Гледано напоследък, Part II

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Locked
thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed May 02, 2007 9:58 am

Ксел, къде си блял по време на филма :P
Spoiler: show
Трей няколко пъти каза напълно човешкото ФАК. А напълно човешкото ШИТ се спомена много намясто няколко пъти :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 02, 2007 10:15 am

Спойлър тагове още известно време да седят :)
Не мисля, че 25тия кадър е признак за наличие на Идеи. Даже напротив, както и Ксел каза, беше употребен по-скоро безидейно. Откъм ефекти мен най ми хареса размазаната визия на финала (това е физически оправдано бтв :mrgreen: ) Но самият финал... не знам, издразни ме това, че нямаше нито една изненада в този филм, изключая доста нелогичното, на фона на всичко логично в развитието, появяване на тоя капитан. И наистина, можеше мааааалце по-холивудско да стане поне последната сцена със слънцето :)

А когато говоря за пропуснат потенциал - еми сори, ама т.нар. от Шайхири "основна тема" - Пътят към Бог - беше буквално съвсем бегло засегната и то САМО в лошковеца. Дори плахите опити на психолога да демонстрира и той нещо по тая линия заминават почти незабелязани. А от тази нишка можеше да се развие МНОГО повече. Вместо това филмът залитна в човечност vs античовечност, тежки избори, човечеството срещу един човек и т.н., което сме го гледали милион пъти.

Така че, да, специално по този пункт (за който най-много разчитах на филма накрая преди влизането в киното) определено се чувствам подведен както от Шайхири, така и от другите ревюта, които четох, и дори от Бая :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Wed May 02, 2007 10:31 am

Е, както казах и вчера, за мен този филм беше тормоз. Не се наемам да давам оценка на качеството му - дали е добър или не, но определено е филмът, по време на който аз исках да изляза, защото ми беше неприятно. Добре поне, че само аз съм се чувствала зле. :D
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Wed May 02, 2007 10:35 am

За това, което е разочаровало Жоро и се е почувствал подведен от Шайхири съм съгласна, имаше го загатнато в лошковеца и точно това поне за мен качи образа му (идеята за него) в очите ми. В смисъл - това ми хареса :P. Но ми хареса и че беше измъкнато от цялостната рамка на филма, просто според мен нямаше да му тича на тоя филм да се намесва и Бог повече, самото Слънце и оцеляването като цяло си беше достатъчно 'грандиозна' цел и от значение.

Колкото до 25-тия кадър - аз не знам как не ви е притръпвало като ви се е мернела снимката на екипажа и някое друго лице в тъмнината на прашния Ирак 1, беше страхотен похват imho, много идейно и поне мене си ми настръхна кожата и си викам 'уоу'. Ся не е като оня филм на някакъв фест, който Рол и сие бяха гледали и само премигвали цици и други работи на екрана...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 02, 2007 10:49 am

Дима, сложих ти целия пост в спойлер тага за всеки случай :)

Иначе -
ами то Слънцето си беше Бог, точно това беше идеята, но недоразвита. От Слънцето тръгват всички земни религии и когато се приближиш към него и светлината, ставаш едно с Бог. И точно това беше много по-хубава тема за филма от тази, която беше (каквато и да беше тя :mrgreen: ).
Ланис така и не разбрах от какво толкоз беше изтормозена :), нооо... така е то, на вкус и цвет.. както казваше Чаво :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Wed May 02, 2007 11:25 am

Вероятно мога да вляза в детайли, но най-общо казано това е просто типът филм, който ми действа зле и не преувеличавам ни най-малко. Излязох от залата с доста неприятно усещане и настроението ми беше кофти поне половин час след това. Съдбата на всеки участник във филма ми беше предопределена от самото начало, знаех развръзката и за разлика от други филми, където това не ми пречи, тук просто нямах никакво удоволствие от гледането. Дори по-естетичните моменти ми бяха удавени като ефект от неприятните изживявания. Категорично не ми беше и достатъчно красив, което иначе би могло да ми стигне, за да харесам филма. Целият метален привкус - като визия и звук - ми действаше на нервите (просто не ми харесва), а хорър ефектът влошаваше нещата. Да не говорим, че ми напомняше за гледани неща, та нямаше и нищо вълнуващо като развръзка. Т.е. пак да кажа, не се наемам да дам обективна оценка на филма по простата причина, че чисто субективно ми бе трудно поносим.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed May 02, 2007 1:58 pm

ами то Слънцето си беше Бог, точно това беше идеята, но недоразвита. От Слънцето тръгват всички земни религии и когато се приближиш към него и светлината, ставаш едно с Бог. И точно това беше много по-хубава тема за филма от тази, която беше (каквато и да беше тя)
Е значи си го видял все пак, Мор, и то съвсем ясно. Темата присъстваше осезаемо в развитието на двамата капитани, психолога и двамата "главни герои" в края - тоест, повечето. И си беше основната тема - най-малкото по липса на други. А това, че не е била напълно развита е факт. Аз, обаче, ценя и потенциала. :)

Пък и няма нужда всичко да е в крайности. Не ми се гледаше втори Фонтан. Хората разбират и от малко, а и едно ансамблово творение, което съчетава умело различни похвати, теми и дори жанрове, си заслужава добрата оценка и по тая линия.

Ланис, предупредих, че е много тежък. Смятам, че е търсен ефект. И наистина някои от елементите са вдигнати оттук-оттам, то няма как иначе в жанров филм. Точно затова и обратът, който въвежда олицетворен антагонист, и особеното значение на слънцето са толкова ценни - да не говорим за аудиовизуалните похвати. Помислете как би изглеждал такъв филм в ръцете на друг режисьор. :) (Армагедон?)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Wed May 02, 2007 2:31 pm

Шайхири, за мен Фонтанът беше по-тежък филм от този, но ми хареса. Гледала съм и други филми, които могат да бъдат определени като "тежки", но и тях съм харесвала. Не е в това проблемът.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed May 02, 2007 2:54 pm

Аха, ОК. Е, на мен не ми хареса толкова точно щото беше тежък. :) А от Фонтана нямам такива спомени.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Wed May 02, 2007 3:06 pm

Фонтанът беше тежък, само че по друг начин. Този просто е различен, макар че може по някакъв странен начин двата филма да се сравняват, колкото и да са различни на пръв поглед.

Пък аз обичам тежки филрми и драми, обичам катарзиси и изобщо :)... хехе.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 02, 2007 7:16 pm

thunder wrote:Ксел, къде си блял по време на филма :P
Трей няколко пъти каза напълно човешкото ФАК. А напълно човешкото ШИТ се спомена много намясто няколко пъти :)
Е да де не се изразих съвсем праилно. Тоест беха просто част от фона докат се наблягаше на О' Ра примерно :P

То тоя потенциал дет го видехте ви е в главите, в момента в който капитана издимя аз просто половината филм го чаках просто да ги довършат един по един, да видя ефектите на края и да си ходя. Са некой път завиждам на наивитета на дима по драматичните въпроси :). Просто ефекта 25 да го наречеме дразнеше след второто появяване вместо да създава атмосфера. Тва да не е боен клуб (оценка 25/25) ебати :P
Сцената с китайката и кълна в ръцете и струваше повече от половината час гоненица с фреди крюгер решил да земе убер връткащият се скалпел место ръкавиците. :twisted: Иначе не твърдя че е зле филма. Просто мислех нещо малко по в стил Соларис щеше да пасне.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu May 03, 2007 4:35 am

За Sunshine - ха сега де... Когато на кръчмата след филма вчера (или може би вече би трябвало да кажа "онзи ден"?) Жоро започна да разпитва за оценки по десетобална система и се чуха купчина петици и шестици, в един момент разговорът се плъзна по допирателна и така и не стигнах дотам да дам моята оценка - осмица. Не съм сигурен, че сега мога да я подкрепя с аргументи, но така го чувствах тогава. Е, имаше много необходим момент със силно прилагане на suspension of disbelief - поне при мен беше много необходим, защото винаги прекалено много се замислям за физическите и матоматическите основи на всичко, което виждам - просто така съм си устроен :) А в този филм имаше няколко... ммм... да кажем "забавни" от физическа гледна точка твърдения и допускания :) Но след като успях да приема обстановката и започнах да гледам основно откъм това как хората реагират на всичко, което им се случва - е, вече май споменах, че го почувствах като осмица.

А малко по-скорошно...

Като че ли беше крайно време да гледам "Цветния воал" - и, да, можеше и днес да не се случи, ако ме се бяха погрижили куп хора и еквиваленти (май-май начело с Мор и Морви)... А както само Ланис ме чу да казвам на тръгване, попадам от време на време на филми, които много внимавам как и на кого препоръчвам - просто защото са прекалено истински. Или, както беше казал един приятел още в ранните години на гимназията, "има филми, на които хич не е добра идея да водиш момиче на първа среща - след това само ще си вървите, ще си мислите и никой дума няма да обели".

Един от последните такива прекалено истински филми за мен беше "Срещу стената" - или "С глава в стената" - е, добре де, "Gegen die Wand"; след него мина време и се появи "The Break-up Movie" - да, да, знам, откачена комедия с елементи на пошлост, но... не само това... После дойде и целият фестивал на Фелини, който ми припомни няколко (не всички, но няколко) прекалено истински филма; е, сега вече има и още един.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu May 03, 2007 11:57 am

Във вторник вечерта гледах Дъ Хост и съм очарована от този корейски хорър (който хич не мяза на хорър де)!!! :D Почти 2 часа през които не само не ми доскуча, ами се смях от сърце! Много цинично и злорадо, но прекрасно, чувство за хумор! И много правилно насочено! Люшка се м/у хорър (но никак не плаши) и най-традиционалните китайски "приказки" които специано ми напомни с епичноста си!
Много горещо препоръчвам с едно 10/10!!!
:mrgreen:

А вчера, в опит да се добера до Изворът на живота, пак гледах Съншайн! :shock: (Ми така де, работното ми време е малко убийствено!!)
Та си отстоявам мнението - забавен, но не и повече!! А на 2º гледане сега, като се позамислих, дори ме поиздразни малко!
Ксел, и аз като Илейн, мога доста да се разчувствам на кино! (Егаси и найвното семейство сме!!! :-рр :twisted: ) Но определено на Съншайн не! Макар визията много да ме израдва на големият екран!!
За мен капитанът на Икарус 1, след 2º гледане, беше съвсем в повече! Хванах и няколко други безсмилици! Но ще обсъждам когато го изгледат всички. По-добре!!!
:idea: Имам въпрос към "учените" от форума - така де, който по владее физика и пр. Помня че някъде съм чела интересна теория за ефектите на много силната гравитационна сила. И как може да повлияе дори на времето! (Ехем, май тук писменият ми български ще е съвсем недостатъчен за да се обясня правилно!! :oops: ) Тааа, кажете нещо че май има доста общо с някои неща представени във филма! :wink:
Last edited by BaYa on Thu May 03, 2007 12:35 pm, edited 2 times in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu May 03, 2007 12:13 pm

Xellos wrote:
thunder wrote:Ксел, къде си блял по време на филма :P
Е да де не се изразих съвсем праилно. Тоест беха просто част от фона докат се наблягаше на О' Ра примерно :P

То тоя потенциал дет го видехте ви е в главите, в момента в който капитана издимя аз просто половината филм го чаках просто да ги довършат един по един, да видя ефектите на края и да си ходя. Са некой път завиждам на наивитета на дима по драматичните въпроси :). Просто ефекта 25 да го наречеме дразнеше след второто появяване вместо да създава атмосфера. Тва да не е боен клуб (оценка 25/25) ебати :P
Сцената с китайката и кълна в ръцете и струваше повече от половината час гоненица с фреди крюгер решил да земе убер връткащият се скалпел место ръкавиците. :twisted: Иначе не твърдя че е зле филма. Просто мислех нещо малко по в стил Соларис щеше да пасне.
Бате на моменти искрено се чудя от постовете ти дали някога филм те е докосвал наистина...имам предвид да стигне до дълбините на душата ти и до мястото, където няма думи. Съншайн беше окей като идея, но няколко дефекта мен лично ме загубиха за каузата. Не мисля, че е удачно да го критикуваш точно по този начин на ниво драматизъм, който определено си го имаше, че даже беше и затрогващ на моменти. Ако да ти харесва нещо драматично значи да си наивен - горд съм да съм наивен тогава.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu May 03, 2007 2:01 pm

БаЙа, завиждам ти за Дъ Хост! :shock: Ако е бил на кино, разбира се. Много искам да го гледам, но просто не виждам кой ще ни го внесе тук, макар да беше доста успешен навън. Абе тия дни почвам да пробвам да гледам филми и на компа - ама само когато се налага и то не целите. :lol: Но Хост би трябвало да е точно за голям екран, нали? Както и Съншайн, на който се радвам, че си отишла на кино - но сигурно щеше да е по-добре да е още първия път.

Въпросът ти за гравитацията е наистина интересен, а относно Пинбакър, пак да кажа
От самото начало си казаха, че условията на Икар1 позволяват да са останали живи. Повече от ясно беше, че поне (или най-вече) един оживял ще има - и че точно той ще е причината за проблемите. Той им откачи и шлюза, малко след като се прехвърли на Икар2, всичко си пасва идеално. Ако нещо конкретно не ви се връзва - щото и други споменаха за несъответсвия - кажете.