Malazan Book of the Fallen
Moderator: Moridin
Това че смяташ, че и други неща освен Идеята си струват, веднага те изключва от тяхната компания.
Щото от това, което съм видял, те използват научнофантастичните произведения като повод да демонстрират колко разбират от социология и философия и от Прогностика. И водят някакви абстрактни дискусии за Вселената и Космоса. Което щеше да бъде много хубаво, ако в същото време пообръщаха малко внимание на тия произведения като литературни такива. Ама дали ше ги чуеш да обсъждат пасажи от някоя творба? Не. Дали ше ги чуеш да обсъждат, примерно, героите в творбата? Не. Тук дори не говоря за обсъждания тип литературен анализ, а за нещо друго освен Големия Общ План на Нещата, което им е направило впечатление в тая или оная книга. Естествено, може би съм пристрастен
Та фентъзито, и Ериксън по-специално, според мен, не им е това идеята. Мащабността и внушението на Малазана не действа съвсем на интелектуално ниво. А най-различните разсъждения на героите в поредицата не са супер оригинални, но повечето са вкарани на правилните места и са казани по правилния начин, за да придадат резонанс на историята. А не за да провокират псевдофилософски дискусии, където да си цитираме избрани пасажи от Сартр или Емерсон и Ницше.

Щото от това, което съм видял, те използват научнофантастичните произведения като повод да демонстрират колко разбират от социология и философия и от Прогностика. И водят някакви абстрактни дискусии за Вселената и Космоса. Което щеше да бъде много хубаво, ако в същото време пообръщаха малко внимание на тия произведения като литературни такива. Ама дали ше ги чуеш да обсъждат пасажи от някоя творба? Не. Дали ше ги чуеш да обсъждат, примерно, героите в творбата? Не. Тук дори не говоря за обсъждания тип литературен анализ, а за нещо друго освен Големия Общ План на Нещата, което им е направило впечатление в тая или оная книга. Естествено, може би съм пристрастен

Та фентъзито, и Ериксън по-специално, според мен, не им е това идеята. Мащабността и внушението на Малазана не действа съвсем на интелектуално ниво. А най-различните разсъждения на героите в поредицата не са супер оригинални, но повечето са вкарани на правилните места и са казани по правилния начин, за да придадат резонанс на историята. А не за да провокират псевдофилософски дискусии, където да си цитираме избрани пасажи от Сартр или Емерсон и Ницше.

- Moridin
- Global Moderator
Аз бтв не обвинявам Ефремов
Хората това им е интересно, това правят. За това са го създали тоя клуб. Не е речено да е клуб за анализи на фантастична литература. Общото между тия хора са именно идеите на фантастиката най-общо казано. Фийлинга, духа, въображението, етц. А не методите за водене на повествованието, характеризацията на героите и т.н. интересни за литератор неща. Това може да впечатли някого от тях конкретно и те дори да го обсъдят, но е извън основната им тема на ОБЩ интерес.
Тъй че хората изобщо нямат претенциите да са това, което искате от тях

This is it. Ground zero.
Ми... не. Прогностиката е била сложена навремето още, щот тогава не ебило уместно да правиш клуб за презрян жанр като фантастика.Moridin wrote:Аз бтв не обвинявам ЕфремовХората това им е интересно, това правят. За това са го създали тоя клуб. Не е речено да е клуб за анализи на фантастична литература. Общото между тия хора са именно идеите на фантастиката най-общо казано. Фийлинга, духа, въображението, етц. А не методите за водене на повествованието, характеризацията на героите и т.н. интересни за литератор неща. Това може да впечатли някого от тях конкретно и те дори да го обсъдят, но е извън основната им тема на ОБЩ интерес.
And you can't dance with a devil on your back...
Е, да де, сигурно това им е интересно, ма нали уж се казва Клуб за Научна Фантастика и Прогностика. Пък те, от това, коет съм видял, научната фантастика я ползват само за някакъв много базов повод да почнат да си мерят интелектуалните п...способности.
Пък под интерес върху героите исках да кажа не друго, ми интерес върху човешкия елемент в цялата работа, който, квото и да си говорим е ОГРОМЕН елемент в сай-фая още от 60-те години насам. Поне на Запад...
А тия пичове в общи линии само генерализират и сучат някакви абстрактни теории, без да ги интересува особено какво всъщност пише в книгите, дето уж ги обсъждат. Пък и, доколкото знам, въпреки, че се води клуб за научна фантастика, те и филмите и сериалите в жанра не са заобсъждали...
Та затова лекия ми скептицизъм, щото на Ериксън внушението му е на страниците на книгите му, а не в "Тъй рече Заратустра".
А полетът на тяхното въображение на мен лично ми се струва доста късичък...
Пък под интерес върху героите исках да кажа не друго, ми интерес върху човешкия елемент в цялата работа, който, квото и да си говорим е ОГРОМЕН елемент в сай-фая още от 60-те години насам. Поне на Запад...
А тия пичове в общи линии само генерализират и сучат някакви абстрактни теории, без да ги интересува особено какво всъщност пише в книгите, дето уж ги обсъждат. Пък и, доколкото знам, въпреки, че се води клуб за научна фантастика, те и филмите и сериалите в жанра не са заобсъждали...
Та затова лекия ми скептицизъм, щото на Ериксън внушението му е на страниците на книгите му, а не в "Тъй рече Заратустра".
А полетът на тяхното въображение на мен лично ми се струва доста късичък...
- Moridin
- Global Moderator
Ама ти неща пак говориш за литература. Сега, колко им е къс полетът на въображението не знам, но че имат мерак да обсъждат общофундаментални теми като "дизеловите двигатели в бъдещето", допирните точки с конкретни произведения на които са "Стругацки споменават дизелов двигател в едикой си роман", си е изцяло тяхно право и не мисля, че претендират за друго.
Тия представяния на книги са в общи линии за тях запознаване на хората с нещо ново, което може да им е интересно, т.е. нещо инцидентно (не в смисъл, че не го правят често, а в смисъл, че това е само средство, а не цел). Не е това базата на нещата - според каквото аз съм видял от тях.
Тия представяния на книги са в общи линии за тях запознаване на хората с нещо ново, което може да им е интересно, т.е. нещо инцидентно (не в смисъл, че не го правят често, а в смисъл, че това е само средство, а не цел). Не е това базата на нещата - според каквото аз съм видял от тях.
This is it. Ground zero.
Е, да, ма това, за което ти ми говориш, с дизеловите двигатели, си е прогностика.
Научната фантастика е книги, най-вече, после филми и фантастичен арт. Идеята ми е, че като че ли са се забили в прогностиката повече, отколкото трябва. И докато научната фантастика има допирни точки с фентъзито, прогностиката няма. Та затова и ше видим ква ше я спастрим тая вечер.
Научната фантастика е книги, най-вече, после филми и фантастичен арт. Идеята ми е, че като че ли са се забили в прогностиката повече, отколкото трябва. И докато научната фантастика има допирни точки с фентъзито, прогностиката няма. Та затова и ше видим ква ше я спастрим тая вечер.
- Moridin
- Global Moderator
Начи примерът ми беше примерен, един вид.
Със същия успех общофундаментална тема би била "Еднополовите общества", което пак си е Идея-базирано (ще ги интересува), пак си е сай-фай добре представено и нема нищо общо с никва прогностика.
Иначе конкретно за днес, аз не споря, че ше ви е трудничко, ама вярвам у вас
Със същия успех общофундаментална тема би била "Еднополовите общества", което пак си е Идея-базирано (ще ги интересува), пак си е сай-фай добре представено и нема нищо общо с никва прогностика.
Иначе конкретно за днес, аз не споря, че ше ви е трудничко, ама вярвам у вас

This is it. Ground zero.
Е, да. Мисълта ми в това отношение беше по-скоро, че в една евентуална тема за Еднополови общества, Лявата ръка на Мрака ше участва точно за около пет минути, след което ше почнат цитати от Платон, примерно. Тва искам да кажа. Просто много хора там изпитват силно желание да се демонстрират интелектуално. По мое мнение, немалко от тях невинаги успяват твърде успешно, ако мога тъй да се изразя
Може да е много сай-фай идеята, ма кво от тва, нали...

Може да е много сай-фай идеята, ма кво от тва, нали...

Пък и според мен не е чак толкова важно да чегъркаш, чоплиш и класифицираш литературата по жанрове. Най-важното е да ти е КЕФ, докато четеш. Който кеф напоследък при мен значително се губи, като знам, че после ще трябва да пиша статия

Last edited by shannara on Wed Mar 28, 2007 2:14 pm, edited 1 time in total.
Позволете ми да цитирам "Параграф 22": "Клевинджър знаеше всичко за литературата, освен как да извлича удоволствие от нея".shannara wrote:Пък и според мен не е чак толкова важно да чегъркаш, чоплиш и класифицираш литературата по жанрове. Най-важното е да ти е КЕФ, докато четеш. Който кеф напоследък при мен значително се губи, като знам, че после ще трябва да пиша статия

Леко неуместно е да се меся като не съм посещавал клуба, но това обяснение на мен поне ми изглежда съвсем правдиво. Ми не се интересуват хората от героите във фантастиката - so fucking what? Ако щат, дет се вика.Аз бтв не обвинявам Ефремов Smile Хората това им е интересно, това правят. За това са го създали тоя клуб. Не е речено да е клуб за анализи на фантастична литература. Общото между тия хора са именно идеите на фантастиката най-общо казано. Фийлинга, духа, въображението, етц. А не методите за водене на повествованието, характеризацията на героите и т.н. интересни за литератор неща. Това може да впечатли някого от тях конкретно и те дори да го обсъдят, но е извън основната им тема на ОБЩ интерес.
Е, то това е доста по-различно от "хич не ги боли за литературната страна на нещата", нали?Е, да. Мисълта ми в това отношение беше по-скоро, че в една евентуална тема за Еднополови общества, Лявата ръка на Мрака ше участва точно за около пет минути, след което ше почнат цитати от Платон, примерно. Тва искам да кажа
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."