Теория на форумната демокрация
Moderator: Moridin
Ами то според мен не малко хора се крепят сред "управляващите" по чиста случайност. А хората ги избират по навик и ... ами да си го кажем, щото не се замислят особено много. Честно казано и при избор на личност не съм убедена, че ще се променят много нещата. За пример - гледам как избират кметовете на някои места. Скръб!!! Печал!!! И некадърност. Не навсякъде... поне нямам наблюдения навсякъде. Но съм виждала и споменатите печални резултати.
А колкото до "службата на народа" - как точно да дефинираме, коя е "правилната" сужба на народа, кое е народното благо и всички да са съгласни? Което ни връща към първоначално "зададените" дефиниции на видовете демокация
. А като прибавиш към трудно дефинираното благо, моралните устои или неустои на личностите, които управляват (човешкия фактор), манипулативността и манипулируемостта, стадния принцип (шефът на партията така каза, значи - право е) и още знайни и незнайни фактори... ами става "спретната" бъркотия и веселба на народа.
Държа да отбележа - гореописаното по никакъв начин не иде да каже, че съм за авторитаризъм! Абсолютната власт не я обичам и няма и да я заобичам - нито в чужди, нито в мои ръце
. Друго си е да откриеш ред и надежда в хаоса
.
А колкото до "службата на народа" - как точно да дефинираме, коя е "правилната" сужба на народа, кое е народното благо и всички да са съгласни? Което ни връща към първоначално "зададените" дефиниции на видовете демокация

Държа да отбележа - гореописаното по никакъв начин не иде да каже, че съм за авторитаризъм! Абсолютната власт не я обичам и няма и да я заобичам - нито в чужди, нито в мои ръце

Юда, егоист, луда и wow-холик 

Ми най-лесното определение за така наречената утопична служба на народа е въпросният политик така да си плете кошницата, че и на народа да му е добре. Това става в ужасно много страни по света, особено в половината му, към която уж се стремим, нали. Мине не мине време и в някоя от "цивилизованите" държави изтича поредната информация за корумпирано лице от висшия ешелон, ама хората пък не са усетили кой знае колко от греха му и живеят доста сносно.
Докато ние тука се прехласваме по болестотворни бацили като лицето Доган, удивлявайки се на умението му да оцелява на политическата цена. И какво от това? Ами те и хлебарките упорито оцеляват в каналите въпреки всички инсектициди и прочие отрови, скоито ги пръскам, ама никой не е тръгнал да им се възхищава, нали?
Докато ние тука се прехласваме по болестотворни бацили като лицето Доган, удивлявайки се на умението му да оцелява на политическата цена. И какво от това? Ами те и хлебарките упорито оцеляват в каналите въпреки всички инсектициди и прочие отрови, скоито ги пръскам, ама никой не е тръгнал да им се възхищава, нали?
Ама ти пак с тея качества. Виж, Доган не постига целите си благодарение на някакви изключителни качества. Вервайте ми!виж сега, Марфа, това, че му признавам определени качества, които за мен следва да притежава политикът,

Даже не притежава тези на хлебарката. Той просто има коз.
Когато държиш етническата карта, не е нужно много да се напъваш, не е нужно да си комбинативен. Съгласи се, че за игра с една крата не се изисква много мозъчна дейност.

Не виждаш ли, че когато някой накърни и с малко интересите му, България бива заплашена с еднически конфликт. Една жалба до ЕС и всички млъкват. Слабостта се превръща в сила. Малцинстваото - в мнозинство. Просто и ефективно. Партия от 6 процента управлява страната? Подмяна на вота? Кой му пука!!! Етнически мир да има!
Другите страни от прехода се развиват и просперират, а ние си имаме "Мирен Преход t.m." и Доган. Всяка вечер повечето българи поглеждат в празните си чинии и виждат как от супената мазно се хили Доган, а от плоската - "Дъ Прехода".
Та това е положението. Качества ? Молим ти са. С този коз всеки средностатистически полу-идиот щеше да постигне същите, ако не и по-добри резултати. За себе си...
Къде ми е виаграта ?
Така е, но е много трудно да раздробиш това "добре" като политика из различните сфери на управление. Пример: какви наказания да се налагат за определен вид престъпление; да се легализира или не проституцията; курс на международната политика; интегрирано образование; как да се разпределят осигурителните вноски като съотношение между работодател и служител... в икономиката няма да търся примери, защото там ще се "препъна", но се надявам, че стана ясно какво имам предвид. Когато се опре до конкретни решения е трудно да се извлече "най-малко общо кратно."Ми най-лесното определение за така наречената утопична служба на народа е въпросният политик така да си плете кошницата, че и на народа да му е добре.
И мисля, че Дедо Джон е прав, що се отнася до етническия коз на Доган. Той се явява една от случайностите, за които говорех в предишния пост. Обаче, май няма какво да се направи в тоя случай. Етническият мир трябва да се пази, защото споменът за комшиите е твърде пресен. Какъв ти спомен - то си е настояще.
Юда, егоист, луда и wow-холик