Имената, имената...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Crystal
E'lir

Post by Crystal » Tue Aug 15, 2006 9:22 pm

Theodelinda, честит имен ден да си жива и здрава :P

Колкото до именните дни, с това мойто, Габриела, родата бая се озори докато намерят някакъв ден, в който с пълно право да си искат черпене и дандания (не че иначе не го правят), та измислиха някакъв Архангел Гавраил на 13-ти юли (даже не съм много сигурна дали не е някакъв католически светец) и от две-три години направо ми чернее пред очите като дойде юли месец (на 13-ти имен, на 27-ми рожден ден :roll: ), даже с цялата си наглост накои от тях (родата) почнаха да спорят, че видиш ли, и някъде през зимата имало още един ден, който можел да ми се брои за имен и трябвало и тогава да се събират и да празнуват по два-три дни на чужд гръб :lol: :lol: :lol:

Та в тоя ред на мисли, ако някой от вас си няма имен ден, само кажете и веднага събирам бойната група, за няколко дни съм ви уредила с имен ден, даже може и с по няколко :twisted: :twisted: :twisted:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Aug 15, 2006 9:58 pm

Честито и от мен:)
Crystal, Габриел си е латинското за Гавраил просто, а той е всякакъв, и православен, и католически светец.
Аз от миналата година пък празнувам на Арахангел Михаил (казвайки се Милена), след третия поздравителен смс просто капитулирах. И все пак повече ми харесваше версията според която имам имен ден на Успение Богородино (т.е. днес, ма е много неправдоподобно), поне е през лятото...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Tue Aug 15, 2006 11:20 pm

Честито на празнуващите! :D

А някой има ли идея защо Панайотовците и Деспините (нима някой в България се казва така?) празнуват? Не, че имам нещо против да празнуват, само ми е интересно. :wink:

Доколкото знам в Полша именният ден е свързан с много повече дандании и празнуване отколкото рождения - той се считал за нещо по-лично, нещо, което интересува само най-близките един вид.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Wed Aug 16, 2006 8:06 am

Деспините (нима някой в България се казва така?)
има,има.моята съквартирантка се казваше така ама всички и викахме деско,та трудно можеше да се отгатне.прабаба ми също в последствие разбрах,че се казвала така,ама заради режима и казваха Пенка.обаче и двете имат гръцка жилка (на деско майка и е гъркиня,а прабаба избягала от там с родата си),така че предполагам името си е гръцко
Image

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Aug 16, 2006 8:35 am

И Панайот и Десипина са гръцки имена:) "Панаица" на гръцки значи Богородица, а "деспинес" - госпожица. Моята прабаба също се е казвала Деспина и са и викали Деспа. Гъркиня е била. От Варна, ма гъркиня, Гръцката махала тука не случайно се казва така. В България името не е чак толкова необичайно, среща се по-скоро сред хора, които имат някаква гръцка жилка обаче:) Виж, Панайот не се среща само сред хора с гръцки произход, добило е достатъчно гражданственост. Мен такива имена не ме дразнят, въперки че трудно бих кръстила детето си Панайот, по-скоро е въпрос на предпочитание. Нервя се на измислени словосъчетания с Ланкърски произход, както и на родители, които им е все през тая какви травми ще изживее детето им, когато класът научи, че са казва Балетка, Трепка, Лимон, Крисмислава, Боцимира или Дефлорина да речем. То човек малко трябва да мисли ве!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Wed Aug 16, 2006 10:19 am

Марфа, нищо против нямам гръцките или другите чуждестранни имена, особено, когато детето/човека е с такъв произход. Колкото до изгъзиците съм напълно съгласен с теб, макар да не вярвам точно Дефлорина да е "проблемно" име в първи клас. :twisted:
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Crystal
E'lir

Post by Crystal » Wed Aug 16, 2006 6:47 pm

Бе то в първи не е, ама ако искаш да спестиш на горкото дете психически трамви и сума ти пари за терапия (щот напоследък е модерно), трябва да си го оставиш само с първи, ае най-много трети клас, щот после е страшно :twisted:

Belphegor
Farmer

Post by Belphegor » Wed Aug 16, 2006 8:21 pm

@@@
Last edited by Belphegor on Mon Mar 26, 2007 9:49 pm, edited 1 time in total.
@HdlL - Някой ден ще разбереш...

reno fenka
Commoner

Post by reno fenka » Wed Nov 01, 2006 5:21 pm

Аз какво да кажа като се казвам Цанислава. Много странно име нали.

Бтв най странното име дето съм чувала е Катеричка
Final fantasy FOREVER

Ще тренираме сърцата и телата си за да постигнем твирдия и непоклатим дух.
Ще гледаме нагоре към мъдростта и мощта, без да търсим други желания.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Nov 01, 2006 5:43 pm

Че защо да е странно? То по тази логика почти всяко име е странно. Мен също ме заяждат за това "й" в края, но какво - всеки си носи името. А имах си една колега, Капка Винева се казваше, много свястно момиче и държеше на винцето. Отдавна не сме си пийвали с Капка, дано да е жива и здрава дамата :) Името други ти го дават и ако си курназ, ще си го понесеш :) Но виж, никът си го избираш сам 8-)

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Wed Nov 01, 2006 5:50 pm

Аз само да си кажа, че Валерий е много по-нормално от Валери. Тия, които се заяждат, да ходят да си таковат таковата, ако ме разбирате. Имена като Евгений, Анатолий, Игнатий, Захарий, Виталий, Евдокий, Генадий, Аркадий и т.н. по принцип се пишат с "й" накрая, както може да се види във всеки църковен календар. Това, че повечето българи не щат да се минат с една буква, не означава, че са прави.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Nov 01, 2006 7:16 pm

Мисълта ми беше, че тук при имената се получава нещо като нов вид сегрегация - "правилните" имена, "неправилните" имена.
Всеки от нас върши десетки неща в живота си, изпълнява десетки роли, а си търпи едното име. Какви мотиви е имал да ти го даде онзи, дето те е създал и нарекъл - отделна работа. Ако дип не ти харесва или потиска - винаги можеш да си го смениш.
Но да каламбуриш с нечие име или да му обсъждаш носа, или дали е плешив, дебел, каква ориентация имал - което няма нищо общо с конкретната му работа или проява, която е предмет на обсъждане - е някакси тъпо :( Ами още дядо Аристотел е казал, че това е много порочен метод в диалога - argumentum ad hominem (в случая - ad nominem).

reno fenka
Commoner

Post by reno fenka » Wed Nov 01, 2006 11:18 pm

Interpreter ти си първият човек който мисли че името ми не е странно. :D thanks. Защото всички като ми чуят името и някви се упулват :shock: се едно съм някво странно същество. :cry:
Толкова пък ли ми е странно името???
Final fantasy FOREVER

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 02, 2006 12:12 am

Звучи нормално, но не връзва смисъл, иначе не е странно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

reno fenka
Commoner

Post by reno fenka » Thu Nov 02, 2006 8:02 am

Yeah. Тука съм съгласна.
Final fantasy FOREVER