Steampunk

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Corwin
Archmage

Steampunk

Post by Corwin » Thu Mar 15, 2007 12:22 pm

http://en.wikipedia.org/wiki/Steampunk

Доста интересно изглежда като описание. Дали някой е чел тези поредици на Муркок и Миевил, за да сподели впечатления.

Също имам питание. Как се нарича този субжанр в който машините и изобретенията са заменени с магия? (Е.г. Норел и Стрейндж, Тъмните му материи, Невъруеър...)

А да за малко да забравя, всичко започна от тук... :)
http://www.helikon.bg/book.php?book_id=115772
Дали някой я е чел и има преки впечатления?
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Thu Mar 15, 2007 1:53 pm

Специално за стийм-пънка не мога да се съглася с уикипедия, въпреки че по принцип я уважавам дълбоко. Този жанр за мен лично е леко измислен, щото аз поне не се сещам за роман, който изцяло да е построен върху него, както например при киберпънка. Warlord of Air (btw също като Jonathan Strange...) си е алтернативна история, част от цикъла за алтернативните вселени на Муркок. Романите на Миелвил са си отделен жанр въпреки стийм-пънк елементите. Изобщо тях може да ги има, но те не са центърът на повествованието или основата, на която се крепи разказа, както при кибер-пънка, а част от world-building-а. Стийм-пънк елементите може да са резултат от западаща, постапокалиптична цивилизация (тип Fallout или The New Sun поредицата на Улф), свръхиндустриализирано общество от минала епоха (тип the League of Extraordinary Genltelmen – там акцентът е върху кросовъра на герои от различни романи) или внезапен или нетолкова завой към технологиите във фентъзи свят (тип WOW). Смесицата от ниска технология с магия си я има и във Властелина, но това не го прави стийм-пънк роман. Стийм-пънкът е резултат от манията на феновете да компенсират част от проблемите на sf с жанрово разнообразие (едва ли има друг жанр с толкова много, объркани и абсолютно нищо незначещи субжанрове).
А на въпроса ти :
Как се нарича този субжанр в който машините и изобретенията са заменени с магия? (Е.г. Норел и Стрейндж, Тъмните му материи, Невъруеър...)
отговорът не е ли фентъзи? :wink:

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Mar 15, 2007 2:01 pm

Моля някой да разкаже историята на Арканум със спойлър таг, ако му се занимава. Просто играта тотално я скипнах заради бъгове, но имам един железен плакат все още в стаята с един елф с двуцевка и заради това ме вълнува:).

Иначе по темата - имаше една много готина комикс поредица в стиймпънк вселена, може axelbg.net още да я предлагат за поточване:).

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Mar 15, 2007 3:59 pm

Амиии, аз също търся нещо подобно от известно време. И май е горе-долу по темата.
Преди известно време ми почесъха любопитсвото разказвайки ми за фантастичен рома, за алтернативно технологично настояще, но където половината (или една част, по-точно) от земното население са ¿вампири нацисти? :shock:
Та ако някой знае за кой автор или коя книга става дума - моля за ориентация! Мерси!! :lol:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!