13.06 - "Новата вълна във фентъзито" в Иван Ефремо

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Roland
Site Admin

13.06 - "Новата вълна във фентъзито" в Иван Ефремо

Post by Roland » Tue Jun 12, 2007 4:48 pm

Утре, сряда, демек.

Темата ше я водим пак аз, Емо и Рандъм, като заглавието е доста тъпо, но всъщност се надяваме импровизацията да доведе до нещо интересно :) Чувствайте се поканени.
Last edited by Roland on Tue Jun 12, 2007 7:24 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Jun 12, 2007 5:03 pm

Добре, че се чу тоя път. Там сме. А кои автори ще бъдат представени? Все пак на Ериксън достатъчно биде наблегнато миналия път.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Tue Jun 12, 2007 5:31 pm

Там съм. Наистина, кои ще са авторите?
Last edited by Corwin on Tue Jun 12, 2007 6:03 pm, edited 1 time in total.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Jun 12, 2007 6:01 pm

По план Скот Линч, Бакър, Миевил, Хал Дънкан, Наоми Новик, Сузана Кларк и може би още някои, които само ще бъдат споменати.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Jun 12, 2007 6:19 pm

Да, всъщност. :) Бива.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 12, 2007 7:23 pm

Любопитно що ми е орязало заглавието, като като го поствах, излизаше...

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Jun 14, 2007 10:44 am

Моят фийдбек:
Този път перформънса не беше на нивото на миналия път. Рандъм мънкаше, Трип се увличаше в някакви неясни поне за мен примери и изрази, а Роланд ги прекъсна твърде много пъти (имаше си причини де, защото можеше да се говори още два часа, ако бяхте продължили като за първата книга...), като прекъсванията не бяха плавни като миналия път а доста по-брутални, а и правеше ненужни смешни физиономии :).

От друга страна отново се получи добър ефект. На мен всички книги ме надъхаха много, може би без Миевил (Даже като се прибрах зачетох Ламора :)), което е определено заслуга на представянето. Даже според мен дори някои от дядките (въпреки, че само трима плюс лелката до мен слушаха) се зарибиха поне на Бакър.

Общо взето следващия път трябва да се постараете малко повече да използвате гласа на Трип, изложението на Рандъм и самоувереността/арогантността на Роланд и може да се получи наистина въздействаща презентация...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Jun 14, 2007 11:03 am

Последното е добре казано. :) Ма мен и така ме устройваше. Все пак си ги слушахме наште хора и още няколко, които надали ще се повлияят особено.

Хареса ми, че се покриха 6 автора в рамките на час и четвърт. Това е много трудно, особено без строг предварителен план. Друг е въпросът, че аз с удоволствие бих слушал и едночасови презентации за Бакър(!), Линч и Миевил, ма тва е положението.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 14, 2007 11:07 am

Аз пък съм много доволен от Сашо, понеже за пръв път го слушам, и си говори супер гладко и без запъване, което е доста ценно умение. А това, че говори тихо, си го има принципно, но не мисля, че беше чак такъв проблем (ако е било проблем, то е било, заради перковците в дясната част на залата, които не млъкнаха).

Бтв мен пък Миевил ме зариби най-много :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Като цяло изложението беше добро, но според мен разделянето на течения беше бая изсмукано и излишно. Примерно в един момент се говори за упражнение по стил (Велъм), в друг - за алтернативна история с фентъзи елементи (Новик) - като нови похвати; а пък имаме Сузана Кларк, чиито основни забележителни черти са именно тези двете, а тя пък си била отделно течение. Не се връзва.

Според мен по-добре щеше да си е презентацията да е точно представяне на "любимите автори на Шадоуденс" (или поне на лит-кръжока му :mrgreen: ) плюс въведението на Симеон като предогвор за това на това какво ги свързва. Просто резултатът беше точно това плюс насилените определения за течения. В смисъл разговорът за "еволюция" беше пет минути, спокойно моеше да си остане "Новата вълна / новото поколение във фентъзито - представяне".

Друга критика - твърде много се забухахте в Бакър (без да споменавам спойленето), което поне на мен ми стана досадно в един момент, другите получиха доста по-малко внимание, с изключение на Дънкан (ама само щото публиката питаха). Към Симеон - ся дори въпросите да не са по темата, тъпо е да вмяташ някви унизителни забележки сломотени, по-добре си го кажи право, ясно и учтиво :mrgreen:

Като изключим всичко това, презентацията беше доста интересна и полезна :) А и е видно, че имате уважението на по-смислената част от клуба. Повечко Емо нямаше да навреди бтв, тъкмо щеше да спести абстракциите и да говори конкретно :mrgreen: За целта - да чете повече книжки :P :P :P

Прекъсването тоя път според мен беше под по-добър контрол :mrgreen:

п.п. За лелката до Коруин - тая жена нещо силно ме съмнява, никога нищо не казва, дали не е зомби :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 14, 2007 11:19 am

Corwin wrote:Този път перформънса не беше на нивото на миналия път. Рандъм мънкаше, Трип се увличаше в някакви неясни поне за мен примери и изрази, а Роланд ги прекъсна твърде много пъти (имаше си причини де, защото можеше да се говори още два часа, ако бяхте продължили като за първата книга...), като прекъсванията не бяха плавни като миналия път а доста по-брутални, а и правеше ненужни смешни физиономии :).
Point taken за физиономиите, аз към средата даже се усетих и спрях, мисля. За останалата част от пърформънса ще си говорим с колегите.

Иначе чак пък арогантност... :oops:
Moridin wrote:Като цяло изложението беше добро, но според мен разделянето на течения беше бая изсмукано и излишно. Примерно в един момент се говори за упражнение по стил (Велъм), в друг - за алтернативна история с фентъзи елементи (Новик) - като нови похвати; а пък имаме Сузана Кларк, чиито основни забележителни черти са именно тези двете, а тя пък си била отделно течение. Не се връзва.

Според мен по-добре щеше да си е презентацията да е точно представяне на "любимите автори на Шадоуденс" (или поне на лит-кръжока му :mrgreen: ) плюс въведението на Симеон като предогвор за това на това какво ги свързва. Просто резултатът беше точно това плюс насилените определения за течения. В смисъл разговорът за "еволюция" беше пет минути, спокойно моеше да си остане "Новата вълна / новото поколение във фентъзито - представяне".
Ама ние го казахме, че е изсмукано, преди да почнем :) Пък и все пак тия разлики помежду им ги има наистина и е хубаво да се уточняват. И бтв не си внимавал (или си заспал междувременно:mrgreen: ) - Сузана Кларк си беше точно в литературните експерименти, заедно с Дънкан. Решихме, че е по-подходяща за там, отколкото за при Наоми Новик, щото фокусът в книгата е върху специфичния й стил, а не върху сетинга.
Moridin wrote:Друга критика - твърде много се забухахте в Бакър (без да споменавам спойленето), което поне на мен ми стана досадно в един момент, другите получиха доста по-малко внимание, с изключение на Дънкан (ама само щото публиката питаха). Към Симеон - ся дори въпросите да не са по темата, тъпо е да вмяташ някви унизителни забележки сломотени, по-добре си го кажи право, ясно и учтиво :mrgreen:

Бакър е най-интересен и ярък от представените (може би без Миевил, който пък е вече представян в клуба), така че беше логично най-много внимание да му отделим :) За забележките не схванах, не помня такова нещо.
Moridin wrote:п.п. За лелката до Коруин - тая жена нещо силно ме съмнява, никога нищо не казва, дали не е зомби :mrgreen:

+1

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Jun 14, 2007 11:38 am

Бтв що не споменахте Лукяненко?
Сега комерсиален си е, пък дори и за източна Европа.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Jun 14, 2007 11:43 am

Moridin wrote:Аз пък съм много доволен от Сашо, понеже за пръв път го слушам, и си говори супер гладко и без запъване, което е доста ценно умение. А това, че говори тихо, си го има принципно, но не мисля, че беше чак такъв проблем (ако е било проблем, то е било, заради перковците в дясната част на залата, които не млъкнаха).
Да, както казах неговото изложение беше най-разбираемо и си личеше че най-много се е подготвил, но просто говореше по-тихо и си личеше, че се притеснява, което е нормално, но все пак прави впечатление...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Jen
Paragon

Post by Jen » Thu Jun 14, 2007 12:15 pm

Corwin wrote:Моят фийдбек:
Този път перформънса не беше на нивото на миналия път. ...
Просто му липсваше "заразителен малазански ентусиазъм" :wink: .
Това, че традиционната аудитория не стигна до Иван Костов и амбивалентното битие на вселената е сериозен признак за концентрираност и интерес.

А Хал Дънкан звучи много, много интригуващо.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Jun 14, 2007 12:21 pm

Да, както казах неговото изложение беше най-разбираемо и си личеше че най-много се е подготвил, но просто говореше по-тихо и си личеше, че се притеснява, което е нормално, но все пак прави впечатление...
Хм, според мен не си личеше да се притеснява :) Така или иначе на Рандъм най-много се радвах, защото като че ли беше най-концентриран в мисълта си и я излагаше гладко, а за "силата на звука" наистина са виновни ония, дето не млъкнаха, чак ми идеше да стана и да им направя забележка в един момент, толкова ме подразниха. Не че искам да омаловажавам представянето и на другите двама :) Емо има три плюса - много плътен глас, който се чува добре, :Р, спокоен тон и доста ерудиция, но има и склонност да се отплесва, вероятно именно поради тази ерудиция, което при ограничено време не е толкова хубаво. Роланд умее да импровизира страхотно и да "надъхва" и "зарибява" с интонацията си, но в някои моменти мисълта му скача от едно на друго и пак се стига до отплесване.
Като цяло ми хареса представянето, особено ми хареса това, че имаше някакъв диалог и обсъждане на въпроси, дори някои да не бяха по темата. Страшно ме накефи Рандъм на единия въпрос като просто изправи Миевил и каза "Ето това е една страхотна книга..." - затапващо отвсякъде :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Random
Ascendent

Post by Random » Thu Jun 14, 2007 5:02 pm

Corwin wrote:
Moridin wrote:Аз пък съм много доволен от Сашо, понеже за пръв път го слушам, и си говори супер гладко и без запъване, което е доста ценно умение. А това, че говори тихо, си го има принципно, но не мисля, че беше чак такъв проблем (ако е било проблем, то е било, заради перковците в дясната част на залата, които не млъкнаха).
Чудя се, ако взема да се подготвя, кво ли ще се стане :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Иначе задето съм мънкал, ами сигурно съм. По принцип говоря доста ниско и не ми се получават кой знае колко презентациите, ама тоя път нямаше избор, никой друг не ги беше чел Дънкан и Миевил.

Симеон верно доста нахално прекъсва, но предпологам, че е щото е най-надъхан и не може да се удържи :P Което си трябва наистина, за да се заразят слушателите. Емо има много ценни попадения доста често, но пък наистина се отплесва чат-пат и май не се усеща много къде трябва да спре:)

Абе пет души да прочетат някои от тези книги, пак добре ще сме се справили.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.