Някои интересни статии за РОБЪРТ СТАНЕК

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 03, 2006 10:39 pm

"Тъпо" е обобщеното ми мнение. Сега не правя критика, а коментирам във форум :) Ако искам да критикувам, разбира се ще се обоснова.

Това, че нещо е клиширано, автоматически означава, че авторът е тръгнал по най-малкото съпротивление... На мен ми е писнало от най-малкото съпротивление, писнало ми е от книги "за масите". Чел съм ги. Нищо ново не ми казват, не ме забавляват, не са ми интересни, дразнят ме. Авторите им не са се постарали, карали са по лесното, по утъпканото. Което вече е ТОЛКОВА утъпкано, че дори не минава оправданието, че се "харесва на хората". А че все още наистина СЕ харесва, за мен е просто доказателство за липсата на въображение и желание малко да помислиш докато четеш. Забавлението не ми е забавление, ако не изисква и малко мислене. Иначе мога да си играя пуцалки на компа :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Thu Aug 03, 2006 11:10 pm

Много пуцалки за Комп също изискват някакво мислене :)
Уважавам мнението ти, обаче според мен Паолини и Едингс не са за масовата аудитория. Те са фентъзи, а само по себе си (как се пише тоя израз да го...) фентъзито не е жанр за широка аудитория (поне според мен).

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Aug 03, 2006 11:10 pm

Фентъзито е толкова мейнстрийм в момента, че няма накъде повече.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Thu Aug 03, 2006 11:12 pm

Не съм съгласен. Менстрийм е Дан Браун, ако питаш мене.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Aug 03, 2006 11:18 pm

Пич, разгледай амазон, дето толкова го тачите със Сашко. Разгледай сайтовете на Del Rey, Orbit, Bantam и който още се сетиш от издателите на фантастика и фентъзи - 80% от нещата, които се бълват на конвеир са многотомни фентъзи бози.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Thu Aug 03, 2006 11:18 pm

Има и други книги освен фентъзи :) Книгата на Бил Клинтън върви много повече от кое да е фентъзи.
Относно многотомните фентъзи бози. Колелото ли визираш ? Или може би любимия ви Малазан.
От Колелото съм чел три книги. Не се влиая от масовите мнения за поредицата, докато не прочета всички останали книги. Тогава ще реша сам за себе си, боза ли е Джордан или не.
От Малазан съм чел само първата книга, любопитно ми е какво става по нататък. Не твърдя, че поредицата е боза или е тъпа защото не съм я чел и не мога да давам некомпетентни мнеия по нещо над което не съм запознат.
Но явно вие можете :lol:
Last edited by inkheart on Thu Aug 03, 2006 11:24 pm, edited 1 time in total.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Aug 03, 2006 11:20 pm

Разгледай сайтовете на Del Rey, Orbit, Bantam и който още се сетиш от издателите на фантастика и фентъзи - 80% от нещата, които се бълват на конвеир са многотомни фентъзи бози.

Така по-ясно ли е?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 03, 2006 11:22 pm

За хората между 13 и 25 години фентъзито в момента е НАЙ-популярният жанр, МНОГО повече от Дан Браун между другото. А това е и възрастовата група, която троши най-много и най-необмислено кинти по маниите си.

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Thu Aug 03, 2006 11:27 pm

Ян, поста ти се повтаря и оставя впечатление какво съм отговорил. Чети горния ми пост.
Рол, ами много ясно, че ще си харчат парите за фентъзи. Ти какво искаш? Да си копуват книгата на Азис :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 03, 2006 11:29 pm

"кУпуват". "покУпка", не "покОпка"...

А иначе сега сам си противоречиш. Или е "естествено, че ще си купуват фентъзи", или "фентъзито не е толкова масов жанр" :) Кое от двете?

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Thu Aug 03, 2006 11:35 pm

"фентъзито не е толкова масов жанр"

Така, когато говорех за фентъзито дали е масово или не, визирах западния пазар. Ян ме опровърга като ми каза да погледна сайтовете на водещите издателства. Ще се опитам да докажа противното, но за момента по всичко личи, че е така.
"естествено, че ще си купуват фентъзи",
Ами за Българския пазар е така. Децата си копуват фентъзи. 13-15 години не можеш да очакваш от тях да четат "Крал Джон", "Хенри V" или нещо друго, което не са в състояние да разберат.
И хубаво де говориш за 13-15 годишните. Други хора няма ли в тая държава, че 15 годишните да определят менстрийма на книгите в България.
След възрастните сигурно Линда Гудман и Шърли Маклейн :))

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 03, 2006 11:39 pm

кУпувам!

Казах 13-25, не 13-15. И освен това възрастнтие също четат все по-масово. Освен това жанрът си остава масов, дори да е само за определена възрастова група, а ние оттам тръгнахме.

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Thu Aug 03, 2006 11:42 pm

По-масово фентъзи :) Или каквото и да е.
Разбрах, че е кУпувам, ще гледам да го науча.
Еми хубаво де и 25 да е :) 25 + тогава, не можеш да ме убедиш, че четат Масово Хари Потър.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 03, 2006 11:52 pm

Не, но и те съставляват много по-малка част от купуващите книги от 13-25-годишните. Но тоя спор не е по темата така или иначе, тя беше за Станек.

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Fri Aug 04, 2006 12:04 am

Ами да се върнем на Станек. На мен, ми хареса това, което прочетох. Ако за тебе е скръб, повярвай ми чел съм къде по-ужасни неща ако това ще те успокои.
Надявам се, уважаваш мнението ми. Смятам се за широкоскроен относно литературата. Това че харесвам Тери Брукс не ми пречи Мартин, да ми е любимя фентъзи автор. Харесва много творби от Тартюф до Star Wars :) Също и Малазан харесвам, отдавна ти го признах. Много от книгите, който съм прочел са клишета и са за обща публика. Други са за много по-малък кръг от хора. Ако става на въпрос чел съм и Книгата на Мормон :) И тя също много ми допадна. За мен Станек е едно не лошо фентъзи, което може да допадне на младата аудитория четяща фентъзи. Надявам се, ще уважиш мнениято ми и няма да ме изкараш кръгъл кретен за това, че харесвам книгите му.

Относно Дан Браун :) Ами мнението ми, че книгите му карат тъпите хора да се почувстват умни :)