Нов български комикс!!!

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р

Какви комикси бихте искали да четете?

фентъзи
9
35%
фантастика
5
19%
екшън
1
4%
приключенски
1
4%
забавен
5
19%
исторически
2
8%
хубаво нарисуван
3
12%

Total votes: 26

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Apr 19, 2006 12:17 pm

Roland of Gilead wrote:
darcas wrote:
armageddon wrote:И мен не ме кефи. Кютех-а поне кефеше с арт на някои места ...
Мога да ти кажа, че Вирус е няколко нива над КЮТЕХА, най-малкото защото ще има 2 (две) истории, свързани с България. Иначе пазара казва кое е добро и кое не. Важното е, че и ти и аз ще си го купим - аз да му се накефя, а ти - за да може да го плюеш:)))
Честно казано изобщо не виждам с какво наличието на две истории, свързани с България, прави списанието по-добро от Кютех. Пък и там имаше една впрочем...
Бе лично според мен точно такъв самоцелен популизъм/патриотизъм повече ме дразни отколкото да говори добро. Ние сме по добри щото имаме 2 комикса свързани с България ми звучи наивно, ма ще видим. Иначе като искаш оплюване, ми прати специално един брой, ще получиш такова :)

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Wed Apr 19, 2006 12:17 pm

Това ми изглежда като още едно начинание, основано повече на ентусиазъм, отколкото на реална преценка.
Първо, и най-важно - за да пробиете с комикс на българския пазар, не трябва да сте толкова добри, колкото западните списания. Трябва да сте ПО-ДОБРИ ! Защото много хора ще си купят "Спайдърмен" или "Син сити", само защото филмите са им харесали. Вие не разполагате с такава реклама, затова трябва да компенсирате с качество. Не се залъгвайте, че някой ще ви купува списанието само защото е българско. Дори да го направят от любопитство, скоро желанието им ще се изпари.
Формулата "от всичко по малко, за всекиго по нещо" не е особено подходяща! По този начин наистина повече хора ще открият нещо за себе си, но от друга страна ще харесат само един-два комикса, а останалите няма да ги заинтересуват. Така че е съмнително дали ще продължат да си купуват списанието, вероятно решаващи ще се окажат финансовите им възможности. Освен това повече комикси означава по-малък обем за всеки от тях и ще се получи като при "Кютех" - в един епизод да не става почти нищо. Така едва ли ще привлечете вниманието на читателите. Затова по-добре е, поне в началото, да изберете конкретна тематика и да се придържате към нея, като ограничите бройката на комиксите до максимум 3-4 (даже мисля, че ще е най-добре да първо си опитате силите със самостоятелен комикс). По-нататък винаги можете да разширите територията, ако трябва - с ново списание :)
И да - наистина артът не впечатлява. Без сериозно подобрение в него нямате никакъв шанс! Вземете си бележка.
Също така бих ви посъветвал да не прекалявате с гръмките реклами (ах, тия три удивителни в заглавието!), защото те завишават очакванията на публиката и може да ви изиграят лоша шега.

Приемете всичко това като градивна критика. Желая ви успех.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Apr 19, 2006 1:05 pm

В обобщение, напълно съм съгласен с Ванката - не желая да раздавам критики само така, за идеята, но наистина има много неща, които могат да се подобрят. На първо място определено по-добър арт - аз също не смятам, че е грозен, но някак си не успява да ме впечатли особено. Разбира се, не е нужно да се стигат някакви творчески висоти, важното е артът да съответства на духа на историята. Точно това го имаше навремето в "Дъга", и това е причината, поради която опитът "Дъга" да излиза отново се провали.

И тъй като явно имате доста ентусиазъм, но не твърде много опит, според мен ще успеете да пробиете само ако можете да предложите наистина интересни истории. В такъв случай, дори артът ви да не е чак толкова красив, хората пак ще си купуват комикса, тъй като ще им е интересно. Артът и в "Дъга" на моменти не беше нищо особено, но повечето им истории бяха наистина добре изпипани.

Колкото до историите, свързани с България, наистина не е хубаво да се биете в гърдите само от чист национализъм. Нещо повече, шумното рекламиране на истории за България само ще вдигнат повече очакванията, което може да изиграе много лоша шега. Но при всички случаи, броят на историите свързани с България далеч не е критерий за качество, а по-скоро броят на интересните истории, без значение тематиката им.

Аз също се надявам, че ще приемете това като конструктивна критика и наистина ви желая успех!
This signature is not yet rated

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 19, 2006 2:08 pm

darcas wrote:Коя по-точно? Флирт? Ти това за комикс ли го имаш??!!!????
Независимо от удивителните и въпросителните, нямам повече причина да наричам вашето "комикс", от Флирт. Да, онова беше пълна полюция, но то само има да покаже, че "за България" не значи абсолютно нищо. Мен лично национализмът ме дразни безумно. Иначе се консолидирам с Ванката и въпреки общо негативния тон в този топик, включително и от моя страна, ви пожелавам успех. Но се боя, че не го очаквам.
And you can't dance with a devil on your back...

darcas
Smallfolk

Post by darcas » Wed Apr 19, 2006 2:32 pm

Много е интересно как може да се дава мнение за нещо, което не си чел. Арта е такъв, защото е различен стил, който не имитира западните, а историите са доста по-наляти със съдържание, отколкото спайдърмен, или Кютех. Все пак ние не сме Марвел, а пък и няма нужда. Изчакайте да видите комикса, пък тогава може да дадете "компетентно" мнение:)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 19, 2006 3:04 pm

Е това е мнението за видяното до момента :) Мнение за самия комикс никой не е дал, но аз пак повтарям, че с този арт трябва да надминавате Геймън като качество на историите, за да спечелите фенове. Аз поне едва ли ще си го купя...

darcas
Smallfolk

Post by darcas » Wed Apr 19, 2006 3:19 pm

Roland of Gilead wrote:Е това е мнението за видяното до момента :) Мнение за самия комикс никой не е дал, но аз пак повтарям, че с този арт трябва да надминавате Геймън като качество на историите, за да спечелите фенове. Аз поне едва ли ще си го купя...
О, сигурен съм, че ще си го купиш - най-малкото за да си в час:))

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 19, 2006 3:34 pm

О, сигурен съм, че ще те изненадам...

darcas
Smallfolk

Post by darcas » Wed Apr 19, 2006 3:47 pm

Roland of Gilead wrote:О, сигурен съм, че ще те изненадам...
Аз пък съм сигурен, че сам ще се изненадаш:)
ВИРУС комикс е ново поколение щам, който е резистентен към всякаква критика и мутира, в зависимост само от пазарните условия. Скоро ще се мултиплицира на пазара и ще бъдете "заразени". Обещавам:))))
Ето проекта на корицата. Оплюйте го да не му е "уроки":))
Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 19, 2006 4:32 pm

Толкова по-зле, ако е резистентен към критика, поредната Цитадела значи. Току що ме отказа дори да го чета... :roll: :roll: :roll:

darcas
Smallfolk

Post by darcas » Wed Apr 19, 2006 5:06 pm

Не казвам, че не понасяме критика, а че издържаме на нея:)
А ти току-що ме отказа да посещавам сайта ви, като разбрах с к'ви хора си имам работа:)) Аз до момента не чух конструктивна критика, а само "критика по принцип". То е много лесно да седиш отстрани, да люпиш семки и да викаш "глей го тоа!". Все пак благодаря за мненията.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 19, 2006 5:15 pm

Мненията бяха на базата на предложените мостри. За момента артът ви е не-кон-ку-рен-то-спо-со-бен. А лафът "ще става по-добре с всеки брой" доказано не работи. По-конструктивна критика от мнението на Ванката на тоя етап няма да получиш, но си е твое право да посещаваш или не всеки сайт, който поискаш. Фактът, че толкова лесно се палиш, само говори с какъв професионализъм сте се захванали с начинанието си...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Apr 19, 2006 5:17 pm

Според мен и Ванката, и Живик бяха доброжелателни и конструктивни в критиките си, а Роланд ви прави услуга, като ви казва негативните неща направо - това не е злобеене ей така за принципа, а опит да се посочат грешките с идеята нещо да се промени.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

darcas
Smallfolk

Post by darcas » Wed Apr 19, 2006 5:34 pm

ок, изказахте мнение, но не се аргументирахте. Изказвания от типа "не ме кефи" не са полезни за никого, а са само излишен "флоод"
във форума. Разбрах, че арта не ви кефи, но кое точно в арта, и защо?
Дайте предложения как да стане по-добро и ще се напънем, обещавам

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Apr 19, 2006 8:48 pm

Абе не знам какво правите, вярно е, но ви прогнозирам да имате максимум 1-2 броя. Дано се окажа лош пророк, ама си спомнете че Кютех стигнаха едва до 2ри брой с тази цена. Просто няма да сте конкурентно способни, отсега ти го казвам.