Теория на форумната демокрация

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 22, 2004 6:10 pm

Е, обаче идеята е кому са нужни такива политици? В смисъл, той може би Ахмед Доган се справя адски добре с това да остава в политиката при всякакви ситуации, обаче главният печеливш от това е той, а не политиката или държавата.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Thu Apr 22, 2004 7:28 pm

Last edited by Tais on Tue Dec 14, 2004 11:45 am, edited 1 time in total.
Tais - 80 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 22, 2004 7:38 pm

Утопично е, но той определено служи само на себе си...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Thu Apr 22, 2004 7:43 pm

Last edited by Tais on Tue Dec 14, 2004 11:45 am, edited 1 time in total.

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Thu Apr 22, 2004 8:04 pm

Ами то според мен не малко хора се крепят сред "управляващите" по чиста случайност. А хората ги избират по навик и ... ами да си го кажем, щото не се замислят особено много. Честно казано и при избор на личност не съм убедена, че ще се променят много нещата. За пример - гледам как избират кметовете на някои места. Скръб!!! Печал!!! И некадърност. Не навсякъде... поне нямам наблюдения навсякъде. Но съм виждала и споменатите печални резултати.

А колкото до "службата на народа" - как точно да дефинираме, коя е "правилната" сужба на народа, кое е народното благо и всички да са съгласни? Което ни връща към първоначално "зададените" дефиниции на видовете демокация :) . А като прибавиш към трудно дефинираното благо, моралните устои или неустои на личностите, които управляват (човешкия фактор), манипулативността и манипулируемостта, стадния принцип (шефът на партията така каза, значи - право е) и още знайни и незнайни фактори... ами става "спретната" бъркотия и веселба на народа.

Държа да отбележа - гореописаното по никакъв начин не иде да каже, че съм за авторитаризъм! Абсолютната власт не я обичам и няма и да я заобичам - нито в чужди, нито в мои ръце :) . Друго си е да откриеш ред и надежда в хаоса :) .
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Thu Apr 22, 2004 11:10 pm

Аз се отказвам, щом заговорихте за политика ...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Apr 23, 2004 9:33 am

Ми най-лесното определение за така наречената утопична служба на народа е въпросният политик така да си плете кошницата, че и на народа да му е добре. Това става в ужасно много страни по света, особено в половината му, към която уж се стремим, нали. Мине не мине време и в някоя от "цивилизованите" държави изтича поредната информация за корумпирано лице от висшия ешелон, ама хората пък не са усетили кой знае колко от греха му и живеят доста сносно.
Докато ние тука се прехласваме по болестотворни бацили като лицето Доган, удивлявайки се на умението му да оцелява на политическата цена. И какво от това? Ами те и хлебарките упорито оцеляват в каналите въпреки всички инсектициди и прочие отрови, скоито ги пръскам, ама никой не е тръгнал да им се възхищава, нали?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Fri Apr 23, 2004 10:16 am

Last edited by Tais on Tue Dec 14, 2004 11:47 am, edited 1 time in total.

Dedo John
Merchant

Post by Dedo John » Fri Apr 23, 2004 10:58 am

виж сега, Марфа, това, че му признавам определени качества, които за мен следва да притежава политикът,
Ама ти пак с тея качества. Виж, Доган не постига целите си благодарение на някакви изключителни качества. Вервайте ми! :D
Даже не притежава тези на хлебарката. Той просто има коз.

Когато държиш етническата карта, не е нужно много да се напъваш, не е нужно да си комбинативен. Съгласи се, че за игра с една крата не се изисква много мозъчна дейност. :D

Не виждаш ли, че когато някой накърни и с малко интересите му, България бива заплашена с еднически конфликт. Една жалба до ЕС и всички млъкват. Слабостта се превръща в сила. Малцинстваото - в мнозинство. Просто и ефективно. Партия от 6 процента управлява страната? Подмяна на вота? Кой му пука!!! Етнически мир да има!

Другите страни от прехода се развиват и просперират, а ние си имаме "Мирен Преход t.m." и Доган. Всяка вечер повечето българи поглеждат в празните си чинии и виждат как от супената мазно се хили Доган, а от плоската - "Дъ Прехода".

Та това е положението. Качества ? Молим ти са. С този коз всеки средностатистически полу-идиот щеше да постигне същите, ако не и по-добри резултати. За себе си...
Къде ми е виаграта ?

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Fri Apr 23, 2004 12:40 pm

Ми най-лесното определение за така наречената утопична служба на народа е въпросният политик така да си плете кошницата, че и на народа да му е добре.
Така е, но е много трудно да раздробиш това "добре" като политика из различните сфери на управление. Пример: какви наказания да се налагат за определен вид престъпление; да се легализира или не проституцията; курс на международната политика; интегрирано образование; как да се разпределят осигурителните вноски като съотношение между работодател и служител... в икономиката няма да търся примери, защото там ще се "препъна", но се надявам, че стана ясно какво имам предвид. Когато се опре до конкретни решения е трудно да се извлече "най-малко общо кратно."

И мисля, че Дедо Джон е прав, що се отнася до етническия коз на Доган. Той се явява една от случайностите, за които говорех в предишния пост. Обаче, май няма какво да се направи в тоя случай. Етническият мир трябва да се пази, защото споменът за комшиите е твърде пресен. Какъв ти спомен - то си е настояще.
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Fri Apr 23, 2004 1:28 pm

Last edited by Tais on Tue Dec 14, 2004 11:54 am, edited 1 time in total.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Fri Apr 23, 2004 6:42 pm

Всяка вечер повечето българи поглеждат в празните си чинии
Деде, не се оставяй на журналистите да те заблуждават колко зле живеел българинът. Знаеш ли колко храна се изхвърля всеки ден от повечето домакинства в странта? А после чиниите били празни. Е няма да го повярвам това.