоръчвам да прочетеш "За началото на човешката история" на Б. Поршнев. Ако вече не си го прочел, разбира се. Много инат ще ти струва в началото, но си заслужава. Честно. Става дума за комуникацията :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 03, 2006 11:36 am

Не съм, я раздуй малко :)