Зад нас са блеснали житата

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue May 29, 2007 4:06 pm

zhivik wrote:Специално за Швеция, за мен във всяка система, когато в един момент ти излиза по-изгодно да не работиш и да получаваш социални помощи, вместо да плащаш нечовешки данъци е сбъркана. За всичко си има цена, и някой трябва да я плати. Затова аз не виждам смисъл от система, където влагането на време и усилия да се развиеш като квалифициран професионалист води само до данъци над половината от заплатата ти, колкото и да е социално обществото.
+1
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue May 29, 2007 4:32 pm

Е ама някак не е като шведите да не работят, а? Имат си дори и минимален процент безработица, а това, че имало некви мързеливци - навсякъде ги има.

Това как да е, не виждам с какво променя факта +1-то, че каквато и да е Швеция - добра или лоша, тя е достигнала до това си състояние по естествен път, а не е в него благодарение на нечий социален експеримент. И да, много е хуу туй социализъмът, спор няма. Та колко големи диаспори, викате, си завъдиха западните държави в соц-страните? Все пак, като ще спорим, че нещо си е по-хубаво от друго, не е ли редно и някакво материално доказателство да има приложено?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue May 29, 2007 4:59 pm

Безработицата в Швеция е била 7% през 2006 г., в сравнение у нас е била 9% (а Швеция се очаква да е далеч по-развита от нас), докато в Ирландия, страна при чиято система ти е по-изгодно да работиш, дори неквалифициран труд, отколкото да получаваш социални помощи, безработицата е била 4.4%. Връщайки се на Швеция, в средата на 90-те години, когато данъците им достигаха понякога дори до 80% (да, имаше такъв период), безработицата е била между 8% и 10%.

Това, което искам да кажа е, че далеч не смятам Швеция за бленувания еталон за идеална икономическа и социална система, защото за цялата тази социална сигурност се плаща, и то много, както се вижда ясно. И не знам защо реши, че защитавам социализма, след като говоря точно обратното. Най-важното е да имаш възможност да бъдеш възнаграден за твоите умения и положени усилия. Това обикновено означава по-ниска степен на социална защита, не отричам, но в същото време предизвиква и повече отговорност, защото неволява учи най-добре. Не съм против социалната защита по принцип, но на нивото си в Швеция смятам, че е тя е далеч по-ограничителна, отколкото полезна.
This signature is not yet rated

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue May 29, 2007 5:00 pm

МНОГО ПО-ДОБРЕ една от милиардите пчелички в БАН на нормална за стандарта заплата, бтв, отколкото една от трилионите пчелички по фирмички, които дори не се занимават с наука, на пак прилична за стандарта заплата.
Определено си прав, супер е просто да взимаш 200 лева, които ти стигат за всичко, защото в магазините нищо не продават, ако нямаш връзки или не киснеш на опашка час-два. :D 8-)

Още по-хубаво е да е да ти сложат някой партиен другар началник, ти да вършиш цялата работа, а той да обира всички лаври, защото е наш човек. Чудесно отвсякъде. :D 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue May 29, 2007 5:02 pm

Или дори не началник, а колега в екипа, в който работиш... останалото е същото.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 29, 2007 5:43 pm

zhivik wrote:Специално за Швеция, за мен във всяка система, когато в един момент ти излиза по-изгодно да не работиш и да получаваш социални помощи, вместо да плащаш нечовешки данъци е сбъркана. За всичко си има цена, и някой трябва да я плати. Затова аз не виждам смисъл от система, където влагането на време и усилия да се развиеш като квалифициран професионалист води само до данъци над половината от заплатата ти, колкото и да е социално обществото.
x 1.000.000 (и повече)
:idea:
Каква половин заплата??? На мен всеки месец ми отдържат около 15%! Но все пак, в края на фискалната (?) година тук - т.е. сега - би трябвало да платя на държавата заплата и кусур!!!! :evil: Защо? Защото вместо да се задоволя с мизерната заплата от предишната ми работа или с намаленото работно време на по предишната, аз претендирам да подобря (минимално) икономическите си условия! :evil: И в съшата година съм била на повече от едно работно място!
Ако пак ми беше хрумнало да взема 2ª работа (както миналата година) щеше да се наложи да взема кредит за да си изплатя тазгодишните данъци! :shock: (Понеже взимам втората работа за да забогатявам очеизвадно, а не защото само една заплата остро не ми стига за да живуркам! :evil: )
Но има много хора на които им излиза по-изгодно да работя от колкото да достигнат минималният период работа който им дава право на "безработица". У карат така, люшкайки се от едната ситуация в друга. Вярно е че тук неквалифицираната работа (колкото и да е специализирана, важна или разнообразна) не е особено оценена, на заплатна основа най-вече! Така че може и да се дължи на това. Но аз все пак предпочитам да си печеля хляба, от колкото да ми го подаряват!!! :twisted:
Таааа да им таковам онаковата на комунизма, социализма, капитализма и ш.....та демокрация! :monkey: (Лошото е че непрестанното ми озлобление ме изморява и не ми позволява да медитирам над хипотетични подобрени политически системи! :twisted: :wink: )
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue May 29, 2007 5:55 pm

Всъщност BaYa май стигна до това, което ми се иска да кажа от известно време насам - абе, хора, на вас наистина ли не ви е ясно, че идеален политически строй и идеална политическа система просто *няма*? :)

Matrim
Moderator

uoted for truth

Post by Matrim » Tue May 29, 2007 6:41 pm

После... после се случва друго. В един момент се оказва, че Ленин не е сам, не може еднолично да управлява СССР и всички сателитни държави
Какви сателитни държави, по времето на Ленин, комунягите едва държат контрол над СССР, още нямат сателити.

И за мен е безумно да се въздиша по ценности, за които е платена (и още се плаща, и още дълги години ще се плаща) ТОЛКОВА висока цена. Да въздишаш по нещо хубаво и работещо, нещо, което си МОЖЕЛ да имаш и днес, а го нямаш - това да. Но такива неща комай в тоя спор няма, а?
Quoted for truth (мразя "+1").
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 29, 2007 6:46 pm

Бая маи иска да крещи с все глас: Remember, remeber the 5th of November! докато се развява насам натам с черна маска и черно наметало, и с 30 реда динамитени пачки!!! :twisted:
Защото останалите политсистеми, аре от мен да мине!!! Ама да ми пробутват че демокрация е тая гавра в която живеем днес е остро да подценяват сгърченият ми мозък!!! :evil:
8-)
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Roamer
Ascendent

Re: uoted for truth

Post by Roamer » Tue May 29, 2007 7:36 pm

Matrim wrote:
После... после се случва друго. В един момент се оказва, че Ленин не е сам, не може еднолично да управлява СССР и всички сателитни държави
Какви сателитни държави, по времето на Ленин, комунягите едва държат контрол над СССР, още нямат сателити.
Уф. Мдам. Спал съм нейде, докат' съм го писал :( Благодаря за уточнението, прав си, разбира се.
Matrim wrote:
И за мен е безумно да се въздиша по ценности, за които е платена (и още се плаща, и още дълги години ще се плаща) ТОЛКОВА висока цена. Да въздишаш по нещо хубаво и работещо, нещо, което си МОЖЕЛ да имаш и днес, а го нямаш - това да. Но такива неща комай в тоя спор няма, а?
Quoted for truth (мразя "+1").
Амин!

Edit: така де, "амин!" за цитираното; мен лично "+1" не ме дразни чак толкова, макар че малко намирисва на <AOL>Me too!</AOL> - което и аз току-що направих :)

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue May 29, 2007 10:23 pm

Пък на мен ми липсват освен Кума Лиса-та и зеленчуците, които имаха вкус, истински вкус. А не боклуците, които ни продават сега по магазините.
И на мен, като на Морви, ми липсват кръжоците. Липсват ми и парковете и зелените пространства.
И други някои таквиз нещица, но като гледам темата вече се е изместила в друга посока.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue May 29, 2007 10:28 pm

Евала, Ян!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue May 29, 2007 10:31 pm

Yan wrote:Пък на мен ми липсват освен Кума Лиса-та и зеленчуците, които имаха вкус, истински вкус. А не боклуците, които ни продават сега по магазините.
И на мен, като на Морви, ми липсват кръжоците. Липсват ми и парковете и зелените пространства.
И други някои таквиз нещица, но като гледам темата вече се е изместила в друга посока.
Еми аз и наживо ти казах, че в нашия плод-зеленчук има и естествени зеленчуци. Кума Лисата не ми липсва, щото сега има по-хубави, а сантименталните чувства нямат нищо общо с качеството ениуей. Кръжоците съм бил твърде малък, за да ме огреят, а за парковете и зелените пространства (и по-точно липсата им) вече уточнихме, че са продукт на кошмарния градоустройствен план (дело на онова време бтв), а не на гнилия капитализъм.
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue May 29, 2007 10:35 pm

Не мога да разбера защо си решил да оборваш всеки хубав спомен от тази тема :roll:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue May 29, 2007 10:38 pm

Що, щот е костовист като останалите костовисти тука :wink: !